De Burgerlijke Stand van 14 februari.

Gianni BUGNO (1964, ItaliŽ)

Gianni Bugno was een van de beste renners van zijn tijd en die tijd ligt tussen 1985 en 1998. Hij was een allround renner die zowel in het eendags- als het rondewerk tot de absolute toppers hoorde. Hij won de Ronde van ItaliŽ en stond twee maal op het erepodium van de Tour de France. Hij won Milaan-San Remo, de Ronde van Vlaanderen en de Clasica San Sebastian. Hij werd twee maal kampioen van ItaliŽ en ook twee keer wereldkampioen. Twee keer op rij en die prestatie deelt hij met de Belgen Ronsse, Van Steenbergen en Van Looy, waarbij moet worden aangetekend dat Van Steenbergen ook al in 1949 wereldkampioen was geweest toen hij in 1956 en í57 de dubbel realiseerde. De eerste wereldtitel van Gianni Bugno was in 1991 in Stuttgart. Hij was de grote favoriet en hij maakte dat ook waar door dominant te koersen, met de hulp en instemming van de gehele Italiaanse squadra onder leiding van bondscoach Alfredo Martinello. Zijn zege werd dan ook door iedereen verdiend genoemd. Ik was toen en ik ben nog steeds van mening dat Steven Rooks die dag wereldkampioen had kunnen worden, als hij wat slimmer gesprint had. Rooks was geen supersprinter, maar dat was Bugno ook niet. En de derde in de kopgroep van drie al helemaal niet. Miguel Indurain is een van de beste tijdrijders aller tijden en hij kon bergop bij de beste klimmers aanklampen, maar zijn sprintvermogen was te verwaarlozen. En toen de eindsprint begon, koos Rooks uitgerekend het wiel van de Spanjaard in plaats van dat van Bugno. Zo had hij geen enkele kans, hoewel het er nog even naar uitzag dat hij nog zou winnen. Bugno oordeelde al vele meters voor de streep dat de titel in de tas zat en hij richtte zich op, hield de benen stil en freewheelde juichend naar de finish. Dit alles terwijl Rooks nog alles aan het geven was. Het scheelde maar een half wieleke. (Foto: © Cor Vos)

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

EVANS, Cadel (1977, AustraliŽ)

Ik ben er van overtuigd dat de tijd niet ver meer is dat een AustraliŽr de Tour de France wint, maar of dat Cadel Evans zal zijn, betwijfel ik. Hij startte nog maar twee keer in de Tour en zijn achtste plaats in 2005 en zijn vijfde een jaar later toont aan dat er progressie in zit. Maar ik zie hem dit jaar nog niet de sprong naar het podium maken. Als het er vorig jaar echt om ging moest-ie eraf en dat mag hem op zijn leeftijd niet gebeuren. Hij wordt vandaag dertig en dat betekent dat hij atletisch al een paar jaar op zijn top is. Verder verbeteren is misschien mogelijk bij een andere ploeg, maar hij rijdt ook dit jaar weer voor Lotto, alleen heet de hoofdsponsor niet langer Davitamon maar Predictor. Misschien kunnen ze met dat zwangerschapstestje eens bekijken of hij bezwangerd is met voldoende ambitie om de Tour te winnen? Dit schrijf ik omdat ik hem op de fotoís op zijn site bijna alleen met andere dingen bezig zie, dan met wielrennen. En dan begin ik altijd te wantrouwen. Een toprenner is het hele jaar door maar met ťťn ding bezig en dat is wielrennen. De voormalige mountainbiker heeft volgens mij te veel andere interesses om hem nu al als een van de favorieten te bestempelen voor het erepodium, eind juli in Parijs. Ik hoop dat ik het mis heb en wellicht is Josť De Cauwer zich wel met aan het bemoeien. Die is weliswaar aan de ploeg verbonden als jeugdopleider, maar hij geldt als een supermotiveerder en misschien kan hij in het voorjaar ook eens naar Evans kijken. Een jaar of wat geleden bracht De Cauwer in BelgiŽ een sportdrankje op de markt met de naam W-Cup. Als je het uitspreekt hoor je Wake up en misschien helpt dat bij Evans. We shall see, mate! (Foto: © Cor Vos)

De andere op 14 februari geborenen zijn:

BAERT, Dirk (1949, BelgiŽ)
BOVER PONS, Miguel (1928, overleden 25.01.1966, Spanje)
DEBOSSCHER, Willy (1943, BelgiŽ)
DEJONGHE, Albert (1894, overleden 09.02.1981, BelgiŽ)
D÷RICH, Gerd (1968, Duitsland)
GUERINI, Giuseppe (1970, ItaliŽ)
HARTOG, Hans den (1942, Nederland)
LEENE, Bernard (1903, overleden 24.11.1988, Nederland)
POULAIN, Gabriel (1884, overleden 09.01.1953, Frankrijk)
VELDT, Tim (1984, Nederland)
WELLENS, Johan (1956, BelgiŽ)
WITTEVEEN, Kees (1871, overleden 1927, Nederland)


Door Fred van Slogteren, 13 februari 2007 23:00

Evans

Daar zat ik dus behoorlijk naast.

Geplaatst door Fred, 16 februari 2012 07:53:20

Tim Krabbť

Ach Fred, zoals Tim Krabbť al schreef in zijn wielerverhalen, en in het boek over Joop ook nog naar voren komt; "Dat was een uitstekende voorspelling. De waarde van de voorspelling is onafhankelijk van de uitkomst".

Geplaatst door Edo Elfrink, 14 februari 2013 09:11:50

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web