Uittreksel uit de Burgerlijke Stand van 29 juni …

Het zal je maar gebeuren. Je bent 24 jaar, dienstplichtig militair en als wielrenner al zo goed, dat je in de Tour de France mag starten. Je vraagt verlof aan je commandant en houdt zowel rekening met een positief als een negatief antwoord.

Maar niet met een ‘ja’ met daaraan een voorwaarde verbonden, die zo streng is, dat het bijna een ‘nee’ is. Je mag starten, maar als je de eerste etappe niet wint, dan dien je direct terug te keren naar de kazerne. Tout de suite !!!

Maar toen hij aan de start stond van de Tour de France van 1905, was hij vastbesloten. Hij ging die eerste etappe winnen en niemand anders. Het is hem ook gelukt, want 'vouloir est pouvoir', ofwel willen is kunnen, maar je moet niet vragen hoe.

Anti-wielerfanaten gingen, als waren het de dieractivisten van tegenwoordig, over tot drastische maatregelen. Meer dan honderd kilo kopspijkertjes werden over de eerste kilometers van de openingsrit op het wegdek gestrooid.

Al na luttele kilometers moest de rit worden stopgezet omdat de reservebanden op waren. Toen de voorraden weer waren aangevuld kon de rit worden vervolgd. Trousselier won en hoefde niet per eerste gelegenheid terug naar de kazerne.

Sterker, hij won niet alleen de eerste rit maar ook de hele Tour en wel met grote overmacht. Er waren nogal wat volgers die voorspelden dat Le Fleurist (hij was bloemist van beroep) de Tour nog vele malen zou winnen, maar die voorspeliing is niet uitgekomen.

Zijn klasse was na die indrukwekkende zege in zijn eerste Tour daarna nauwelijks nog zichtbaar. Hij deed nog acht keer mee, maar behalve een derde plaats in 1906, kwam hij niet meer op het podium. Moraal van dit verhaal: Hij had onder dezelfde commandant militair moeten blijven.

In andere wedstrijden kon hij nog wel schitteren. Zo won hij Parijs-Roubaix en Bordeaux-Parijs op waarlijk grootse wijze. Hij was vanwege zijn enigszins frivole levenswandel – hij was een onverbeterlijke gokker - zeer populair bij het publiek en dat leverde hem het koosnaampje Troutrou op.

Troutrou profiteerde na zijn carrière nog vele jaren van die populariteit in zijn goedlopende bloemenzaak aan de prestigieuze Boulevard Hausmann in Parijs.

Louis Trousselier overleed op 24 april 1939 op 76-jarige leeftijd.

Foto: archief dewielersite.net

DOE MEE MET HET SLOGBLOG TOURSPEL! VOOR MEER INFORMATIE KLIK HIER.

Door Fred van Slogteren, 29 juni 2016 9:00

Louis Trousselier

Het is opmerkelijk dat de winnaars van de Tour de France relatief vaak op een dramatische wijze op het leven komen.

Tour de France 1906: Rene Pottier verhangt zich in 1907
Tour de France 1907 en 1908: Lucien Petit-Breton verongelukt als koerier in WO I
Tour de France 1909: François Faber sneuvelt aan het front in WO I
Tour de France 1910: Octave Lapize sneuvelt tijdens een luchtgevecht tijdens WO I
Tour de France 1923: Henri Pelissier wordt doodgeschoten door zijn minnares
Tour de France 1924/1925: Ottavio Bottecchia overlijdt aan een hoofdwond opgelopen tijdens een trainingsrit, waarvan de werkelijke oorzaak wel nooit meer duidelijk zal worden.
Tour de France 1947: Jean Robic overlijdt in 1980 na een auto-ongeluk
Tour de France 1949/1952: Fausto Coppi overlijdt in 1960 aan malaria
Tour de France 1951: Hugo Koblet overlijdt in 1964 na een auto-ongeluk, als dan niet zelfmoord
Tour de France 1973: Luis Ocana pleegt onder raadselachtige omstandigheden zelfmoord
Tour de France 1998: Marco Pantani pleegt onder raadselachtige omstandigheden zelfmoord.

Over Louis Trousselier gaat het verhaal dat hij na afloop van zijn gewonnen Tour de France, in enkele uren tijd - op de massagetafel - zijn gehele overwinningspremie heeft vergokt.

Louis Trousselier was de eerste Tour-winnaar die overleed op een natuurlijke wijze. Veel te jong, hij was namelijk nog maar 57 jaar oud, enkele jaren later gevolgd door de Tourwinnaar van 1904 Henri Cornet, die overleed aan een hartkwaal.

Er bestaat nog steeds een winkel in de Boulevard Haussmann genaamd Trousselier. Het is een zaak die gespecialiseerd is in zijden bloemen.
Geplaatst door William van Peer, 29 juni 2016 09:45:31

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web