Van de boekenplank van Wim …

TRIOMF EN TRAGIEK OP DE TOURCOLS

door Raymond Kerckhoffs & Robert Janssens

Er is in 2003 ter gelegenheid van het eeuwfeest van de Tour de France een lawine aan Tourboeken verschenen. Tien jaar later toen de Tour voor de honderdste keer werd verreden volgde minstens een even grote voorraad.

Trouwens elk jaar verschijnen er aan de vooravond van La Grande Boucle vele boeken, want er is altijd wel een reden te bedenken om een boek over de Tour te laten verschijnen.

Ik heb vernomen dat een echte liefhebber van wielerboeken in 2013 alle nieuwe Nederlandstalige Tourboeken bij zijn boekhandelaar heeft besteld en meer dan duizend eurootjes moest afrekenen.

Dit is een van de boeken die in 2003 verscheen, geschreven door een Nederlandse en Belgische wielerjournalist van naam.

Raymond Kerckhoffs (foto 2) staat nog midden in de huidige wielersport, terwijl Robert Janssens (foto 3) tot de veteranen mag worden gerekend. Daar mag je Kerckhoffs qua leeftijd niet toe rekenen, maar die is zo jong begonnen dat hij het met terugwerkende kracht nu al is.

Je kunt het aan deze routiné’s overlaten om een degelijk doortimmerd werk af te leveren over alle bekende cols uit de Ronde van Frankrijk.

Niet alleen is op de reuzen in de Alpen en de Pyreneeën vaak de basis gelegd voor een Tourzege, maar aan elke col zijn ook één of meer heroïsche verhalen of anekdotes verbonden.

Kerckhoffs in De Telegraaf en Janssens in Het Laatste Nieuws hebben al die verhalen wel eens in de kolommen van hun kranten beschreven en ze ter gelegenheid van dit boek nog eens extra opgepoetst.

Veel ervan zijn bekend, zoals het verhaal van Jean Robic (foto 4) in de Tour van 1953. Robic was een kleine lichtgewicht en dat was voor een klimmer een voordeel. Maar een nadeel als hij moest dalen. Daar had hij in de Pyreneeën iets op gevonden. Hij verwisselde op de top zijn twee aluminium bidons met soortgelijke drinkkruiken tot de rand gevuld met lood.

Zo werd hij, volgens dit boek, tien kilo zwaarder, maar had er niet op gerekend dat dit ook invloed had op de stabiliteit van renner en fiets. Daarom ging hij in een scherp aangesneden haarspeldbocht onderuit en de beoogde winst werd verlies.
.
Lang niet alle verhalen en anekdotes zijn echter bekend en dat maakt dit boek voor de wielerliefhebber met een boekenkast vol wielerboeken weer zeer de moeite waard.

Foto 2 en 3: © Cor Vos
Foto 4: archief dewielersite.net

Door Fred van Slogteren, 31 maart 2016 12:00

hetis niet meer te betalen

op wielrenbeurzen, kon je vroeger nog eens ruilen, maar dat is ook al een en al commercie geworden.
Geplaatst door willy, 31 maart 2016 18:21:40

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web