Historie: Tour de France 1983

2 juli 1983: 1e etappe Nogent-sur-Marne - Créteil, 163 km.

Vol verbijstering viel Frits Pirard deze eerste zaterdag van de Tour van 1983 in Creteil op de knieën en toen er een kam door zijn wapperende haardos was gehaald en de eerste microfoons pal voor z'n bezwete snuit verschenen, begon-ie nog te janken ook.

Behalve een triomf in een Belgische kermiskoers was een grote overwinning hem als beroepsrenner nog niet deelachtig geworden. Tot zaterdag 2 juli 1983 in de eerste etappe van de Ronde van Frankrijk het meteen goed raak was.

Enkele meters voor het aanstormende peloton uit toonde hij na 163 kilometers tussen Nogent Sur Marne en Creteil een niet gering staaltje van zijn kunnen. De gretige hoofdmacht had juist de ontsnapte Renault-renner Marc Madiot bij de lurven gepakt en niets leek een massaspurt meer in de weg te staan.

“Maar", wist de overgelukkige Pirard, “juist op dat moment viel het even stil en greep ik m'n kans. Niet omkijken maar gewoon doorrammen, dacht ik." Zijn moedige actie werd er maximaal mee beloond: het fors tempomakende peloton was geklopt en Frits Pirard was de held van de dag.

Uitslag:
1. Frits Pirard (Ned) 163 km in 3u49’38”
2. Jean-Louis Gauthier (Fr) z.t.
3. Pascal Jules (Fr) z.t.

Algemeen klassement:
1. Eric Vanderaerden (Bel) 3u56’07”
2. Sean Kelly (Ier) op 21”
3. Bert Oosterbosch (Ned) op 25”

Foto: archief dewielersite.net

Door Jan Houterman, 2 juli 2016 15:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web