Uittreksel uit de Burgerlijke Stand van 25 juni …

In de wielrennerij zijn er tal van specialisten en een aantal allrounders. Er zijn sprinters, klimmers, tijdrijders en ook klassementsrenners. Met in iedere categorie weer onderverdelingen.

Onder de tijdrijders zitten er bijvoorbeeld mannen die excelleren in klimtijdritten en tempobeulen die rustig zestig kilometers of meer ver in het rood kunnen knallen. Maar er is sinds 1967 ook nog het gilde der explosieven.

Dat zijn de flyers die in staat zijn in een beperkt aantal kilometers alles uit de kast te halen om daarmee bijvoorbeeld prologen winnend af te sluiten.

De proloog is in 1967 uitgevonden als een service aan het publiek in de startplaats van de Tour om alle deelnemende renners in een kort rondje in het centrum van de stad een voor een voor te stellen. Met een wedstrijdelement.

Wie dat het snelste deed, wachtte als beloning de eerste gele trui. Het bezit daarvan werd in de loop der tijd steeds belangrijker vanuit commerciële overwegingen. Zo ontstond de proloogspecialist.

Zonder andere exploderende renners tekort te willen doen, beschouw ik Thierry Marie als een van beste in dit bijzondere vak. Hij heeft er zeker meer dan tien gewonnen.

rie in de Tour en de rest in diverse kleine rondritten als de Ronde van België en Parijs-Nice. Hij won ook vaak niet, maar werd dan tweede of derde op luttele seconden. Door die snelle prologen heeft hij een aantal malen de gele trui gedragen.

Als de bergen opdoemden was het meestal gedaan met zijn hoge klassering en kregen we hem pas weer in de smiezen als er een niet al te lange tijdrit op het programma stond. Dan was de Noord-Fransman in zijn element.

Hij schuwde ook lange solo’s niet. In een etappe van de Tour van 1991 hebben de tv-kijkers hem uren in beeld gehad toen hij 234 kilometer alleen voorop reed. Iedere keer als de camera hem vanaf de motor close in beeld nam, lachte en zwaaide hij.

Dankzij het winnen van een proloog slaagde hij er ook enkele malen in een korte rondrit te winnen en zo staan de Tour du Limousin, de Tour d’Armorique, het Circuit de la Sarthe, de Tour de l’Oise, de Tour du Poitou-Charentes en ook dus de Ronde van Nederland op zijn palmares.

Die laatste ronde won hij in 1988 toen hij knap profiteerde van de strijd tussen Breukink en Nijdam, die allebei voor de eindzege gingen. Marie won ditmaal niet de proloog, want dat werk lag Nijdam ook goed.

Ook in de langere tijdrit moest hij Snelle Jelle voor laten gaan. Met zeventien seconden achterstand op Nijdam startte Marie in de laatste etappe over de Limburgse heuvels tussen Sittard en Gulpen.

In die etappe speelde Erik Breukink, met een achterstand van 36 seconden ook nog kanshebber, va banque om de eindzege alsnog te bewerkstelligen.

Oranjetruidrager Nijdam kon de aanval aanvankelijk goed pareren, maar toen Breukink op de Gulpenerberg zijn uiteindelijke aanvalsstoot plaatste, moest Nijdam lossen en hij verloor gelijk minuten.

Wie wel kon volgen was Thierry Marie. Niet geheel op eigen kracht, want met de hulp van sterke ploegmaten als tweevoudig Tourwinnaar Laurent Fignon en Charly Mottet kon hij in de buurt van De Breuk blijven en als eerste Fransman de Ronde van Nederland op zijn erelijst schrijven.

Met diezelfde Fignon won hij een jaar later ook nog de beroemde koppeltijdrit Trofeo Baracchi. Thierry Marie wordt vandaag bij leven en welzijn 53 jaar.

Foto’s: © Cor Vos

DOE MEE MET HET SLOGBLOG TOURSPEL! VOOR MEER INFORMATIE KLIK HIER.Door Fred van Slogteren, 25 juni 2016 7:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web