Het balhoofdplaatje van Otto …

Zoals ik vorige week al schreef bij de ingelijste tekening van Piet Dickentman, heb ik destijds twee van die tekeningen gekocht. Dit is de andere en de geportretteerde wielrenner is de Belgische stayer Victor Linart.

Linart ging door het leven met de bijnaam Sioux, nadat hij in 1912 bij een val op de wielerbaan van Berlijn zijn neus had gebroken. Daardoor leek hij na herstel enigszins op een Indiaan. Vandaar die bijnaam.

Hij was aanvankelijk een goede wegrenner en won als amateur onder andere Brussel-Gent-Brussel en Charleroi-Floreffe-Charleroi. Maar hij was zakelijk ingesteld en kwam er achter dat hij als stayer op de wielerbaan veel meer kon verdienen.

Hij verhuisde van het Waalse Florette in de provincie Namen naar Parijs, destijds het centrum van de Europese baansport. Daar was een wielerbaan waar je voor tien franc 33 rondjes achter de motor kon rijden.

Hij had talent voor dit specifieke wielermétier en nadat hij zijn eerste successen had behaald ging hij in zee met ene Mangematin als vaste gangmaker. In 1909 won hij met overmacht zijn eerste stayerswedstrijd in Menen.

Het leverde hem een nulcontract op in Keulen voor een wedstrijd met de toenmalige groten van de demi-fond. Bedoeld als programmavulling won hij ook die wedstrijd met overmacht en toen lag de wereld voor hem open.

Hij kon overal dikbetaald starten. Niet alleen in Europa, maar ook in Amerika. In New York reed hij in een 24-uurs wedstrijd 1669 kilometer en 875 meter in één etmaal, een record.

In 1921 reed hij in Tilburg in één uur een afstand van 86 kilometer en 280 meter, eveneens een record. Linart werd eenmaal Europees kampioen, vier maal wereldkampioen en vijftien maal Belgisch kampioen stayeren.

Zijn carrière als professional duurde van 1909 tot 1933. Hij was toen 42 jaar oud. Na zijn afscheid ging hij in Normandië wonen, waar hij met zijn verdiende geld een houtzagerij begon.

Omdat het voor zijn nieuwe bestaan beter was, liet hij zich in 1937 tot Fransman naturaliseren. Victor Linart overleed op 23 oktober 1977 op 88-jarige leeftijd.

Foto: archief dewielersite.net

Door Otto Beaujon, 15 juli 2016 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web