Wat leeft er in het dames peloton?

Nou de Giro natuurlijk! Want wauuwww wat was dit een klasse giro voor Nederland! Eerst Dumoulin in de magische Maglia Rosa en toen liet Steven zien hoe goed het roze hem eigenlijk staat.

Sproetjes, rood haar en roze trui, het heeft wel wat, een renner waar je makkelijk sympathie voor krijgt. Zeker met die zoentjes van de rondemissen op z’n wangen.

Ook het dames peloton heeft met de ‘fingers crossed’ gereden hoor, alles om Steven op een of andere manier mee naar die overwinning te helpen! En toen …

Die val. Mijn wielerhart bloedde, al helemaal toen ik z’n zwaar teleurgestelde besproette gezicht zag. Hij moest getroost worden. Maar in plaats van heel veel lieve mensen waren daar die camera’s, de media meteen bovenop die gebroken ziel.

En keihard voor zichzelf zei hij: “Ik verkloot daar gewoon alles”. Mijn wielerhart bloedde al, maar nu brak het. Arme arme Stevie.

Inmiddels is het zondag en we weten hoe het met Steven is afgelopen. Vierde, op zich een mooi resultaat, maar als de eindzege zo dichtbij is, is het toch een grote teleurstelling.

Hij weerde zich gisteren bewonderenswaardig, maar wie wel eens met een gebroken rib heeft gefietst, weet welk een pijn je hebt te doorstaan. Laat staan bergop als je je hele longinhoud nodig hebt.

Het waren echter mooie dagen. Nederland mist misschien de oranjegekte van het EK voetbal, maar wat hebben we er een mooie kleur voor terug gekregen. Heel Nederland leefdeop een roze wolk mee met Steven

Tijdens mijn trainingsritje zag ik ineens opvallend veel mannen en vrouwen met roze rijden. Extra steun voor Stevie of werd al dat roze gedragen om elk bijgeloof dat het geluk brengt een handje te helpen? Of misschien valt de kleur mij nu gewoon ineens extra op.

Steun verdient hij in ieder geval om de teleurstelling te verwerken. Hij werd niet eens genoemd als een van de favorieten, terwijl bij de start in Nijmegen Dumoulin ,die inmiddels al een tijdje weer thuis is, alle aandacht kreeg.

Het maakte deze roze verassing daarom misschien nog wel zoeter. Elf dagen een Nederlander in het roze, wie had dat van tevoren durven voorspellen?

Steeds weer hoorde en las ik in de media hoe sensationeel deze mogelijke overwinning geweest zou zijn, want nooit eerder won er een Nederlander de Giro … Maar is dat wel zo??

Wij vrouwen worden weer eens vergeten en in het bijzonder de vrouwelijke collega’s van Steven. Want ook de dames rijden de Giro. De Giro d’Italia Donne, nu bekend als de Giro Rosa.

Marianne Vos (foto 2) won de Giro in 2011 voor de eerste keer, en hoe, ze won vijf van tien etappes! In 2012 en 2014 schreef ze de ronde opnieuw op haar naam. Volgens haar eigen zeggen, behoren de Girozeges tot haar mooiste overwinningen.

Anna van der Breggen (foto 3) volgde Marianne afgelopen jaar op, en ook dit jaar maakt ze veel kans. Voor de dames is de Giro Rosa misschien wel de belangrijkste etappewedstrijd van het jaar. In Nederland wordt deze ronde niet uitgezonden maar in Italië wel.

Ik heb een uitzending voor jullie opgezocht, een prachtige zesde etappe die vanaf een minuut of twintig echt de moeite waard is te bekijken. We zien onze Nederlandse dames van Liv-Plantur en Rabobank-Liv mooi in beeld.

Anne van der Breggen gaat samen met Thalita de Jong in de tegenaanval op Flavia Maria van Ale cycling die op dat moment vooruit rijdt. Anne finishte uiteindelijk als tweede. Met dank aan Thalita.

Laten we voor Thalita een diepe buiging maken, want wat een werk heeft ze in deze etappe voor haar kopvrouw gedaan. Prachtig om te zien!! En eerlijk, dat Italiaanse commentaar klinkt best goed!

Als de Giro voor Steven Kruijswijk een teleurstelling blijft, dan laat ik hem bij deze weten dat het gehele Nederlandse damespeloton met hem heeft meegeleefd en gehoopt dat hij het was geweest die vanmiddag in de Maglia Rosa Turijn was binnengereden.

Foto’s: © Cor Vos

 Door Renske van Rijswijk-Doedée, 29 mei 2016 12:00

Giro d'Italia Donne 2016

Mooi verhaal Renske. Helaas zal het ook dit jaar weer lastig worden de Giro Rosa volop in het brandpunt van het wielernieuws te krijgen. De proloog is op vrijdag 1 juli in Gaiarine (provincie Trevisio). De eerste etappe wordt verreden op de dag dat ook de Ronde van Frankrijk haar eerste etappe beleefd. En dan mag je blij zijn als je ergens achteraf op de sportgina’s de eerste drie van de Giro Rosa uitslag kan terugvinden. En dat terwijl de dames in Italië letterlijk en figuurlijk op heel hoog niveau aan het presteren zijn. Wat te denken van de 5e etappe met een klim over de Mortirolo, of de 5e etappe met beklimmingen van de Ginestro, Nava en Caprauna gevolgd door een 7,4 kilometer lange slotklim van gemiddeld 7,7%, met stukken van 13,5%. Eigenlijk zou de Slogblog tussen 1 en 10 juli wat extra aandacht voor de 27e editie van de Giro d'Italia Donne moeten genereren. Zeker omdat onze digitale stamtafel met het toevoegen van Renske en Willy aan het medewerkerspotentieel heeft laten weten het vrouwenwielrennen hoog in het vaandel te hebben!
Geplaatst door Jan Houterman, 31 mei 2016 09:28:57

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web