De nationale dameskampioenschappen, let’s celebrate!

Vorige week vonden in veel landen weer de nationale kampioenschappen plaats. Aan de eliterenners bij de mannen hebben de media de nodige aandacht besteed, de aandacht voor de dames was helaas veel minder.

Daarom kom ik er hier graag nog even op terug met een korte terugblik op de NK’s in Nederland en België. Allereerst vanwege het nieuws, dat er in ons land met ingang van dit jaar ook aan de eerst aankomende elitedame zonder contract een roodwitblauwe trui is uitgereikt. In beide onderdelen.

In ons land was Annemiek van Vleuten (foto 1) bij het NK Tijdrijden de snelste bij de profs. De afstand was 30,75 kilometer en Annemiek finishte in de fantastische tijd van 38 minuten en 17 seconden. Een gemiddelde van ruim 48 kilometer per uur. Tweede en derde werden Chantal Blaak en Roxane Knetemann.

Bij de elitedames zonder contract was het Aafke Soet die de kampioenstrui mocht aantrekken. Zij legde de afstand af in een tijd van 41 minuten en 44 seconden, wat neerkomt op een gemiddelde van 44.57 kilometer per uur. Aafke stond op het podium geflankeerd door Marieke Kerkvliet (2e) en Mathilde Mathijssen (3e).

De wegwedstrijd werd gedomineerd door het Rabo Liv team. Ze speelden een slim ploegenspel en slaagden er daarmee in om de kampioenstitel te behalen. Maar wel met een verrassende winnares.

Dat was namelijk Anouska Koster (foto 2) die in de finale de beslissende ontsnapping initieerde en het vakbekwaam afmaakte voor Janneke Ensing. In de pelotonsprint wist Marianne Vos de bronzen plak te bemachtigen.

Ook bij de elitedames zonder contract was er een verrassende winnares. Dat was Tessa Neefjes die het goud wegkaapte voor Karen Elzing en Melanie Klement.

De wegrace die vooraf al als saai werd bestempeld, omdat het parcours niet selectief genoeg zou zijn, was dat allesbehalve. Dit was heel mooi te zien in de live tv-uitzending op de vroege vrijdagmiddag. Hopelijk hebben jullie zitten kijken!

Het Belgische kampioenschap werd verreden in de Ardennen. Op het zware parcours werd het een ware afvalrace, 135 rensters aan de start en maar 31 reden de koers uit. Daarbij vraag ik me dan meteen af, wie word daar blij van?

Er was een kopgroep ontstaan met daarin Jolien D’hoore, de absolute favoriete. Jolien was er op gebrand haar titel te prolongeren. Maar daar stak Kaat Hannes (foto 3) verrassend een stokje voor. Kaat was Jolien in de sprint te snel af en ook Lotte Kopecky wist de gedoodverfde favoriete nog voor te blijven.

Bij het Belgisch kampioenschap Tijdrijden was Ann Sophie Duyck (foto 4) opnieuw de snelste en verlengde daarmee haar titel. Ze finishte voor Lotte Kopecky en Isabelle Becker. Lotte heeft dus twee maal een zilveren plak in ontvangst mogen nemen.

Wil je een overzicht van alle nationale kampioenes in de wereld, neem dan eens een kijkje op http://cyclingtips.com/2016/06/the-2016-nationals-round-up-these-are-your-new-womens-champions/

En nu op naar Rio!!!

Foto’s: © Cor Vos
 Door Renske van Rijswijk-Doedée, 3 juli 2016 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web