ad ad ad ad
Deel 3 is uit

Het was me het weekje wel

Na het drama van vrijdag heb ik me hogelijk verbaasd over de reacties in de kranten en via de sociale media. Aangaande de schuldvraag. Want er moet iets of iemand de schuld krijgen van het drama Kruijswijk.

Wat zijn we toch een raar volk. De hele week staan de kranten vol over Steven, de eerste Nederlander die de Giro zou gaan winnen. Alsof hij pas uit het ei is gekropen en niemand zijn eerdere prestaties in de Giro heeft meegekregen.

En dan crasht hij en gelijk is het over. Krijgt iedereen de schuld. We waren te optimistisch, de schrijver zelf natuurlijk uitgezonderd; de ploeg was te zwak en Kruijswijk zelf was die dag niet super. Dat zei hij immers zelf.

Hij zei echter alleen dat hij op de top aan zijn max zat, maar dat zaten ze allemaal die met hem over de top van die vreselijke berg reden. Niet zo maar een berg, maar de op drie na hoogste bergpas in Europa. Stervenskoud daar boven.

De ploeg zou te zwak zijn, las ik ook. Dat is het enige waarover je misschien zou kunnen discussiëren, al heeft het achteraf weinig zin. Maar hoe groot waren de mogelijkheden? Het is een kwestie van geld. Astana, Sky en Movistar hebben gigantische budgetten. Die kunnen zich permitteren de beste renners te contracteren om hun kopmannen te ondersteunen.

Het budget van lotto.nl/Jumbo blijft daar ver bij achter. Daar kunnen we slechts kwaliteit tegenover zetten. Vrijdagavond schreef ik dat we als land over zeven renners beschikken die in een grote ronde top tien kunnen rijden. Op Wout Poels na hebben ze dat allemaal al bewezen.

Gegeven de feiten dat Kruijswijk dit jaar alles op de Giro zou zetten en zijn ongelooflijk sterke rijden in de laatste Giroweek vorig jaar, was het te overwegen geweest om óf Kelderman, óf Gesink als adjudant aan de ploeg toe te voegen. Daar zou je over kunnen redetwisten, maar het is niet gebeurd.

Voor de rest vind ik de meeste kritiek onzinnig en nergens op slaan. Zoals het argument van Joris van de Berg in het tv-verslag van vrijdag dat Steven alleen goed rijdt op Italiaanse bodem en zodra hij over de Franse grens komt het noodlot toeslaat.

Hij zal het wel niet serieus bedoeld hebben, maar als je niks te zeggen hebt, hou dan je mond. Het voor mij aanleiding om over te schakelen naar de Belg. Ook het feit dat het met Nederlanders in de laatste week altijd misgaat, is gezwets.

De nederlaag van Dumoulin vorig jaar in de Vuelta zag je aankomen. Zijn optreden daar was voor iedereen een verrassing, voor hem zelf ook. De ploegleiding had niet de renners opgesteld om als ploeg voor de overwinning te gaan. Dat hij het zo lang volhield was een staaltje van zijn individuele klasse.

En verder moeten we ver teruggaan om een Nederlander aan te wijzen die een grote ronde had moeten winnen, maar in de laatste week de leiderstrui verloor.

Erik Breukink in de Giro van 1989 (hongerklop, dus eigen schuld); Jan Janssen in 1966 (onderschatting van Aimar, dus eigen schuld) en Wout Wagtmans in 1956 (volslagen verkeerde voorbereiding) zijn de enige reëele voorbeelden die ik kan bedenken en dat waren bovendien heel andere tijden.

We moeten bij de feiten blijven en die zeggen dat Steven Kruijswijk bezig was aan een ijzersterke Ronde van Italië. Als hij die crash niet had beleefd (eigen schuld) dan hadden Nibali en Chaves hem er echt niet afgereden.

Daarom is er voor mij geen man over boord. Steven Kruijswijk is potentieel in staat om een grote ronde te winnen. Dat hebben we gezien. Misschien kan hij dat over vier maanden al bewijzen in de Vuelta.

Foto’s: © Cor Vos

Door Fred van Slogteren, 29 mei 2016 12:00

Het was me het weekje wel.....

Je hebt helemaal gelijk Fred. Wijze woorden die allerlei betweters aan het denken kan zetten.
Geplaatst door Jan Zomer, 29 mei 2016 14:51:04

Steven Kruijswijk

Ik noem het maar borderline gedrag: f je bent fantastisch f je deugt niet.
Steven rijdt gewoon heel goed en had de pech te vallen.
Risico van het vak waar anderen gebruik van maken, dat hoort k bij wielrennen.
Goede wielrenner waar we ongetwijfeld nog veel plezier aan gaan beleven.
Geplaatst door Willy Kwantes, 29 mei 2016 17:01:17

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web