Het was me het weekje wel …

Ik draag al mijn hele leven het Nederlands kampioenschap op de weg een warm hart toe. Het zijn vaak boeiende wedstrijden, want alle profrenners zijn er happig op om een jaar lang onderscheidend het rood, wit, blauw te mogen dragen.

In de laatste twintig jaar ben ik er dikwijls bij geweest, hetzij met een accreditatie van Wielerrevue, dan wel als gast van de KNWU. De wielerunie maakt er altijd werk van met goed en veel eten en drinken voor de VIP-gasten en het is altijd weer leuk om in zo’n tent of op het terras vele vroegere kampioenen te zien en te spreken.

In de jaren dat ik er niet bij was, beleefde ik veel plezier aan het rechtstreekse TV-verslag, waarmee je de wedstrijd goed kon volgen. Maar gisteren heb ik mijn toestel bijna het raam uit geflikkerd.

Het was me ontgaan dat de uitzendtijd veranderd was. De dames reden vrijdag en de profs op zaterdagmorgen. Dat hoorde ik pas op toen ik op de autoradio Tom Dumoulin hoorde mopperen dat hij al om half zeven aan de pasta moest. Koning Voetbal had weer eens gezegevierd.

Ik heb niets tegen voetbal en ook niet tegen schaatsen, maar vind wel dat de TV-aandacht voor die twee sporten overdreven groot is. Ik sla op TV (Fox Sport) geen wedstrijd van Ajax over en dat is niet altijd een genoegen. Ook mag ik graag het EK en het WK schaatsen op de buis volgen. 

Maar waarom moet nu alles wijken voor het EK voetbal? Niet alleen het wielrennen, maar ook de TT is van de zaterdagmiddag naar de zondagmorgen verbannen. Waarom moet ook het NK wielrennen op een belachelijke tijd worden gehouden en uitgezonden?

Het is normaal dat elk jaar op de zondag voor de start van de Tour de France in alle bij de UCI aangesloten landen het nationaal kampioenschap wordt verreden. Dat is ook dit jaar het geval, met twee uitzonderingen: Spanje en Nederland.

In Nederland moest de titelstrijd afgelopen zijn als om 15.00 uur de eerste wedstrijd in de achtste finales gaat beginnen. Waarom? Ik weet dat er voetballiefhebbers bestaan die geen wedstrijd overslaan, maar zijn die gedupeerd als de NOS niet alles uitzendt?

Nee, want de VRT in Belgíë en de andere ons omringende landen zenden ook alles uit. En de meeste van die landen zijn ook op het EK vertegenwoordigd. Wij dit keer niet. Vrijwel iedere Nederlander heeft een royaal aanbod van zenders op zijn TV, dus waarom dit belachelijke beleid?

De NOS maakt al veel van het wielrennen kapot. Tal van wedstrijden zijn in de afgelopen jaren verdwenen omdat de media er geen aandacht aan willen besteden. Tot aan Olympia’s Tour toe.

Topsport is commercie en zonder sponsors geen topsport. Sponsors zijn tevreden als ze voor het vele geld dat ze in de sport pompen af en toe eens hun naam langs zien komen.

Maar in Hilversum hangt nog altijd die benepen piep-cultuur, de cultuur van de dubbele ontkenning. Het overeind willen houden van de zogenaamde onafhankelijke journalistiek en het feit dat er zonder sponsors geen topsport mogelijk is.

En nou moet ik opschieten met dit stukkie, want straks begint Frankrijk-Ierland. Dan is er welllicht ook geen aandacht mee voor de slogblog. Ik denk dat ik maar een lekker stukje ga fietsen. Ik hoor wel wat de uitslag is.

Mocht u uit dit gemopper van een oude man concluderen dat ik het NK ook sportief niets vond, weet dan dat ik Dylan Groenewegen een uitstekende kampioen vind. De finale was best spannend en die prachtige woedeuitbarsting van Wim Stroetinga was een onverwacht toetje.

Foto’s: © Cor Vos

Door Fred van Slogteren, 26 juni 2016 10:00

Studio Voetbal

In Nederland wijkt alles voor voetbal.
Ik erger me al jaren dat de 'kleinere' sporten nauwelijks aan bod komen.

Op de zondag vonden ze het nodig om in de uitzendingen van 18.00 - 19.00 uur ook nog eens aandacht te gaan besteden aan het Spaanse voetbal.
Belachelijk.
Geplaatst door Geert Dekkers, 26 juni 2016 11:00:31

Krap bij kas!

