Uit de wasserette van Henk …

We bevinden ons op dit moment in het interbellum, de periode tussen de strijd in de Giro en die in de Tour de France. Een soort windstilte, waarbij we ons niet hoeven te vervelen met eerst de Dauphiné en daarna de Ronde van Zwitserland.

In de Dauphiné is hij mij enkele malen goed opgevallen. Een klein mannetje in het shirt van Giant-Alpecin dat driftig koersend tempo maakte voor kopman John Degenkolb. Soms verscholen op de eerste rijen en soms ernaast borend in de wind.

Lars van der Haar, die kleine man uit het Utrechtse Woudenberg, hoort in mijn systeem bij de winter. Equilibrerend in het mulle zand, zigzaggend door de modder of stuiterend op de bevroren karrensporen.

Veldrijders beginnen zo rond mei, na enkele maanden rust aan de voorbereiding voor het nieuwe winterseizoen. Dat doen ze op de weg. Niet met de bedoeling om hun erelijst te verfraaien, maar om aan de inhoud te werken voor de maanden dat ze elk weekend aan de bak moeten.

Lars is daar één van de tenoren, zeker nu onlangs bekend is geworden dat hij Giant-Alpecin gaat verlaten en heeft getekend bij Telenet-Fidea, een Belgische ploeg waar het veldrijden hoofdzaak is.

Hij lijkt fysiek voor het veldrijden gemaakt en dat bleek al toen hij nog bij de beloften reed. Hij won in die categorie niet alleen de wereldbeker, maar ook de wereldtitel en iedereen was het er over eens dat de opvolger van Adrie van der Poel en Richard Groenendaal was opgestaan.

Hij was zo goed dat hij een jaar eerder dan de daarvoor geldende leeftijd naar de elite mocht overstappen. Sindsdien behoort hij daar tot de absolute top, maar staat nog niet op eenzame hoogte, zoals hij bij de beloften deed.

Maar hij is nog jong, hij moet nog 25 worden en dus is er alle hoop dat de regerende Europese kampioen veldrijden (video) in het komend seizoen nog iets dichter tegen de toppers Wout van Aert en Mathieu van der Poel kan aanschurken.

In ieder geval vandaag een mooi truitje toen Lars nog voor Rabobank reed.

Foto 2: © Cor VosDoor Henk Theuns, 15 juni 2016 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web