Hoe lang is levenslang voor een minderjarige?

Geleidelijk gloort er enig zicht op hoe de UCI wil omgaan met mechanische doping. Uit de berichten die nu doorsijpelen, lijkt het erop dat ze dit een zwaarder vergrijp vindt dan het gesjoemel met prestatieverhogende stofjes.

Hoewel in beide gevallen de boel belazerd wordt, want je naait je collega sporter een oor aan, is er kennelijk toch verschil.

Althans, die indruk beklijft bij de mare dat de UCI van plan is Femke Van Den Driessche een levenslange schorsing op te leggen.

Er klopt iets niet. Kijken we naar het peloton van nu dan rijden daar, onverminderd fors betaald, een aantal coureurs van voor het grote bekennen rond die zonder enige gêne hun zakken vulden met dank aan de farmaceutische hulp.

Slechts een enkeling liep tegen de lamp en kreeg een schorsing. En zij die wel betrapt werden kregen een schorsing van twee jaar om daarna gewoon weer aan te sluiten.

Over de hoeveelheid begeleidend volk, artsen, soigneurs, ploegleiding en andere bedenkelijke dames en heren die ervan wisten, hebben we het gemakshalve maar niet.

Geen kwaad woord, ze zwegen. Zwijgen wordt in die kringen nog altijd als goud beoordeeld.

Maar nu is alles anders, want de negentienjarige Femke overtrad elke regel, namelijk ze spoot of slikte niet maar liet een motortje inbouwen. Natuurlijk had ze daarvoor hulp nodig, maar daarover hoor je niemand. Dealers van drugs zijn nu eenmaal van een ander kaliber dan druggebruikers.

Vanaf het moment dat haar bedrog uitkwam heb ik met verbazing gekeken naar de oud-vedetten die schande spraken over het gedrag van deze jongedame.

Zoals Eddy Merckx, Rudy De Bie en in Nederland Rob Harmeling wisten het zeker: Zo’n motortje onderin de bracket is zoveel erger dan een geheim pikuurtje ergens in de finale van een wedstrijd of infusen en pillen vooraf.

Ik hoorde ze aan, de heren met het historisch besef van een terminale Alzheimerpatiënt. Op slag kreeg ik een wee gevoel in mijn maag. Dat heb ik altijd bij over de rand klotsende hypocrisie.

Deze heren konden hun hele carrière doen wat ze wilden. Oké, een paar ervan liepen tegen de lamp, soms meerdere keren, maar dat was hooguit een bedrijfsongeval. Geen mens nam het hen kwalijk, want iedereen deed het.

Nergens klonk een excuus ranziger dan wanneer iemand zich probeert te verschuilen achter ‘iedereen’ die iets doet of juist niet.

'Iedereen' is het laffe broertje van ‘niemand’ die in de massa geen poot uitsteekt als er iemand dreigt te verzuipen.

Wat rest, is de wijsheid van de UCI.

Ze zouden zich mijns inziens belachelijk maken als ze een schorsing zouden uitspreken die anders is dan nu te zijn gebruikelijk voor dopinggebruik.

Hopelijk verliest Femke haar zin in fietsen niet. Mogelijk dat ze over twee jaar weer mee wil doen. Hopelijk ook heeft ze zich dan bevrijd van het foute volk in het haar begeleidende circus.

Foto’s: © Cor Vos

Door Joep Scholten, 12 maart 2016 13:00

Zware straf is terecht

Een zware straf voor mechanische doping zou in mijn ogen terecht zijn. In de kiem smoren heet zoiets dan. En dan kan "ik ben geflikt! Ze hebben iets in mijn bidon gedaan! " vervangen worden door "ze hebben iets in mijn fiets gedaan!" Zoals Merckx in de giro van 1969 zwaar toneelspelend uithuilde bij de hypocritische vlaamse pers. En tot op de dag van vandaag vol blijven houden uiteraard dat hij toen nooit iets gepakt heeft.

