Van de boekenplank van Wim …

TOURBOEK TELEVIZIER

samengesteld door Rein van Rooij

Ik kan me nog levendig herinneren hoe blij ik was toen eind 1963 werd bekendgemaakt dat er een Nederlandse merkenploeg ging komen. Nederland was namelijk het enige grote wielerland dat er nog geen had.

Nadat in 1954 Nivea de eerste extra-sportieve sponsor was geworden van een Italiaanse wielerploeg volgden er meer in België, Frankrijk en Zwitserland. Dat zorgde ervoor dat de landenformule in de Tour de France en andere grote wedstrijden steeds meer onder druk kwam te staan.

Extra-sportief wilde zeggen dat de sponsor geen directe verbinding had met de wielersport, zoals fietsen- en bandenfabrieken dat wel hadden. Extra-sportieve sponsors wilden de gewoon reclame maken voor hun diensten of producten en hun doelgroep bereiken via de prestaties van hun renners.

Het was vooral de Nederlandse pers die deze ontwikkeling jarenlang tegenhield, bang als de kranten waren advertentie-inkomsten te gaan missen. Alleen het nietige blaadje Wielersport was voor en betoogde dat in ellenlange artikelen die alleen de wielrenners bereikten.

Die waren natuurlijk ook voor, net als Kees Pellenaars, de gevierde ploegleider uit de jaren vijftig. Hij bezocht alle grote Nederlandse bedrijven die voor sponsoring in aanmerking kwamen, kwam op zijn faam overal binnen, maar kreeg steeds weer nul op het rekest.

Tot hij via journalist Pierre Huyskens in contact kwam met Televizier, een ongebonden programmablad voor radio en tv. Dat wilde de strijd wel aanbinden met de zuilen in Hilversum en met de grote dagbladen.

Het had tot gevolg dat de naam van de sponsor zoveel mogelijk werd verdonkeremaand in de verslagen van de eerste Tour de France waaraan de ploeg deelnam. Dat was die van 1964. Foto’s werden geretoucheerd om de naam Televizier uit beeld te weren en in de kranten werd de ploeg aangeduid met de naam ploeg Pellenaars, ploeg De Roo of ploeg Haast, de meest aansprekende renners.

Naar aanleiding van die eerste Tour stelde Rein van Rooij, de hoofdredacteur van het blad Televizier, dit boekje samen met bijdragen van onder andere Jan Cottaar, Evert van Mokum en andere destijds bekende wielerjournalisten.

De inhoud gaat primair over de ploeg en de verwachtingen. Met ook uitgebreid aandacht voor de geschiedenis van de Tour met veel oude foto’s. Van elke renner die door Pellenaars was geselecteerd om mee te doen, staat er een biografie in en er wordt zeer uitgebreid stilgestaan bij de lange carrière van De Pel in de wielersport.

De sponsor koketteerde in die tijd nogal met het feit dat Televizier internationaal de eerste profploeg was waar de renners een normaal salaris ontvingen, waar sociale lasten werden afgedragen en de renners tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid waren verzekerd.

Of dat helemaal klopte is de vraag, want volgens een van de Televizierrenners van toen, was dat niet juist. Het was gewoon een tienmaandscontract, zoals in die jaren gebruikelijk en toen hij een keer langdurig geblesseerd was moest hij maar zien hoe hij aan geld voor de boodschappen kwam.

Het boekje is gedrukt op een soort veredeld houthoudend krantenpapier, dus de kostprijs zal binnen redelijke grenzen zijn gehouden. Dat neemt niet weg dat het een leuk boekje is. Het is al meer dan vijftig jaar oud is en daarom ook van historische waarde.

Foto 2: archief dewielersite.net
Foto 3: © Henk Theuns

Door Fred van Slogteren, 7 juli 2016 12:00

H. Wijman jaren '20

Wie kent anekdotes over een zekere H.Wijman.
Ik ben in het bezit gekomen van 10 medailles/penningen van diverse prijzen die hij behaalde. Het zijn Art Deco afbeeldingen met op de achterkant de door hem behaalde prijs erin gegraveerd.
Wie wwet meer over hem. Hij moet bij de Peddelaar hebben gereden
Geplaatst door Patrick, 20 november 2019 22:59:13

H Wijman

Zo maar drie berichten over deze baanrenner

AMSTERDAM, 7 Juli 1924. — De hedenavond in het Stadion gehouden wedstrijden hadden de volgende resultaten:
Wedstrijd voor amateurs over 4800 M.
(12 ronden met 4 klassementen),
le klassement: 1 J. Hijzelendoorn, 2 B. Suurland, 3 G f. v. d. Berg, 4 R. Adeina;
2e klassement: 1 F. Wiechman, 2 J. Krundert, 3 H. Wijman, 4 P. Suurland;
3e klassement: 1 F. Wiechman, 2 J. Krundert, 3 H. Wijman, 4 P. Suurland;
4e klassement: 1 F. Wiechman, 2 Krundert, 3 H. Wijman, 4 C. v. d. Berg.
Totaal uitslag: 1 Wiechmaax 0 ph 4 pi. 4 pi 4 is 12 p.; 2 Krundert Q pi. 3 pi.
3 pi. 3 is 9 p.; 3 Wijman 0. pi. 2 pi. 2 pk 2 is 6 p.

