Uit de stalling van Peter R. de Fiets

 

“Voor de ploeg Dr.Mann reden in de zestiger jaren niet de minste coureurs en van de Nederlanders die voor die ploeg hebben gereden noem ik alleen maar Wim en Piet van Est en Peter Post. Dr.Mann was of is een pijnstiller en het is me niet bekend of het merk nog bestaat. Als sponsor was het gekoppeld aan de bekende Belgische fietsenfabrikant Libertas.
In 1967 en ‘68 werd de Tour weer eens met landenploegen verreden, nadat die formule in 1962 was ingeruild voor merkenploegen. Omdat België in die tijd een heel sterk wielerland was, werden de twee belangrijkste Belgische merkenploegen Dr.Mann-Libertas en Flandria als de Belgische A en B ploeg tot de ronde toegelaten. Met die landenploeg-formule gingen de Belgische supporters er zonder meer van uit dat de twee teams eendrachtig zouden samenwerken om na dertig jaar weer eens een Belg aan de zege te helpen. Niets was echter minder waar.
De coureurs bestreden elkaar het gehele jaar door op leven en dood en ze keken elkaar dan ook met ...

... de nek aan toen ze in Vittel aan de start van de Tour de France stonden. De kopman van Dr.Mann was Herman Vanspringel en die van Flandria Ferdinand Bracke. Beide coureurs hebben tot de laatste dag van de Tour tot de kanshebbers behoord. Iedereen weet natuurlijk nog dat Vanspringel zelfs op de laatste dag nog de gele trui droeg, tot hij hem na een bloedstollende tijdrit met pijn in het hart over moest dragen aan Jan Janssen. François Cools, de ploegleider van Vanspringel, had zijn huiswerk beduidend minder gedaan dan Ab Geldermans, de ploegleider van Jan Janssen, want tegen alle logica in maakte de Nederlander de achterstand goed en hij won de Tour met 38 seconden verschil op de betere tijdrijder Vanspringel. Jan Janssen was in die 54,7 kilometer lange tijdrit tekeergegaan als een duivel in een wijwatervat. Hij had in de bochten alle risico’s genomen en alles wat hij had gegeven, met maar één missie: de dood of de gladiolen.
Die Tour van 1968 was de laatste waarin de landenformule is toegepast. Het was een achterhaald systeem, omdat de belangen van de merken dwars door de nationale belangen heenliepen. Herman Vanspringel is nadien nog jaren te bewonderen geweest in het vertrouwde Dr.Mann shirt met de weduwe van Dr.Mann als de drijvende kracht achter de ploeg. Het mooie aan deze Libertas-fiets is dat het zichtbaar is dat er stevig op gekoerst is. De lak is nog in redelijke staat behalve op de horizontale bovenbuis die door het zout van transpiratievocht zichtbaar is aangetast. Uit respect voor de coureur wiens zweet zo overvloedig heeft gestroomd heb ik de bovenbuis dan ook niet opnieuw gelakt, maar het zo gelaten.

Tot volgende week!”

Peter Ravensbergen.

Door Fred van Slogteren, 27 februari 2007 9:00

Fiets van Dr Mann

Is deze fiets som ste koop?

Geplaatst door Gemoets Erik, 12 mei 2007 10:29:04

Fiets van Libertas

Ik had graag vernomen of deze fiets te koop staat of is dit een verzamelitem?

Geplaatst door Erik Gemoets, 16 april 2009 12:37:01

Libertas Dr Mann

Beste Erik Gemoets tot mijn spijt moet ik mededelen dat ik de onderdelen er af gehaald heb en het frame weg gegooid is. Ik ben aan het inkrimpen met de hobby en de bovenbuis was heel slecht, toch deed het pijn en had ik hem graag aan je gegeven.

Geplaatst door Peter R de fiets, 20 april 2009 10:08:01

Beste Erik, ondanks mijn belangstelling voor de wielersport, kan ik ook niet helpen. Voor de wielersport was ik niet sterk genoeg, dus heb ik amateur voetbal gespeeld. Jij ook trouwens, wij hebben nog samen gespeeld in Geel Ster Hoboken.

Geplaatst door Armand Van Hoye, 17 januari 2014 17:58:34

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web