Ook voor danny de bie was het befaamde condoom onder zijn oksel met urine van een ander erin uiteraard een raadsel hoe dat daar gekomen was. Ook hij heeft nooit opheldering gegeven maar altijd stug zijn leugen blijven volhouden.

Rob Harmeling was de eerste die door mechanische doping uit de tour werd gezet. Alleen gebruikte hij een iets groter motortje dan die van Femke. Hij gebruikte de ploegleidersauto van Priem om kilometers lang aan te hangen. Uiteraard was ook hij geflikt door "die fransen".

Zij hebben alledrie geen recht van spreken in deze kwestie maar wel een punt. Door het nu meteen zwaar te straffen maak je wel een statement. Nu nog zwaardere straffen voor dopinggebruik en we zijn op de goede weg.

Joep heeft wel een punt dat het straffen tot nu toe beperkt blijft tot de renner zelf en dat vrijwel nooit zijn/haar entourage wordt aangepakt. Altijd handelde de renner op eigen houtje en waste de gehele ploeg haar handen met zeep van het merk wijwetenhiernietsvan. Misschien is er een multinationale sponsor te vinden die klokkenluiders schadeloos kan stellen? Want dat is de enige reden dat niemand zijn mond open doet. Iedere ex-renner wil nog een baantje na zijn carrière en zegt dus niets. Kijk maar naar Boogerd en Thomas Dekker. Wel een bekentenis maar eigenlijk een nietszeggend verhaal.

Wanneer de beerput echt een keer open gaat en er wordt flink in geroerd denk ik dat er weinig prestaties uit de jaren 90 en begin deze eeuw het daglicht kunnen verdragen. Op nationaal niveau denk ik dan aan de Raboploeg vanaf 1997
die met de komst van Rolf Sörensen opeens de sterren van de hemel reden maar niet veel wonnen. Ook Leontientjes prestaties vanaf 1998 hebben volgens mij een luchtje. Kunstig verpakt in een anorexia-verleden pastte zij hetzelfde trucje toe als Lance Armstrong deed met zijn strijd tegen kanker. Ik hoop dat ik het mis heb maar heb grote twijfels.
Geplaatst door Gerard Struik, 13 maart 2016 02:24:52

ik zou het niet kunnen

Jeminee Gerard. Bijna half vier 's nachts en dan zo helder formuleren. Compliment. Ik zou het niet kunnen.
Geplaatst door Fred, 13 maart 2016 06:29:31

Werktijden

Dankje voor het compliment, Fred. Een gevolg van mijn werktijden is dat ik om die tijd thuis kom en dan nog even kranten- en wielrensites ga lezen waaronder jouw slogblog. Vandaar het ietwat vreemde tijdstip.
Geplaatst door Gerard Struik, 13 maart 2016 12:46:16

Femke, de verkeerde zondebok

Dag Gerard,

Over dat straffen en de hoogte ervan kun je lang filosoferen. Ik kan het niet hardmaken, maar ergens bekruipt mij het gevoel dat Femke extra moet lijden voor het feit dat ze een jongedame is. Daar bovenop komt haar leeftijd. De vraag is: Moet je iemand van negentien maar meteen opzadelen met levenslange uitsluiting!

Mooi, dat we het eens zijn over de bedenkelijke rol die het begeleidende circuit in dit geheel speelt.
De UCI zou werk moeten maken daarin passend op te kunnen treden.
Geplaatst door Joep Scholten, 13 maart 2016 13:10:17

Waar ga je de grens leggen?

