Herinneringen bij een foto …

In 2002 heb ik de plakboeken van Patsi Willekes korte tijd te leen gehad en er met toestemming enkele foto’s uit gescand. Zoals deze, waar De Pats achterop de tandem zit met voor zich stuurman Frits Contelaar.

Die naam zei me weinig. Ik vond in de statistieken alleen dat hij in 1948 tweede was geworden achter Jan Hijzelendoorn jr. in het Nederlands kampioenschap sprint voor amateurs. Ook Patsi wist niet veel over zijn vroegere maat te vertellen.

Wel dat ze samen in datzelfde jaar door de sportcommissie van de NWU waren aangewezen om op die tweemansfiets ons land te vertegenwoordigen bij de Olympische Spelen in Londen.

De 25-jarige Contelaar en de negentienjarige Willekes werd het Olympisch kostuum aangemeten en er werd elke dag getraind op een oude, loodzware tandem van ver voor de oorlog, want de armlastige wielerunie had geen geld voor een nieuwe.

Twee weken voor de reis naar Londen ontving Patsi een brief dat het feest niet doorging. Hun plaats in de selectie was ingenomen door het duo Tinus van Gelder en Klaas Buchly. Twee veteranen, beide al 38 jaar, die ze meerdere malen hadden verslagen.

Patsi ging met zijn vader direct verhaal halen bij John Stol, de voorzitter van de sportcommissie. In het portiek van diens woning in Amsterdam-Zuid zijn er harde woorden gevallen, maar de beslissing was definitief.

Later kwam uit dat Buchly een foto in zijn bezit had waarop Stol te zien was in een nogal compromitterende situatie. Daarmee is de voorzitter van de sportcommissie jarenlang door Buchly gechanteerd.

Dat zou er onder meer toe geleid kunnen hebben dat de Haagse juwelier in 1957 door de KNWU werd aangewezen om de ontslagen Kees Pellenaars, ploegleider van de Nederlandse Tourploeg, als zodanig op te volgen.

Een man nota bene, die totaal geen ervaring had in het wereldje van de profrenners, laat staan verstand had van grote wedstrijden als de Tour de France werd deze belangrijke functie toevertrouwd. Gerrit Voorting vertelde me eens dat ze die man maar lieten lullen. Als hij maar op tijd bij de renners was als ze lek reden.

Ik heb dit verhaal eerder op de slogblog gepubliceerd en daar reageerde vorige week per mail mevrouw Frieda Contelaar op. Zij is de dochter van de toen gedupeerde renner en bevestigt in grote lijnen het verhaal dat ik in 2002 van Patsi hoorde. 

Maar die lezing was niet volledig, want zij voegt er aan toe dat Buchly, nadat Contelaar door de sportcommissie was aangewezen om samen met Willekes aan het tandemtoernooi deel te nemen, haar vader thuis heeft opgezocht. Met de bedoeling om Contelaar om te kopen. De Amsterdamse sprinter zou de NWU dan moeten laten weten dat hij in Londen niet met Willekes wilde rijden, maar met Buchly.

De stuurman van de tandem reageerde echter verontwaardigd, omdat hij niet met Buchly wilde rijden, maar ook omdat Willekes er net zo op gebrand was om uitgezonden te worden als hijzelf.

Buchly droop af, maar toen er een paar weken voor de spelen op de Amsterdamse stadionbaan nog een programma werd georganiseerd met de hele Olympische selectie aan de start, traden de twee tandemparen nog eens ‘vriendschappelijk’ tegen elkaar in het strijdperk.

Toen ze naast elkaar hoog in de bocht reden, zag het publiek de Olympische tandem van Contelaar en Willekes omvallen en en over het beton negen meter omlaag glijden. Volgens Contelaar door een zet van de erboven liggende tandem van Buchly en Van Gelder.

Hoe Willekes er aan toe was is niet meer te achterhalen, maar Contelaar was dermate geblesseerd dat hij direct voor de spelen was uitgeschakeld. Hij ontving enkele dagen daarna dezelfde brief die ook Patsi heeft ontvangen.

Frits Contelaar was door deze zaak zo kwaad en tegelijkertijd zo teleurgesteld dat hij per direct met wielrennen is gestopt. Het is een levenslang trauma voor de man geweest, waar hij nooit meer over heeft willen praten.

Frits Contelaar is bijna 92 jaar geworden en hij vierde in mei 2013 nog zijn zeventigjarig huwelijksjubileum. Toen hij actief wielrenner was, werkte hij al in het aannemersbedrijf van metselwerken van zijn vader. Hij heeft dat later overgenomen.

Zijn weduwe en dochter willen graag dat dit bedenkelijke verhaal van chantage en machtsmisbruik alsnog wereldkundig wordt gemaakt, ter rechtvaardiging van een man die op een sportieve manier zijn sport wilde bedrijven, maar moest ervaren dat niet iedereen daar zo over dacht.

Bij deze!

Foto's 1 en 2: archief familie Contelaar. Foto 3: © Frieda Contelaar

Door Fred van Slogteren, 1 maart 2016 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web