A.W.V. „De Peddelaar”.
De uitslagen van de gisteren (22 april 1923) door „De Peddelaar" gehouden wedstrijden in de Beemster luiden:
K.M. koppel-wedstrijd voor amateurs: l. G. Terlingen met G. de Jong, 2. G. E. Lever met S. H.Wijman. 3. B. J. Sonbroek met T. J. Bloos, 4. J.J. Wijman met L. G. do Ruiter, tijd 1 uur 30 min. 34 sec. Er stond veel wind.

Gisteravond (3 september 1928) werd op de Stadionbaan te Amsterdam het kampioenschap korten afstand en langen afstand van de A. S. C. „Olympia" verreden. Het sprintkampioenschap werd verreden in zes series, waarvan de eersten en tweeden in de
kwartfinales kwamen. De uitslagen waren als volgt:
1e serie: 1. S. Hoeyens, 2. P. v. Dijk, n.g. W. Bouquet en Bosman; 2e serie: 1. C. Piets, 2. S.Bouquet, n. g. M. C. Kruyf; 3e serie: 1. Th. Slesker, 2. W. Metz, n. g. J. Kalb en Wijman;
4e serie: 1. B. v. Dijk, 2. J. Engelmoer, n. g. Th. Vogel en Hoopman; 5e serie: 1. J. v. d. Heyde, 2- C. Brinkhuis, n.g. H. D. v. Groningen; 6e serie: 1- 11. Westerveld, 2. 3. Krundert, n.g. H. Engelmoer. Kwart-beslissingen: 1. 8. Hoeyens, 2. J. Krundert; 1. C. Piets, 2. Th. Slesker; 1. B. v. Dijk, 2 W. Mets. Halve beslissingen: 1. 8. Hoeyens, 2. Th. Slesker; 1. C. Piets, 2. J. Krundert; 1. W. Mets, 2. B. v. Dijk. Beslissing: 1. C. Piets, 2. W. Metz, 3. 3. Hoeyens.
Daarna werd het lange afstandskampioenschap verreden over 20 km, waaraan vijfentwintig renners deelnamen. Direct na den start werd er een flink tempo ingezet. In de zesde ronde wisten Visscher en Wijman een halve baan uit te loopen, doch Kalb en H.Engelmoer brachten het hele veld weer bij. In de dertigste ronde gaven Hoopman, Wijman en J. Engelmoer den strijd op.Eenigen ronden later wisten S. Hoeyens en W.Bouquet een flinken voorsprong te nemen, doch in de vijfendertigste ronde waren de vluchtelingen weer achterhaald. De uitslag was ten slotte als volgt: 1. C. Piets, in den mooien tijd van 27 min. 38 sec; 2. Th. Slesker (half wiel), 3. B. van Dijk (wiellengte).
Geplaatst door Hans van Eeden, 21 november 2019 21:25:43

Anquetil / Hans van Eeden

Geachte heer van Eeden,
bovenstaand gelezen hebbend, lijkt het mij dat u veel weet van uitslagen op de Stadion Baan van Amsterdam. Ik ben op zoek naar de uitslagen van 6 juli 1954 (de vooravond van de Tourstart in Amsterdam) van het achtervolgingstoernooi op de wielerbaan van het Olympisch Stadion. Eén van de deelnemers was Anquetil. Ik ben vooral benieuwd naar zijn uitslag cq uitslagen.

Hopelijk kunt u mij helpen.

Bvd

Piet van der Meer
Geplaatst door Piet an der Meer, 22 november 2019 16:51:45

Anquetil

Beste Piet van der Meer,

Veel is te vinden in oude kranten: https://www.delpher.nl/nl/kranten
Geplaatst door Hans van Eeden, 30 november 2019 13:29:18

Anquetil

Goede morgen heer Van Eeden,

Wat is dit een mooie tip! Ik duik ook graag in het verleden en op internet is veel te vinden,
maar deze site kende ik nog niet.
Dank voor deze info.
Geplaatst door Jan Quax, 01 december 2019 09:38:43

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web