Hallo Joep,

Waar ga je de grens dan leggen? Als er nu niet meteen flink tegen opgetreden wordt, creëer je weer een grijs gebied zoals de befaamde 50% hematocrietwaarde ten tijde van de EPO epidemie. Dat was in feite een vrijbrief om tot die grens te gaan gebruiken. En hoe je het wend of keert; Femke heeft er mee ingestemd, al dan niet onder zware druk van pa en de rest die er zo graag bij wil horen. Als het een vrouw van 19 is die nog vertederd ook is het in mijn ogen geen reden om daar een andere straf aan te verbinden dan wanneer het een gearriveerde renner van pakweg 30 is met een uitstraling van niks. Zware boetes en lange straffen zijn volgens mij de oplossing. Ook voor de ploeg,de artsen,ploegleiders,managers,nationale bonden en
het gevolg van zo'n renner. En dan heb ik het over mechanische- en lichamelijke doping. Wanneer je het voor elkaar krijgt dat werkelijk alles en iedereen verantwoording moet nemen voor een schone sport en niet alleen de atleet, en de gevolgen op alles en iedereen betrekt, ben je op de goede weg. Het is waarschijnlijk wishfull thinking maar dromen mag, toch?
Geplaatst door Gerard Struik, 13 maart 2016 14:03:29

Femke

Los van het belachelijke voorstel, levenslange schorsing plus ook nog 50.000 euro boete (waar haalt een kind van 19 in godsnaam zo'n bedrag vandaan?) hebben we vlgs mij toch nog steeds te maken met vermoedens?
Er is twijfel over haar eerdere prestaties en er is een fiets aangetroffen die vlgs. haar verhaal nu van een vriend is die bij de cross aanwezig was.
Femke is niet betrapt cq staande gehouden op een fiets met motortje.
Ik vraag me in alle eerlijkheid af hoe sterk de UCI juridisch denkt te staan. Louter en alleen op basis van twijfels en vermoedens is nog nooit iemand veroordeeld.
Tenminste, niet in onze rechtsstaat.
Dat het verhaal stinkt aan alle kanten ben ik mee eens en dat ze er in gestonken is ben ik ook van overtuigd.
Ik hoop voor Femke dat een goede advocaat haar bij kan staan
Geplaatst door Willy Kwantes, 13 maart 2016 15:24:22

Vermoedens...

De reactie van willy Kwantes is er echt eentje van een (ex) topwielrenner.Altijd als eerste de kant van de betrapte in kwestie kiezen. Er is een fiets in de box van Femke gevonden met mechanische doping. Haar box vlak voor het wk.
Dan staat er opeens een fiets van vriend met mechanische doping in de box. Erg logisch natuurlijk. Net zo logisch als de TVM ampullen met EPO voor het kinderziekenhuis in rusland of de karrevrachten met dopingproducten voor de zieke hond van Frank Vandenbroucke. En zo zijn er nog legio zwakke excuses in de loop der jaren verzonnen. En ipv stelling te nemen tegen dit verachtelijke gedrag van Femke en co hoopt Willy dat ze een goeie advocaat heeft die haar wel even op vormfoutjes zal vrijpleiten! Nee, dan zijn we pas echt op de goede weg met het bestrijden van bedrog in de sport. "Niet gepakt is niets gebruikt" was jarenlang het credo van hele peletons wielrenners. Zo werden jarenlang andere (schone) wielrenners bedrogen door collega's. Lance Armstrong,Michael Boogerd,Richard Virenque,Johan Museeuw enz. zijn slechts het topje van de ijsberg qua voorbeelden. Misschien is het de hoogste tijd dat (ex) topwielrenners de kant van de bedrogen wielrenners kiezen?
Geplaatst door Gerard Struik, 13 maart 2016 17:13:28

Femke

Geachte heer Struik,

nu lijkt het net of ik bedrog goedkeur en dat is zeker niet het geval. Maar Femke is niet betrapt, zoals u stelt.
Er is een fiets in haar box aangetroffen, niet meer en niet minder. Zij is niet staande gehouden op deze fiets.
Ze is echter al veroordeeld voordat een rechter zich hierover gebogen heeft. De halve (wieler)wereld is over haar heen gevallen met, zoals Joep al schrijft, enkele zogenaamde moraalridders voorop.
Dat haar bondscoach afscheid van haar nam voordat hij nog maar een woord met haar had gewisseld over de kwestie geeft ook te denken.