Bij de vorige week gehouden Nationale Kampioenschappen te Goeree- Overvlakkee werden de Nationale nieuwe Nederlandse Kampioenen gehuldigd, ook dit jaar ontvingen zij de daarbij behorende gouden-zilveren- en bronzen medailles. Uiteraard is het gebruikelijk dat de "Kampioenen " een rood-wit-blauwetrui krijgt aangetrokken. Wat ik erg onzorgvuldigd vind der K.N.W.U. is dat zij vergeten zijn het jaartal , dit jaar 2016, alsmede de categorie waarin zij hun triomf behaalden!, en er zijn er wat categories de laatste jaren bij de jeugd van groep 1 t/m groep7. Persoonlijk vind ik dit overtrokken, maar begrijp dat de ouders dezer jeugdcategories hier anders over denken. Zal beter zijn dat de K.N.W.U deze Nationale- titelstrijd pas in moet voeren bij de Nieuwelingen want dat is ongeveer de leeftijd dat zij bepalen om echt wielrenner te worden, en het serieuzere werk begint dan pas. Nu kan een willekeurige bezoeker bij komende wedstrijden nooit weten of hij het hier te doen heeft met een weg-of baankampioen van Nederland! Dit geld uiteraard " niet" voor de echte wielerfreak! Overigens is de K.N.W.U wel"zo "IJDEL "hun bondsnaam en logo op deze kampioenstrui te vermelden. Verder ben ik het helemaal eens met Fred van Slogteren over zijn commentaar, geplaatst op26 Juni j.l. over dit Kampioenschap,! Geachte K.N.W.U. trek U zich deze terechte opmerkingen aan, U zult veel wielerliefhebbers een dienst bewijzen. Theo ten Dam.
Geplaatst door Theo ten Dam, 27 juni 2016 13:46:23

verwarring niet mogelijk...

Of je in een bepaalde wedstrijd met een weg- of baankampioen van doen hebt is wel overduidelijk. Je mag een kampioenstrui immers slechts dragen in de discipline waarin deze is behaald. Bijvoorbeeld een regerend tijdritkampioen mag deze slechts dragen in die betreffende discipline en niet in een normale wedstrijd in lijn.
De KNWU is het overigens niet vergeten. Het wordt bij de beroeps al een paar jaar niet meer toegepast. Kijk maar eens op de podiumfoto's van de afgelopen jaren.
Het woord- en beeldmerk van de bond staat er ook al weer enkele jaren op, net zoals de fabrikant van de truien, het Belgisch Bioracer. Juist afgelopen week werd het contract tussen beide partijen door de heren Windels en Hermans tot de spelen van 2020 als materiaalsponsor op het gebied van bondsportkleding.
Geplaatst door marcoV, 27 juni 2016 18:19:34

Op naar een Benelux-titelstrijd?

Hoe moet ik dat nou opvatten, waarde Fred? Soms met een accreditatie van Wielerrevue bij het NK aanwezig, soms op uitnodiging van de wielerbond. Die de VIP's zo rijkelijk van spijs en drank voorziet. Je gaat me toch hopelijk niet vertellen dat jij als journalist daar in die tent op kosten van de KNWU zat te bunkeren en stond te hijsen? Waar blijft dan je onafhankelijke positie als journalist? Met een stevige slok bondsbier achter de kiezen of een fietsend dan wel lopend buffet in de volle maag ben je toch een speelbal van de bobo's geworden? Hoe kun je diezelfde gastheren dan later met goed fatsoen over de schriftelijke hekel halen wanneer ze daar mogelijk aanleiding toe zouden geven?!? Een journalist moet er ten strengste voor waken zelfs maar de schijn van partijdigheid op zich te laden. Twee, drie biertjes oké, maar daar moet het dan ook bij blijven.

Jij en ik behoren intussen tot hetzelfde rundergeslacht. Het was zowel voor jou als voor mij een complete verrassing dat het NK voor profs dit jaar op zaterdag werd verreden. Ik las het pas 's morgens op de plee tijdens het poepen toen de koer al drie uur onderweg was. Stom stom stom? Je zou misschien ook kunnen zeggen dat het met de hele publiciteit rond die koers niet best gesteld is geweest. Zo heb ik nergens mogen lezen waar start en finish zich zouden bevinden. Het was altijd Goeree-Overflakkee. Of heb ik weer eens wat gemist? Zou zomaar kunnen hoor.

Wat ik vreselijk heb gemist, was de echte wielersfeer. Meer dranghekken dan toeschouwers langs het parcours, nergens een koek-en-zopie te bespeuren, geen seconde het vertrouwde geluid van microfonist Cees Maas mogen opvangen, geen groepen supporters met spandoeken gezien en ik vraag me af of er wel programmaboekjes "met de bijschrijvingen" in omloop zijn gebracht. Jaar in jaar uit heb ik dat hele NK steeds meer zien verwateren. Fred rept van doorgaans aardige wedstrijden, maar dan is hij toch zeker het monotone verloop van al die kampioenschappen vergeten waarin dictators als Pellenaars, Post en Raas op voorhand bepaalden wie er met de nationale trui vandoor zou gaan.

