Van de boekenplank van Wim …

DE KALE BERG

door Lex Reurings en Willem Janssen Steenberg

Dit is de net verschenen twaalfde druk van een boek dat al jaren als een warm broodje over de toonbank gaat. Ik denk dat in de categorie wielerboeken alleen De Renner van Tim Krabbé het beter heeft gedaan.

Dit boek is geschreven voor een bepaalde doelgroep die kennelijk veel groter is dan ik had vermoed. Het zijn toerfietsers die de Mont Ventoux al een of meer keren hebben bedwongen, dat van plan zijn of willen weten of het iets voor hen zou kunnen zijn.

Ikzelf behoor tot geen van die drie groepen. Ik heb meer dan dertig jaar als groot liefhebber van het fietsen op een racefiets gezeten, maar heb nooit de behoefte gevoeld de Kale Berg op te fietsen.

Ik ben één keer een pittige col opgereden, maar vond het helemaal niks. Van tegenwind kan ik genieten, maar de strijd om mijn meer dan negentig kilo een col op te zeulen is niet aan mij besteed.

Zo’n eindeloze puist opworstelen is niet leuk, dat is zelfkastijding. En er weer van af fietsen vond ik nog veel erger met die enge onoverzichtelijke bochten, waarachter zo maar een auto kan opdoemen.

Dat neemt niet weg dat ik me best kan indenken dat veel andere fietsers het wel leuk vinden om deze prestatie te leveren. Dat blijkt wel uit dit boek. Een must om het te lezen als je deze beproeving van plan bent. Letterlijk alles staat er in wat je moet weten om beslagen ten ijs te komen.

Daarnaast staat er veel interessants in over die verschrikkelijke berg, die vandaag in de Tour weer eens beklommen moet worden. Uiteraard komt het drama van Tom Simpson aan de orde en nog veel meer.

Wat er niet in staat is dat al die toerfietsers er daar boven een verschrikkelijke puinhoop van maken. Het schijnt zo erg te zijn dat de Franse overheid de top wil afsluiten voor fietsers. De wind heeft daarboven vrij spel en blaast alles was niet verankerd is in het rond.

Het monument van Tom Simpson ligt doorgaans bezaaid met prullaria, uit respect daar achtergelaten door fietsers. Al die bidons, vlaggetjes en lekke tubes blijven niet liggen als het gaat waaien. Ook het zware monument zelf is al menigmaal omver gewaaid.

De twee schrijvers zijn helemaal bezeten van de berg. Ze fietsen er ieder jaar een of meer keren op en Reurings is de webmaster van een site over die passie: dekaleberg.nl

Tal van professionele schrijvers hebben aan deze twaalfde editie meegewerkt. Met kleine stukjes tot aan complete essays toe. Bij de bijdrage van journalist Bart Jungmann van de Volkskrant schoot ik plots in de lach.

‘Maar dan lonkt de kale berg (Zo noemen Nederlandse liefhebbers hem omdat zijn top een landschap van keien is. Maar dat klinkt te lieflijk, kale berg. Alsof je tegen Stef Blok op fietst.)

Kortom, De Kale Berg is het Handboek Soldaat voor iedere liefhebber van de Mont Ventoux. Verplichte lectuur voor een ieder die deze Elfstedentocht richting hemel overweegt. Daarom van harte aanbevolen.

De Kale Berg is een uitgave van Thomas Rap. ISBN: 978 94 004 0097 9. Auteurs: Lex Reurings & Willem Janssen Steenberg. Paperback, aantal pagina’s 256. Prijs: € 19,90

Door Fred van Slogteren, 14 juli 2016 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web