Uit de stalling van Peter R. de Fiets …

Een Italiaans topmerk dat al meer dan vijftig jaar racefietsen voor toprenners en voor ploegen maakt. De eerste vedette die op een De Rosa reed was Raphael Geminiani, bijgenaamd Le grand Fusil, vanwege zijn fors ontwikkelde neus.

Hij reed op een De Rosa de Ronde van Italië in 1958. Hij was toen al in zijn nadagen, maar werd toch nog achtste. Misschien wel dankzij zijn fiets.

Later reed de Faema-ploeg op het merk. Heel vermaard werd De Rosa toen de grote Eddy Merckx in 1973 voor het merk koos en er tot zijn fietspensioen in 1978 op gereden heeft. Het was ook de fameuze Italiaanse constructeur die de eerste Merckx-fietsen voor hem maakte.

Andere grote De Rosa-fans waren Gianni Motta, Francesco Moser, Moreno Argentin en Gibi Baronchelli. Dat betekende tevens dat De Rosa materiaalsponsor was van de ploegen waarvoor deze renners reden.

In Nederland wordt het merk geïmporteerd door Joop van Rossem in Wateringen. De oud-renner uit Den Haag leerde het constructievak van de vermaarde Jasper Bouma. Hij wilde frames bouwen als de beroemde Italiaanse constructeurs.

Kwijlend liep hij op een wielerbeurs langs topmerken als Masi en De Rosa, het summum van wielerschoonheid. De Italianen wilden hem echter niet wijzer maken dan hij al was en daarom kocht hij een subliem frame van De Rosa.

Thuisgekomen haalde hij het kader voorzichtig uit elkaar en kwam achter alle geheimen. Ze hebben het hem niet kwalijk genomen, want enkele jaren later tekende Joop een contract met de beroemde fabrikant voor het exclusieve importeurschap van dit grote merk.

Het heeft lang geduurd voor ik een De Rosa-fiets aan mijn verzameling kon toevoegen, want ze zijn duur ook als ze oud zijn. Maar ik heb er één, zo’n mooie fiets met het fameuze hartje.

Helaas was hij niet meer in de originele staat, maar ik heb hem gerestaureerd en er de fameuze Campagnolo Record-uitvoering op gemonteerd. Dat is deze bijzondere fiets zonder meer waard.

Foto’s: © T&T Tekst & Traffic

Door Peter Ravensbergen, 3 mei 2016 10:00

de Rosa

Volgens mij horen op deze fiets buiscommandeurs.
k zie ook toeclips, dus dat klopt.
Geplaatst door henk kruims, 09 mei 2016 17:47:39

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web