Op naar de Amstel Rat Race?

Is het al iemand opgevallen dat de naam Amstel Gold Race gevaar loopt? Bij Heineken zouden ze ontevreden zijn over de verkoopcijfers van het Gold Bier, dat hoe langer hoe meer schijnt te worden verdrongen door het Radler Bier. Ook van Amstel (lees: Heineken).

Daarom wordt overwogen, aldus een recent bericht op de pagina Economie van het AD, de productie van Gold Bier af te bouwen.

Kijk dus niet gek op als we vandaag of morgen worden geconfronteerd met de Amstel Radler Race, in het spraakgebruik wellicht al gauw verbasterd tot Amstel Rat Race.

Misschien past het wel een beetje in deze tijd van alles overheersende commercie, dat de ene koers na de andere een naamswijziging moet ondergaan.

Denk aan de Omloop Het Volk, Parijs-Brussel, Rund um den Henninger Turm of de Ronde van België. Klassiekers zijn (waren?) juist door hun ingewortelde namen een vertrouwd begrip in de wielerwereld.

Wat moeten we in vredesnaam met een Omloop Het Nieuwsblad, Brussels Cycling Classic, Rund um den Finanzplatz of Baloise Belgium Tour?

Vroeger repten we van de Ronde van Nederland, tegenwoordig is het de Eneco Tour. Weliswaar uitgebreid met een paar ritten door België en daardoor fiks nieuw leven ingeblazen, maar toch.

Over verkwanselen van traditie gesproken. Antwerpen wordt voor minimaal vijf jaar de nieuwe startplaats van de Ronde van Vlaanderen. De Muur van Geraardsbergen, op 95 kilometer van de finish, keert terug in het parcours.

De stad Brugge is diep ontgoocheld. "Wij hebben geen schijn van kans gehad", aldus burgemeester Renaat Landuyt, "we wilden hetzelfde betalen als Antwerpen."

Een van de consequenties is dat de renners West-Vlaanderen niet meer aandoen. Zo wordt andermaal de traditie verkwanseld aan de commercie. Het woord klassieker is een eretitel die een wedstrijdorganisatie pas na zeer vele jaren verdient door een koers constant over nagenoeg hetzelfde parcours te laten verrijden en de naam van de wedstrijd niet voortdurend te veranderen.

Finishen op een autostrada, zoals Vlaanderen al enkele jaren doet, is een teken van minachting voor de traditie en een aantasting van de sfeer. Steeds meer wordt de wielersport een speelbal van de pecunia.

Is er dan niets meer zeker op deze aardbol?

Door Han de Gruiter, 17 juni 2016 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web