Uit de fietsenstalling van Peter R. de Fiets

 

“Eigenlijk hoort deze fiets niet in mijn verzameling thuis, want het is geen racefiets. Maar deze Dursley-Pedersen is zo bijzonder dat ik hem enthousiast heb gekocht toen ik de kans kreeg. De geschiedenis van deze fiets is de geschiedenis van Mikael Pedersen (1855-1929), een Deense uitvinder die door zijn werk in de zuivelindustrie in het Engelse stadje Dursley terechtkwam. Van het gemeentebestuur kreeg hij het verzoek een brug over de rivier te ontwerpen die niet veel mocht wegen, omdat de oevers aan weerszijden nogal drassig waren. Pedersen dook achter zijn tekentafel en kwam na verloop van tijd op de proppen met een revolutionaire driehoeksconstructie. Een superlichte zelfdragende brug. Het prachtige ontwerp is als zovele mooie ontwerpen nooit uitgevoerd.
Jaren later kwam hij de tekening weer eens tegen, keek er langdurig naar en bedacht toen dat ...

... het concept van de draagconstructie heel goed dienst zou kunnen doen voor een fiets. Hij maakte een prototype en die was zo’n tien kilogram lichter dan de loodzware fietsen die op dat moment in omloop waren. Dat was dus een grote stap vooruit.
De voordelen van de fiets, waren tevens de nadelen, want de productie was zeer arbeidsintensief. Met 14 dunne buizen worden 21 driehoeken gevormd en dat betekent dat er 57 laspunten in de constructie zitten. De fiets is echter wel degelijk in productie geweest en er zijn er zo’n 30.000 van vervaardigd. Vanwege de prijs is het echter geen succes geworden en de exemplaren die nog bestaan zijn collector items geworden. Het is echter een interessant verhaal en wie er meer van wil weten moet maar eens op
www.dursley-pedersen.net kijken.
Dit exemplaar is helaas niet helemaal origineel. Het frame, stuur en zadel uiteraard wel, maar de wielen heb ik zelf gemaakt. Het ‘hangmat’zadel zit heel comfortabel en een weldaad voor mensen met rugproblemen.
(Foto's: © T&T Tekst & Traffic)

Tot volgende week!”

Peter Ravensbergen

Door Fred van Slogteren, 20 februari 2007 9:00

Pedersen

Hoe kom in contact met Peter Ravensbergen?

Met vriendelijke groet,

Pedersen Genootschap Nederland.

Geplaatst door Ray, 14 september 2007 12:59:43

Ray

Beste Ray, Als je je even bekend maakt op fred@slogblog.nl dan zorg ik dat Peter contact met je opneemt.

Groet!

Fred

Geplaatst door Fred, 14 september 2007 13:31:08

site

Wat een leuke site Peter
Groetjes Selma en Roger
(BBC C&K) vorige week

Geplaatst door Roger Karels, 05 juli 2008 13:16:22

Masi

Beste,

Ik heb een zeldzame masi tekoop.
Foto's kunt u vinden op www.fransklatten.nl

Met vriendelijke groet,
Frans Klatten

Geplaatst door Frans Klatten, 02 december 2008 19:23:50

masi mei 1985

deze mooie masi is op 22maart
bij de klassieke wielershow en beurs de stalenros te zien

Geplaatst door frans klatten, 28 februari 2009 17:18:43

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web