De Burgerlijke Stand van 8 maart

Joost Posthuma (1981)

Joost kan ontzettend hard fietsen en dat heeft hij al menig maal gedemonstreerd. De eerste keer als professional was dat precies een jaar geleden in de zesde etappe van Parijs-Nice, eindigende in Cannes. Het was zijn eerste profoverwinning. Ook in de rest van zijn eerste seizoen bij de grote jongens ging het prima en met de ervaringen vorig jaar opgedaan is hij nu begonnen aan zijn tweede profseizoen, waarin hij zal moeten uitgroeien tot één van de toppers van de Rabobank-ploeg. Hij is groot en sterk en hij kan een tijd neerzetten in ritten tegen de klok. Joost wordt vandaag 25 jaar hij nadert zijn fysieke top. Wat dat betekent zullen we hopelijk dit en de volgende jaren gaan zien. We zullen hem goed in de gaten houden. (© Cor Vos)

Wie vermeldt het geboorteregister nog meer?

Wim Prinsen (1945, overleden 17.12.1977)

Deze renner uit Haastrecht was een leuke coureur die zich in 1971, zijn eerste profjaar, direct in de kijker reed met een veertigste plaats in de Vuelta, een twaalfde in de Ronde van Zwitserland en een tweede plaats in het Nederlands kampioenschap achter Joop Zoetemelk. Die prestaties waren voor zijn ploegleider Kees Pellenaars voldoende om hem mee te nemen naar de Tour de France. Wim kwam er daar achter dat dat toch van een andere orde is. Terwijl Zoetemelk moeiteloos naar de tweede plaats reed achter Merckx, zwoegde Wim naar een 59e stek in de eindrangschikking. In de elfde etappe had hij het zo zwaar dat hem zuurstof moest worden toegediend om erger te voorkomen. Hij is daarna niet meer op het niveau van zijn eerste profjaar gekomen. In 1977 had hij nog een contract bij een kleine ploeg. Op 17 december van dat jaar deed hij mee aan een voetbalwedstrijd in het team van zijn wielervereniging. Op weg naar huis raakte hij in de auto bewusteloos. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht, maar bij aankomst bleek hij al te zijn overleden.

Johannes Draaijer (1963, overleden 27.02.1990)

Het zijn geen vrolijke verhalen vandaag, want ook Johannes Draaijer is niet meer onder ons. Hij overleed aan een hartstilstand in de eerste dagen van zijn derde seizoen bij de profs. In de PDM-ploeg was hij een zeer gewaardeerde knecht die in staat was om met een moordend tempo de koers hard te maken. De Fries verzaakte nooit en was een sieraad voor de teamgeest. Maandagavond zag ik op TV een beachvolleybalster die naar aanleiding van een aan een hartstilstand overleden voetballer naar de dokter ging omdat zij zich ook wel eens vreemd voelde. Ze had inderdaad een hartafwijking, waaraan ze inmiddels is geopereerd. Zou een dergelijk onderzoek geen verplichte kost moeten zijn voor alle topsporters? Johannes zou dan vandaag geen wielrenner meer zijn geweest, maar waarschijnlijk wel nog in leven zijn. (© Cor Vos)

Peter Schep (1977)

Gelukkig is het verhaal van Peter Schep heel wat positiever. Hoewel hij ook graag op de weg fietst liggen zijn mogelijkheden vooral op de baan. In het afgelopen winterseizoen heeft hij een belangrijke doorbraak gemaakt als zesdaagserenner. Hij reed er negen en hij werd twee keer vierde en twee keer vijfde. Dat zijn knappe prestaties want hij reed bijna steeds met een andere partner. Zijn beste verbintenis was waarschijnlijk die in Rotterdam met de Zwitser Franco Marvulli. Maar ook zijn optredens met Kurt Betschart (Berlijn en Hasselt) en Stam-Slippens (in Stuttgart met trio’s) mochten er zijn. Het feit alleen al dat zulke gerenommeerde zesdaagsecoureurs het geen probleem vinden om met Peter een alliantie aan te gaan, zegt al genoeg. Volgend jaar wil hij een podiumplaats en ik denk dat hem dat gaat lukken. Thuis wordt het in ieder geval gestimuleerd want zijn levenspartner judoka Edith Bosch weet hoe mooi het is om op een podium te staan. (© Cor Vos)

Frank Wierstra (1986)

Hij wordt vandaag 20 jaar deze Fries uit Bergum. In het continental team van Krolstone/WRV de Peddelaars wil Frank dit jaar uitproberen hoe ver hij als wielrenner kan komen. Hij heeft vorig jaar een MBO-opleiding ondernemer/manager afgerond en hij heeft nu de tijd zich honderd procent op de wielersport te concentreren. In de jeugdrangen was hij zeer succesvol en het is zijn ambitie om een goede Olympia’s Tour te rijden en te stunten in de GP Waregem en de Côte Picardie, wedstrijden waarvoor hij door ploegleider Rudi Nagengast is geselecteerd. We zullen het volgen.

Door Fred van Slogteren, 7 maart 2006 23:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web