Uit de wasserette van Henk …

Nog een week of zes en dan is het vijftig jaar geleden dat deze trui werd uitgereikt. Aan de kampioen van Nederland op de weg bij de vrouwen: Bella Hage. De oudste van de Hage Sisters uit het Zeeuwse Maartensdijk.

Bella was de tweede vrouw die deze eer te beurt viel, want pas in 1965 werd er een kampioenschap voor vrouwen georganiseerd. De eerste kampioene was Ineke van IJken, een helblonde deerne uit Baarn, meen ik me te herinneren.

Nederland liep in de ontwikkeling behoorlijk achter, want al in 1958 was er een wereldkampioenschap voor de dames, met de Luxemburgse Elsy Jacobs als winnares. De internationale pioniersters waren behalve Jacobs, de Belgische Yvonne Reijnders en de Britse Beryl Burton.

Ze werden toen nog ‘dames’ genoemd en in de verslagen waren ze allemaal charmant en lieftallig. De heren verslaggevers wisten er nog niet mee om te gaan en soms werd er over mejuffrouw Van IJken of juffrouw Hage geschreven.

Bella en haar één jaar jongere zusje Cornelia (roepnaam Keetie) waren struise boerendochters en na hen zijn er nog vier kinderen van het vrouwelijk geslacht in het gezin Hage geboren. Vier van hen zijn aan wielrennen gaan doen. Bella, Keetie, Cisca en Heleen.

Wielrennen was de passie van vader Hage, die zes keer tevergeefs op een zoon heeft gehoopt, maar iedere keer als moeder Hage met een dikke buik in het kraambed kroop en de vroedvrouw zich meldde, werd hij teleurgesteld.

In plaats daarvan kreeg hij zes dochters en die hebben het ruimschoots voor hem goedgemaakt. Keetie was verreweg de succesvolste. Met zes wereldtitels en tientallen nationale titels werd ze de sportieve moeder van Leontien van Moorsel en de wieleroma van Marianne Vos.

Maar Keetie had de pech dat er in haar tijd nog geen plaats voor vrouwelijke wielrenners was bij de Olympische Spelen en er ook nog geen Tour Féminin bestond, waar Tinus en Voske wel triomfen mochten vieren.

Maar ook zonder dat is de erelijst van Keetie indrukwekkend. Veel indrukwekkender dan die van haar neef Jan van Velzen, de zoon van Cisca, die het tot beroepsrenner bracht, maar het al snel voor gezien hield.

Ook aan de erelijsten van tante Bella en tante Heleen kon Jan niet tippen, maar dat is geen schande. Dat waren immers machtige meiden en ze hadden lang niet zoveel concurrentie als hij tussen 2000 en 2004, de jaren dat hij als prof een karige boterham verdiende.

Door Henk Theuns, 11 mei 2016 12:00

Bella

Ter aanvulling: Bella heeft wel degelijk een broer nl Nap Hage. Heeft in het verleden ook gefietst en is thans actief als marathonloper.
Geplaatst door Willy Kwantes, 12 mei 2016 08:56:12

Nap Hage

In indringend verhaal over Nap Hage stond in juni 2011 in BN De Stem. Na te leze op: http://www.bndestem.nl/regio/bergen-op-zoom/nap-weet-waarom-hij-loopt-1.587308
Geplaatst door Jan Houterman, 12 mei 2016 10:33:28

aangrijpend

Inderdaad een indringend en aangrijpend verhaal Jan. Maar het dateert uit 2011 en we zijn nu vijf jaar verder. Weet iemand hoe het nu met Nap Hage is?
Geplaatst door Fred, 12 mei 2016 11:25:20

Tekst vol fouten en fabels!

Wat een raar en voor een groot deel niet kloppen stuk komt mij (helaas nu pas) onder ogen.
Wanneer u zo'n stuk als deze schrijft dient u wel eerst goed uw huiswerk te doen.

Allereerst bestaat het gezin Hage uit 5 dochters en 3 zonen (waarvan 1 inmiddels overleden).

Dan moet u zich voorstellen dat ik dit stuk te lezen kreeg van 1 van de zonen van Jan van Velzen.
Ontzettend trots op zijn vader en dan dit stuk tekst waarin u Jan respectloos neerzet.
Jan hield het helemaal niet snel voor gezien en heeft 7 jaar (1999 t/m 2005) als prof gereden. En misschien leuk om te vermelden maar Jan heeft na zijn prof carrière nog een HBO studie afgerond. Je moet het maar even doen!

Jan zijn rol in de verschillende ploegen was knecht en hij heeft jaren hard gereden voor zijn kopmannen waar hij meer dan en ik citeer "een karrige boterham verdiende". Nu ben ik eigenlijk wel benieuwd of hij met u zijn salarisstrookjes heeft doorgesproken? Hij heeft weliswaar geen wereldtitels zoals Keetie maar bij mijn weten verdiende hij meer met fietsen dan zijn 3 tantes bij elkaar..

Daarnaast heeft Jan gereden in het Armstrong tijdperk en ik weet dat Jan niet zo geprepareerd was als Armstong en een heel groot deel van de rest van het peloton. Dus je kan je afvragen hoe knap dan zijn prestaties geweest zijn? Of wat had hij kunnen presteren wanneer iedereen clean was geweest?

Een beetje meer respect voor zijn prestaties ik dan ook waarderen.

Dus ondanks dat dit stuk dateert uit 2016 zou een rectificatie op zijn plaats zijn alleen al voor zijn kinderen en dan wil ik u gerust helpen om ook de overige zaken die ik niet benoemd heb kloppend te krijgen.

P.s. wanneer u de volgende keer een stuk over iemand schrijft, doe uw huiswerk goed en maak niet zoveel onnodige en slordige fouten.
Geplaatst door Joska, 02 oktober 2019 20:15:37

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web