Uit de ordners van Jan …

Komende zaterdag wordt voor de 43e keer de Volta Limburg Classic verreden, behorend tot de zwaarste Nederlandse klassiekers.

Deze koers stond voor het eerst in 1973 op de kalender, maar heette toen nog ‘De Hel van het Mergelland’. Het parcours voerde destijds over Belgisch grondgebied, waarna via Eijsden naar het Limburgse heuvelland werd teruggekeerd.

Prominente winnaars uit het verleden zijn: Herman Snoeijink, Max van Heeswijk, Tom Cordes, John van den Akker en Nico Sijmens.

Ook de lokale wielertalenten Ad Wijnands en Jo Maas (foto) legden in de Hel de basis voor hun verdere toekomst als wielrenner. Beiden werden in latere jaren winnaars van Touretappes. De meeste overwinningen, namelijk vier, behaalde Raymond Meijs in de jaren negentig.

De lijst van winnaars van de juniorenwedstrijd bevat eveneens enkele bekende namen, zoals Michael Boogerd en Adrie van der Poel. Bij de dames was Monique de Bruin (foto) ooit winnaar en verder staat ook Heleen, het jongste zusje Hage op de erElijst.

De allereerste ‘Hel’ werd verreden op 30 juni 1973. De organisatie was destijds in handen van de supportersclub van Jo Maas en T&WC Heer.

Herman Krott, ploegleider van Amstel Bier, keek die zaterdag meer dan tevreden naar het podium waar drie van zijn renners stonden. Jan Spijker, Johan van der Meer en Frits Pirard bezetten in deze volgorde de eerste drie plaatsen.

Een wetenswaardig feitje is de overwinning van (vader) Peter Hofland in 1982 en (zoon) Moreno in 2014. Beide waren in het jaar van hun overwinning 23 jaar.

Moreno Hofland, nu een van de grote beloften van de lotto.nl/Jumbo ploeg, versloeg in de sprint de Italianen Sonny Colbrelli en Mauro Finetto. Zie de cover van het programmablad.

Aan de start van de 43e Volta Limburg Classic die komende zaterdag 2 april verreden zal worden, staat een heuse vedette, ook al is zijn carrière de laatste jaren wat in het slop geraakt.

Deze nu 34-jarige Italiaan kreeg ooit de bijnaam De Kleine Prins, nadat hij in 2004 vier etappes en het eindklassement in de Giro d’Italia had gewonnen.

In datzelfde jaar schreef hij de Ronde van Lombardije op zijn naam. Die laatste prestatie herhaalde hij nog twee maal. Ook de Amstel Gold Race staat op zijn naam. Zijn naam: DAMIANO CUNEGO (foto).

Foto 1: archief dewielersite.net
Foto 2: archief T&T Tekst & Traffic
Foto 3: © Cor Vos

Door Jan Houterman, 28 maart 2016 12:00

volta -amstel

Mooi geschreven, deze wedstrijd begint de steeds saaier wordende Amstel naar de kroon te stoten . Wordt tijd dat leo zich wat laat invallen, het is dat de trekker Valkenburg en Cauberg nog mensen op de been brengt want echt spektakel is ver te zoeken
Geplaatst door willy, 28 maart 2016 20:33:09

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web