Doek valt over der Jan …

Vanmiddag heeft Jan Ullrich tijdens een persconferentie in Hamburg bekendgemaakt dat hij de handdoek in de ring gooit. Ik vind dat een verstandige beslissing, want er is te veel gebeurd. Ik vind ook niet dat hij altijd eerlijk is beoordeeld, maar daar gaat het niet meer om. Door al het jarenlange gedoe is zijn geloofwaardigheid zodanig aangetast dat een comeback er niet meer in zit. Dat heeft hij voor een deel aan zich zelf te wijten, maar voor een ander deel ook aan de hypocrisie die het internationale profwielrennen omgeeft. Daarom heeft hij een verstandige beslissing genomen door zich terug te trekken. Hij heeft zijn miljoenen binnengehaald en ik hoop dat hij in de luwte van het eenvoudig burgerschap de rust vindt om als een modaal mens zijn leven verder te leven. Hij is natuurlijk – zij het een van de laatste – producten van het Oost-Duitse staatssysteem en ik denk dat er nog geen tien procent van naar buiten is gekomen wat daar in de naam van engerds als Ulbricht en Honnecker is misdreven. En wat te denken van de overgang naar het kapitalistische sportsysteem van het westen dat hem gelijk opnam en onderdompelde in miljoenen marken en later euro’s. En wat dat betreft zijn de geleerden het over één ding eens: de benen van Jan Ullrich waren voor de loodzware atletische beproevingen van de professionele wielertop sterk genoeg, maar niet voor het broze gewicht van de weelde. Het ga je goed Jan. (Foto: © Cor Vos)

Door Fred van Slogteren, 26 februari 2007 16:37

Ullrich

Gisterenavond laat bij Beckmann van de ARD was er een gedenkwaardig interview met Ullrich. Jan Ullrich werd compleet doorgezaagd en hij zat zwetend, met soms een overslaande stem en een trillende lip alle vragen te beantwoorden en geen enkele vraag bleef liggen. "Is er wel eens bloed bij je afgenomen?", "Ken je Fuentes?" "Wat is volgens jou doping"? "Waarom niet meteen met een DNA-test je onschuld aangetoond?" "Als je dit allemaal ziet, begrijp je dan dat mensen denken hij is een zondaar?" etc. De arme Jan moest zelfs toekijken naar een hele compilatie van de affaire Fuentes. Ullrich moest dan nog toezien dat een ARD deskundige kwam zeggen dat alle dossiers weliswaar gene bewijs leverden, maar toch wel zeer sterke aanwijzigen geven voor zijn betrokkenheid.
De antwoorden waren niet altijd even duidelijk of Jan kon/wilde er niks op zeggen omdat er een zaak tegen hem loopt.

Een dergelijk interview met een sportheld of voormalig sportheld kan ik mij in Nederland niet voorstellen Gaandewegweg begon ik mij af te vragen wat Jan Ullrich ertoe gebracht had om deze marteling te ondergaan. Het enige wat ik kan verzinnen is een grote som geld en mogelijk een verband met oude contracten die met het ARD bestonden of bestaan.

Geplaatst door Philip, 27 februari 2007 06:48:33

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web