Uit de wasserette van Henk …

Martin Venix was twee keer wereldkampioen bij de profstayers en met zijn successen achter de motor verdiende hij ieder jaar twee handen vol met zesdaagsecontracten. Zo was hij jarenlang beroepsrenner met een modaal+ inkomen. “Te veel om heel zuinig te moeten doen en te weinig om er rijk van te worden”, zei hij eens tegen me.

Martin is zonder dat hij dat wist in 1982 de aanleiding geweest voor het supercontract dat Peter Post afsloot met Panasonic. Dat zat zo. De Rotterdamse stayer had een privé-sponsor in de persoon van Harry Mater, directeur/eigenaar van Potgieter Schilderwerken in Amsterdam.

Daarom was Harry in dat jaar aanwezig in Leicester om de verrichtingen van Martin in het WK persoonlijk te aanschouwen.

Harry heeft altijd goede banden gehad met De Telegraaf en hij was daar dan ook in het gezelschap van chef sport Charles Taylor.

Charles kreeg daar bezoek van zijn broer George, die een sportpromotiebureau heeft in New York. Die zocht namens een Japanse multinational een wielerploeg die op korte termijn zonder sponsor zou zitten.

Zo brachten Harry en Charles hem in contact met Peter Post en al de volgende dag zat George bij Peter in Amstelveen op de koffie.

Het werd een superdeal van een omvang die tot op dat moment nog nooit vertoond was in de professionele wielersport. Dat had Post allemaal te danken aan Martin Venix. Want als die geen wereldkampioen was geworden, dan had Harry nooit in die nachtclub gezeten om er de kurken te laten knallen.

Dit truitje van Martin Venix vermeldt de namen van zijn privé sponsors. Gazelle spreekt voor zich, Potgieter was het schildersbedrijf van Harry Mater en Ormas dat van zijn schoonvader: Ger de Moor.

Foto 2: archief dewielersite.net
Foto’s 3 en 4: © Cor VosDoor Henk Theuns, 30 maart 2016 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web