Mocht zij bekennen er vanaf geweten te hebben, is er uiteraard sprake van een andere situatie en zal een straf volgen. Maar in het redelijke mag ik hopen, net als in onze burgermaatschappij.
Want maken we niet allemaal wel eens een fout in ons leven en verdienen we dan allemaal niet weer een tweede kans?
Geplaatst door Willy Kwantes, 14 maart 2016 14:09:26

Zware straf is terecht II

Geachte Willy Kwantes,

De uitvluchten van Femke en aanhang komen toch volkomen ongeloofwaardig over? En dan mag een rechter er eventueel anders over gaan denken maar ik ben al helemaal klaar met bedrog in de sport.
Lance Armstrong,de TVM Ploeg,Boogerd,Museeuw,Virenque en noem ze allemaal maar op zijn nooit positief bevonden maar zijn allemaal bedriegers geweest en hebben daarmee hun zakken gevuld en erelijsten (en geld)onthouden aan renners die dit niet deden. Mijn mening is dat je ook verantwoordelijk dient te zijn voor je entourage en dus in dit geval de box waar je fietsen staan. Wanneer er in een ploegbus doping wordt gevonden is de ploeg verantwoordelijk en worden de renners bestraft. Want je mag er gevoeglijk vanuit gaan dat het voor hen in de bus ligt. Door bedrog keihard aan te pakken sla je een andere weg in dan tot nu toe het geval is. Een paar jaar schorsing is immers voor iedereen te overzien en wordt,zoals Joep al zei , gezien als een bedrijfsongeval en daarna gaan we weer vrolijk verder. Door levenslange straffen laat je echt zien dat je bedrog niet toestaat. En uiteraard is dit een persoonlijke mening waar niet iedereen het klakkeloos mee eens hoeft te zijn.

Waarin ik het compleet met je eens ben is het laakbare gedrag van Rudy de Bie. Hij wist niet hoe snel hij zijn eigen straatje moest schoon vegen toen het bekend werd want misschien zou het hem zijn baan gaan kosten!
En door dit soort slapzakken wordt een cultuur van bedrog in stand gehouden die nog eeuwen zal voortduren wanneer er nu niet stevig wordt doorgepakt.

Zoals ik een eerdere reactie voorstelde om multinationale sponsoren bereid te vinden om klokkenluiders schadeloos te stellen heeft het WADA vandaag voorstellen gedaan op dit vlak. Wanneer internationale bonden sponsoren bereid vinden om mee te gaan helpen de sport (en hopelijk de bonden zelf ook)te zuiveren van bedrog van welke vorm dan ook slaan we ook daar de goede weg in!

Geplaatst door Gerard Struik, 14 maart 2016 15:16:34

Diep treurig hoe dit meisje geslachtofferd is.

Hedenmiddag:

"Mijn proces is al gevoerd"
"Na overleg met de advocaten en mijn familie heb ik besloten om mijn verdediging op het proces in Aigle (Zwi) stop te zetten", zegt Van den Driessche in een perscommuniqué. "Ik heb voor mezelf uitgemaakt om met veldrijden te stoppen. Mijn proces is trouwens overal al gevoerd. De kosten voor die zitting in Zwitserland zullen voor mij te hoog oplopen."

"De vrijspraak is onmogelijk, die fiets stond in mijn materiaalzone. Ik bedank alle mensen die mij gesteund hebben en nog steeds steunen, mijn advocaten, vrienden en supporters. Ik wil mijn leven in alle rust en sereniteit voortzetten en hoop dat iedereen daarvoor enig begrip zal hebben en dit zal respecteren."
Geplaatst door Willy Kwantes, 14 maart 2016 18:36:35

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web