Het is begonnen …

De honderdderde editie van de Tour de France is van start gegaan en het belangrijkste wielerevenement van het jaar zal ons leven in de komende drie weken enigszins gaan beheersen. Samen met de laatste fase van het EK voetbal en hopelijk Kiki Bertens op Wimbledon.

Maar de Tour staat natuurlijk voor wielerliefhebbers op de eerste plaats. Verdeeld over 22 ploegen hebben 198 renners de eerste pedaalomwentelingen gemaakt voor het afleggen van 3535 kilometer, opgedeeld in 21 schuifkes, zoals de Vlamingen etappes noemen.

Negen vlakke ritten, negen bergetappes, één heuvelrit en twee tijdritten vormen de balans tussen klimmers en sprinters en is daarmee redelijk in evenwicht. Terwijl de tijdrijders zich kunnen uitleven in de dertiende etappe over 37 kilometer en de achttiende, een klimtijdrit over zeventien kilometer.

Het rennersveld bestaat uit 34 verschillende nationaliteiten en na Frankrijk (39) en Spanje (18) volgt Nederland met vijftien deelnemers. Vijf bij Giant Alpecin, vier bij lotto.nl/Jumbo, drie bij Cannondale en elk een bij respectievelijk Team Sky, Trek-Segafredo en IAM Cycling.

Opvallend is dat er maar één Rus aan de Tour deelneemt, terwijl dat land met twee ploegen Katoesja en Tinkoff vertegenwoordigd is. Zal Poetin het westen ook daar verantwoordelijk voor stellen?

Opvallend is ook dat bij Astana Lars Boom en Lieuwe Westra zijn thuisgelaten. Boom, twee jaar geleden nog triomfantelijk winnaar van een kasseienrit en Westra, die in de afgelopen jaren hogelijk werd geprezen voor zijn subliem knechtenwerk.

Daar staat tegenover dat we drie debutanten mogen begroeten. Waarschijnlijk is dat het gevolg van het wegvallen van Robert Gesink, waardoor de enige Nederlandse ploeg zonder specifieke klassementsrenner is komen te zitten.

Het nog altijd jonge talent Wilco Kelderman is nog niet klaar voor de functie van kopman, vindt hij zelf, waardoor bij lotto.nl/Jumbo gekozen is voor een sprinter in de persoon van Dylan Groenewegen (foto 1). Een treintje bestuurd door Timo Roosen en Bert-Jan Lindeman zal hem moeten lanceren.

Over Dylan Groenewegen staat er vandaag een mooie column in AD Sportwereld van de hand van Thijs Zonneveld. Hij vergelijkt de Amsterdamse sprinter met het water in een emmer vol paling als synoniem voor het peloton. En diens bijnaam Ome D gegraveerd op zijn patserige polskettinkje als het summum van Amsterdammer zijn.

Of het Dylan gaat lukken om zijn veelgeprezen kunstje ook in de Tour uit te halen, is de vraag. Is de jonge Nederlandse kampioen qua snelheid en raffinement al opgewassen tegen kanonnen als Kittel, Greipel en Cavendish? Zonneveld denkt van wel, maar ik denk: eerst zien. Waarschijnlijk weten we vanmiddag al meer.

De enige Nederlander die voor het klassement gaat rijden is dus Bauke Mollema (foto 2). In zijn zesde Tourstart mikt hij, naar eigen zeggen, op een podiumplaats, nadat hij al drie keer top tien heeft gereden met een zesde plaats als beste prestatie. Vanaf het moment dat hij als een komeet aan de wielerhemel verscheen heb ik een zwak voor de Groninger. Ik ben er van overtuigd dat hij nog stappen gaat maken.

Wat Tom Dumoulin (foto 3) gaat klaarmaken is vooralsnog niet te voorspellen. Hij gaat niet voor het klassement, want de kopman van Giant Alpecin is de Fransman Warren Barguil. Tom’s belangrijkste doel is het dragen van de gele trui en de eerste tijdrit winnen.

Als hij er inderdaad in slaagt om een of meer dagen in het geel te rijden dan is hij volgens mij de eerste Nederlander die in de drie grote ronden de leiderstrui heeft gedragen. En wat die tijdrit betreft, een confrontatie met Tony Martin en Fabian Cancellara is met het oog op Rio een mooie indicatie.

Foto’s: © Cor Vos

Door Fred van Slogteren, 2 juli 2016 14:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web