Uit de stalling van Peter R. de Fiets …

Het Belgische fietsenmerk Groene Leeuw vormde met het biermerk Wiels in de jaren vijftig en zestig een gerenommeerde wielerformatie. Onze zuiderburen houden zowel van wielrennen als van een pint, dus die combinatie klonk niet alleen sportief als muziek in Vlaamse oren.

Ze waren niet de enigen, want in Frankrijk had je het biermerk Pelforth dat een wielerploeg sponsorde en in ons land is Amstel Bier nog steeds nauw aan de wielersport verbonden. Volgende maand gaan we weer genieten van de Amstel Gold Race.

De fabriek van Wiels stond in Brussel-Zuid en moest in 1988 de deuren sluiten. In de gebouwen van de vroegere brouwerij is nu het Centrum van Hedendaagse Kunst gevestigd. Het fietsenmerk Groene Leeuw bestaat ook niet meer, maar de herinneringen aan die legendarische wielerploeg zijn er nog volop. Een formatie met vele grote namen.

Wat te denken van Willy Vannitsen, Gilbert De Smet, Walter Godefroot, Benoni Beheyt en nog een hele reeks van die echte Vlaamse kleppers. Coureurs die van de Kwaremont dromen op hun bed van kasseien. Elk seizoen was de ploeg goed voor minstens vijftig overwinningen.

Enige tijd geleden ontving ik een e-mail van een Belgische dame woonachtig in Noord-Italië. Samen met haar Italiaanse man wilde ze een oude Groene Leeuw fiets in oude glorie herstellen om er mee mee te gaan doen aan historische tochten.

Ze vroeg me om hulp en ik heb toen foto’s en technische gegevens van mijn Groene Leeuw opgestuurd. Zodat ze kon zien hoe een originele Groene Leeuw fiets er had uitgezien, toen die uit het fabriekje kwam.

Het buizenmateriaal was Reynolds 531, het zadel van Brooks, de remmen waren van het type centre-pull van Mavac, stuur en voorbouw van Ambrosio, de versnelling van Simplex, het trapstel van SR, Normandy hoge flensnaven en Flandria velgen.

Met deze Groene Leeuw sta ik met 25 anderen in het boekje ‘26 rondjes in het Groene Hart’ en de fraaie foto´s zijn van Cor Vos.

Toen ik de foto´s zag, moest ik onder ogen zien dat als ik nog langer plezier wilde hebben van het mooie bijpassende wielershirt, ik dan maar beter het echte bier kon laten staan.

Dat is gelukt, want ik heb het laatst weer eens aangetrokken en mezelf met tevredenheid in de spiegel bekeken.

Foto 1: © T&T Tekst & Traffic
Foto’s 2, 3 en 4: © Cor Vos

Door Peter Ravensbergen, 22 maart 2016 11:00

Groene Leeuw

Sinds enkele dagen bezit ik een schitterend, met potlood getekend, ingelijst portret van Theofiel Middelkamp zoals hij er kort voor zijn dood uitzag. Ik kocht het van Mieke Smeulders, de uit Wuustwezel afkomstige levenspartner van Jan Buyk, met wie ze in Roosendaal resideert en op menige wielerbeurs staat. Met haar had ik een reuze gezellig telefoongesprek en zo mocht ik vernemen dat Mieke en zelfs haar ouders levenslang trouwe supporters van Benoni Beheyt en Groene Leeuw zijn geweest. In Roosendaal is zelfs een speciale Beheyt-kamer ingericht met onder meer twee echte Groene-Leeuwfietsen. Vooral dankzij Annie (want haar man Benoni is er zelf te bescheiden, haast te schuchter voor) is tussen beide gezinnen een vriendschap ontstaan die des te warmer werd toen Mieke en Jan zich van hun beste kant lieten zien na het overlijden van een kind van Benoni. Mieke had een dergelijk drama ook ooit meegemaakt toen haar broertje stierf. De band tussen Roosendaal en Roeselare (Ro-Ro) kn er niet meer door kapot. Ik zie het er nog van komen dat Mieke alles in het werk gaat stellen om haar favoriet van weleer nog eens tot ereburger van Roeselaere benoemd te krijgen, want die West-Vlaamse gemeente heeft zijn voormalige wereldkampioen nooit geëerd. Net zo min als die andere beroemde oud-inwoner van Roeselare die zelfs tweemaal de regenboogtrui veroverde. Ik bedoel natuurlijk Freddy Maertens, de man die in afwachting van een ploegpresentatie ooit vlak voor me stond en plots een stap achteruit deed en loodzwaar op mijn rechtervoet landde. "Oh sorry!" stamelde hij verschrikt, maar het leek wel of een blok beton van een kubieke meter mijn arme onderdaan had geplet. Grijze Gruit.

