Historie: Tour de France 1983

Inleiding

Het was even wennen aan de vooravond van de Tour van 1983. Voor het eerst sinds jaren ging het circus van start zonder een uitgesproken favoriet.

Na de heerschappij van Merckx hadden Thevenet, Van Impe, Hinault en Zoetemelk het stokje overgenomen en Hinault leek op weg alle records te gaan breken.

Maar de Breton was er in 1983 niet bij. Een operatie aan zijn kwetsbare knie hield hem aan de kant en er was geen uitgesproken favoriet. De naam van Zoetemelk werd genoemd, maar de winnaar van 1980 was al 37 jaar.

Ondanks het feit dat Joop in 1982 nog tweede was geworden, werd hij toch niet gezien als de renner die in een walk over zijn tweede Tourzege zou behalen. Phil Anderson misschien?

Dat was de revelatie van het jaar ervoor, een jonge en zeer ambitieuze Australiër, maar niemand durfde er zijn geld op te zetten. Ook had niemand een idee wat de Colombianen zouden klaar spelen. Voor het eerst in de Tour.

Een open Tour dus. Dat zou al gauw blijken, want niemand zal de uiteindelijke winnaar getipt hebben toen de karavaan op zaterdag 1 juli 1983 in Fontenay-sous-Bois van start ging voor de zeventigste editie.

Met 140 renners, verdeeld over veertien ploegen met daarbij veertien Nederlanders. Negen daarvan behoorden tot de fameuze TI-Raleigh-ploeg, terwijl Joop Zoetemelk en Hennie Kuiper de kopmannen waren van respectievelijk een Franse en een Belgische ploeg.

In de komende drie weken zal ik deze Tour dagelijks laten herleven. In de hoop dat de Tour van dit jaar minstens zo spannend zal zijn.

Door Jan Houterman, 1 juli 2016 14:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web