Uit de wasserette van Henk …

Dit is een heel bijzonder truitje en niet alleen omdat hij nog nooit door iemand gedragen is. Het bijzondere is dat ik hem heb gekregen van een van de allergrootste wielrenners uit de wielerhistorie.

Die oud-renner heet Rik Van Looy en alleen superlatieven zijn geschikt om te beschrijven hoe groot die man als wielrenner is geweest. Hij was een grote persoonlijkheid en de eerste die het systeem van kopman en knechten echt vorm gaf.

Was het daarvoor toch iets heel vrijblijvends, waar per wedstrijd hulp ingekocht werd, Van Looy selecteerde zijn knechten zorgvuldig alvorens ze in zijn ploeg op te nemen. Het waren stuk voor stuk renners die zelf kopman hadden kunnen zijn. Ze waren alleen niet bestand tegen de mentale druk van altijd te moeten winnen.

Als knecht van Rik II hadden ze maar één taak en dat was De Keizer zo veel mogelijk bijstaan zodat hij fris aan de finale kon beginnen en het kon afmaken. Zo heeft hij honderden wedstrijden gewonnen waaronder alle klassiekers van zijn tijd.

De renners die hem daarbij hielpen deden dat graag, omdat ze wisten dat ze mentaal voor het kopmanschap tekortschoten en omdat er in een ploeg die veel wint goed verdiend wordt.

Toen ik Van Looy in de jaren negentig eens ergens ontmoette, moest ik al mijn moed verzamelen om hem aan te spreken. Je spreekt een keizer niet zo maar aan, nietwaar?

Toen ik het eindelijk durfde en mijn belangstelling voor wielertruitjes uitlegde, hoorde hij mij aandachtig aan. Daarna putte hij zich uit in verontschuldigingen, want hij had niks meer. Alles weggedaan, met de vuilman mee.

Hij zag mijn teleurgestelde gezicht, vroeg mijn adres en enkele weken later ontving ik een pakje met dit truitje. Een heuse maillot jaune.

Hij had het speciaal voor mij laten maken. 'Met de groeten van Rik', stond er op het briefje dat er bij zat. Ik had het al vaker meegemaakt en toen weer. Grote wielrenners zijn ook vaak grote mensen.

Foto 2: archief dewielersite.net

Door Henk Theuns, 29 juni 2016 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web