Geplaatst door Han de Gruiter , 22 maart 2016 20:26:10

spraakverwarring

om dit te voorkomen, het zijn MAFAC remmen en MAVIC velgen... :-)Vraag me af of in de tijd van Wiel's Groen Leeu in Europa al SR trapstellen te krijgen waren. Ik vermoed dat het Campagnolo of Stronglight is geweest. :-)
Geplaatst door marcoV, 22 maart 2016 20:42:36

Retro wielertrui Groene leeuw

Mijn naam is Gunther De Vries. Mijn nichtje is getrouwd met profveldrijder Laurens Sweeck. Recent verloor hij zijn grootvader, Alfons Sweeck. Dit is altijd zijn grote voorbeeld geweest. Hij is op zoek naar een retro wielertrui van de wielerploeg "Groene leeuw", waarin zijn grootvader een rit won in de Ronde van Spanje. Misschien kent U iemand die ons deze trui kan bezorgen. Alvast bedankt voor uw reactie.

Met vriendelijke groet, Gunther De Vries
Geplaatst door Gunther De Vries, 07 januari 2020 10:55:38

Groene Leeuw

Op internet vond ik:

https://www.retro-wielershirts.nl/product/retro-wielershirt-wiels-groene-leeuw-rood-groen/

Mooi shirt, niet echt retro, maar misschien heeft u hier iets aan?
Geplaatst door Jan Quax, 08 januari 2020 07:08:38

Groene Leeuw

En nog een, maar dan van wol !!!

http://2velo.com/product/wiels-groene-leeuw/

Ik zou het leuk vinden om te horen of u hier iets aan heeft.

Vriendelijke groet
Geplaatst door Jan Quax, 08 januari 2020 07:23:07

Groene Leeuw

In het boek "Groene Leeuw, De wielerploeg die de Keizer uitdaagde" hebben Jan De Smet en Patrick Feyaerts, een uitgave van de Eeclonaar uit 2008, de geschiedenis van Groene Leeuw, uitvoerig, en voorzien van veel foto's, beschreven.
Net geen dertig jaar op diverse wielertruien en ruim veertig jaar in de pelotons, als sponsor of als materiaalleverancier.
Groene Leeuw heeft mee de geschiedenis van de Vlaamse en Belgische en zelfs van de mondiale wielersport geschreven.
Geplaatst door Ad Liesker, 10 januari 2020 13:03:54

Groene Leeuw

Mooi stukje over Groene Leeuw Ad.
Wat de vraag van Gunther betreft: ik neem aan dat hij een echt oude trui bedoelt, maar ik dacht hem door middel van een aantal adressen evt. te kunnen helpen.
Ik zou het aardig vinden als hij hierop reageert.
Geplaatst door Jan Quax, 11 januari 2020 15:15:15

Rondeboeke Ronde van Nederland 1975 en 1978

Sinds 1975 (herstart op initiatief van Kurt Vyth, Anton Witkamp en Nico de Vries - Frisol) is de Ronde van Nederland 30 jaar op rij verreden.
In mijn verzameling Rondeboeken ontbreken de edities 1975 en 1978.
Wie heeft deze nog op zolder liggen?
Mail met herman.brinkhoff@kpnmail.nl of bel met 06.53751372.
Bij voorbaat dank
Geplaatst door Herman Brinkhoff, 22 januari 2020 19:06:07

Koersfiets Groene Leeuw

Beste Peter Ravensberger ,

Ik ben onlangs in het bezit gekomen van het boek ‘ Groene Leeuw - de wielerploeg die de keizer uitdaagde ‘
en ben gefascineerd geworden door de geschiedenis van Groene Leeuw .
Ik hoop ooit nog een koersfiets van weleer op de kop te kunnen tikken . Is het soms mogelijk om foto’ s en technische gegevens van uwe fiets door te sturen ?
Alvast bedankt !

Met vriendelijke groeten ,
Pascal
Geplaatst door Pascal Ossieur, 21 november 2021 11:15:21

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web