Uit de stalling van Peter R. de Fiets …

Het hoogtepunt in de wielercarrière van oud-beroepsrenner Gerrit de Vries was het behalen van de wereldtitel op het nummer honderd kilometer ploegentijdrit. Dat deed hij samen met John Talen, Tom Cordes en Rob Harmeling in 1986 in het Amerikaanse Colorado Springs (foto 3).

Als profs is er veel misgegaan met die vier, waarvan de opkomst van epo in die periode maar één van de oorzaken is. Misschien nog wel nadeliger was de invoering van het puntensysteem.

Het waren stuk voor stuk talentvolle jongens, die zich helaas niet in de luwte konden ontwikkelen. Zij moesten direct aan de bak voor de kopmannen, want een jonge renner bracht nu eenmaal geen punten voor het FICP-klassement mee.

In die jaren werd talent niet gekoesterd, maar afgejakkerd tot ze zwarte sneeuw voor ogen hadden. De stoere Fries uit Oldeberkoop zette nog wel een opmerkelijke prestatie neer in de Ster van Bessèges van 1990.

Daar won hij de vierde etappe met een voorsprong van vier minuten na een solo van honderdveertig kilometer! Hij reed toen voor de Buckler-ploeg van Jan Raas en daar heb ik nog een mooi shirt van in mijn bezit met zijn naam erop.

Deze fiets is van de Histor-ploeg uit het seizoen 1994. Gerrit had daar toen een tweejarig contract, maar het is maar één jaar geworden, omdat de sponsor er plotseling mee ophield.

Het is merkwaardig dat een sponsor er zomaar mee kon stoppen, terwijl er renners in dienst waren met doorlopende contracten. Daar trok een sponsor zich vaak niets van aan. Ze stopten gewoon zonder zich ergens om te bekommeren.

De materiaalsponsor van de ploeg was LOOK, een industriële onderneming uit de skisport. Dat bedrijf stapte begin jaren tachtig in de wielrennerij en is onder meer verantwoordelijk geweest voor de ontwikkeling van het klikpedaal.

LOOK was ook heel vooruitstrevend in de ontwikkeling van de carbonfiets. Hoewel er destijds wel kinderziektes zijn geweest is dit volgens Gerrit een heel goede fiets geweest. Hij was licht en sterk en dat gaf moraal.

In de originele staat was hij uitgerust met een blauw stuurlint en een zwart zadel. Ook de tubes waren zwart. Gekleurde tubes bestonden toen nog niet.

Maar het frame uit één stuk is wel origineel en nog net zo als toen Gerrit de Vries er op reed.

Foto’s: © T&T Tekst & Traffic

Door Peter Ravensbergen, 14 juni 2016 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web