Uit de stalling van Peter R. de Fiets …

Eroba betekent voluit: 'Echter Rijwiel, Onderdelen en BAndenfabriek', of zoiets. Uit Echt uiteraard anders is het woord 'Echter' misschien niet helemaal duidelijk. Het was een gerenommeerd merk, maar toch werd de naam ook wel verklaard met 'Echt Rijdt Op Blik Afval'. Net zoals de afkorting HEMA in de volksmond werd verklaard met: 'Hier Eet Men Afval'.

Dit exemplaar uit mijn verzameling dateert van vlak na de Tweede Wereldoorlog. Er zit geen derailleur op, de wielen werden nog vastgezet met vleugelmoeren en er zit nog een omkeerbaar achterwiel in met aan beide zijden een pignon.

Hij heeft ook een geschiedenis, want het was de trainingsfiets van een destijds beroemde en zeer talentvolle renner. Dat was de Zaankanter Gerrit van Beek, een klasbak die als amateur heel veel heeft gewonnen en met onder andere Gerrit Voorting tot de top in die categorie behoorde.

Als beroepsrenner was hij bezig de top te bereiken, maar dat heeft niet zo mogen zijn. Tijdens de Zesdaagse van Berlijn sloeg hij in 1951 bij een val met zijn hoofd tegen de balustrade en verongelukte dodelijk.

Eroba heeft jarenlang beroepsrenners gesponsord. Zonder er overigens voor te betalen. De renners tekenden wel een waterdicht contract, kregen elk jaar een nieuwe fiets, een truitje en wat banden en dat was het. Een eenrichtingsovereenkomst, want de fabriek bepaalde en de renners hadden geen enkele inspraak.

Dat Van Beek een van de renners was is opmerkelijk, want de Limburgse racefietsenfabriek van de gebroeders Geurts zocht de renners vooral in de buurt, zoals Piet Haan en Piet van den Brekel, op foto 3 vereeuwigd met een van de heren Geurts.

Andere Limburgers en een enkele Brabander die bij het merk onder contract hebben gestaan waren Jan Nolten, Jef Lahaye, Frits Ramakers, Gerard Keulers, Willy Gramser, Jan Plantaz, Pierre Steenbakkers en Martin van de Borgh.

Ondanks het feit dat de renners niet betaald werden, gedroeg de fabriek zich wel als zodanig. Daarvan getuigt deze brief (foto 4) die Jef Lahaye in mei 1959 ontving. Let wel Lahaye was op dat moment regerend kampioen van Nederland op de weg bij de beroepsrenners.

In die brief, ondertekend door ploegleider Toine Gense, staat te lezen dat het nog niet zeker was dat de Eroba-ploeg dat jaar zou kunnen deelnemen aan de Ronde van Luxemburg. Mocht dat niet zo zijn dan werd het Lahaye en zijn ploeggenoten verboden om voor een andere sponsor in Luxemburg aan de start te komen.

Dit epistel is aan alle gecontracteerde renners gestuurd. Ik weet bijna zeker dat geen van hen heeft geprotesteerd. De renners van toen waren eenvoudige boerenjongens, die blijmoedig over zich heen lieten lopen. Als ze in opstand kwamen, kregen ze geen fiets. En zonder fiets was je geen wielrenner. Voor hen was Eroba een geschenk uit de hemel.

Foto’s 1 en 2: © T&T Tekst & Traffic
Foto’s 3 en 4: archief Jan Sevriens

DOE MEE MET HET SLOGBLOG TOURSPEL! VOOR MEER INFORMATIE KLIK HIER.

Door Peter Ravensbergen, 28 juni 2016 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web