Vanaf 1951 was ik gewend jaarlijks de trein van Den Haag naar Maastricht te nemen, aldaar over te stappen op 'het boemeltje' naar Heerlen en dan alvast te genieten van de rijke bloesempracht in die maand mei. Het bracht een mens al meteen in de stemming. Dan met de stroom voetvolk mee naar de nog ongeasfalteerde Cauberg. Kaartje kopen aan de tafel van de padvinders (verkenners waarschijnlijk, daar in rooms Limburg) en dan de godganse dag koers. Eerst de beste amateurs uit onze zuidelijkste provincie van start, vijf minuten later gevolgd door de profs, die toen nog net niet in ploegverband reden en de blits maakten als ze reeds met een Campagnolo-apparaat fietsten. Heerlijke herinneringen!

Pellenaars en Locomotief waren de eersten die het feest gedeeltelijk verstoorden toen de ploeggenoten Wout Wagtmans, diens streekgenoot Thijs Roks en de Amsterdammer Hein van Breenen gedrieën in de finale voorop raakten. Olijke Woutje leek voorbestemd de titel te gaan grijpen, maar reed lek. In die dagen nog funest. Daar lag de weg vrij voor die andere Brabander, want Tarzan ging minder vlot omhoog dan Roks.

Gaandeweg is het NK uit Valkenburg verdwenen. De middenstand begon steeds harder te klagen over omzetverlies en zo begon het grote uitwijken. De Adsteeg in Beek, de Slingerberg in Geulle, zelfs Helmond en Hoogerheide kregen de organisatie een keer toegewezen, we streken kortstondig neer in Gulpen en Meerssen, maar moesten vervolgens (definitief?) afscheid nemen van Limburg. De titelstrijd speelde zich af op de Posbank, de Erasmusbrug, in het Twentse Ootmarssum, het Drentse Emmen en tenslotte op en rond de Brouwersdam, de enige plek waar onze beste renners dit jaar nog terecht konden.

In de toekomst een verbond met België sluiten? Daar zijn nog altijd steden en dorpen die een BK willen organiseren. Volgend jaar is Antwerpen aan de beurt. Misschien een mooie gelegenheid om daar alvast een Benelux-kampioenschap te laten verrijden? Of anders graag zo rap mogelijk terug naar Limburg en klagers bij voorbaat monddood maken door financieel wat royaler over de brug te komen, al was het maar uit een van de vele potjes die de EU kennelijk beschikbaar heeft om bepaalde projecten te steunen. Ik zie het niet zo een-twee-drie gebeuren, en ook vier-vijf-zes niet, maar nooit geschoten is nooit raak.

Geplaatst door Han de Gruiter , 27 juni 2016 23:58:13

Franse wegtitel wederom voor 'Sara'

De nationale wegkampioenschappen zijn weer verreden, maar vreemd genoeg las ik nergens iets over het resultaat van de Franse titelstrijd bij de vrouwen. Toch kende die een opmerkelijke winnares en dat mag hier best nog eens worden gememoreerd, lijkt me zo. Nee nee, stil maar, de nieuwe kampioene heet niet Jeannie Longo, want ook in het land van de Tour heeft een verjonging plaats gehad, maar de blauw-wit-rode trui ging dit jaar naar de Bretonse Edwige Pitel, op 4 juni 1967 geboren in Dinan (zonder t op het end) en dus ook alweer 49 jaar. Over krasse dames gesproken.

Gek genoeg was het niet eens 'n record, want de op 31 oktober 1958 in Annecy geboren Jeannie Longo was óók 49 jaar en bovendien ruim zeven maanden ouder dan Edwige, toen ze in 2008 voor de laatste maal het Franse wegkampioenschap won.

Voor madame Pitel was het op de glooiende wegen rond Vesoul de tweede keer dat ze de Franse wegtitel veroverde. Eerder was het raak geweest in 2007, nadat ze zich in zowel 2004 als 2005 al 's lands beste in het tijdrijden had getoond. Het geluk lachte de Bretonse dit weekend anders wel toe. Koploopster Elise Delzenne leek onbedreigd te gaan winnen, maar reed lek op de slotklim, waarna de achtervolgsters het onderling niet eens konden worden. Edwige Pitel profiteerde en liet Marjolaine Bazin, Audrey Cordon en Pauline Ferrand Prévot, de wereldkampioene van 2014, in die volgorde achter zich.

.
Geplaatst door Han de Gruiter , 28 juni 2016 16:25:29

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web