De jarige van vandaag …

Hij was de allereerste Tourwinnaar en daarom zal zijn naam nooit in de vergetelheid raken, tenzij de Tour de France ophoudt te bestaan. Hij had de Franse nationaliteit, maar was een geboren Italiaan uit een klein mijnwerkersdorp in Piemonte. De Garins waren straatarm en zijn vader besloot op enig moment naar Noord-Frankrijk te emigreren.

Daar was het niet veel beter en toen het gezin niet meer te eten had, ruilde zijn vader Maurice doodleuk voor een grote Franse kaas. Daarmee kon hij vrouw en kinderen weer een paar dagen voeden, terwijl de schoorsteenveger, met wie hij deze deal had gemaakt, een knechtje had met kost en inwoning.

Zo werd Maurice Garin Le Petit Ramoneur, ofwel 'de kleine schoorsteenveger', een bijnaam die hij met ere droeg. Hij leerde een beroep en verdiende genoeg geld om een fiets te kopen, want hij wilde wielrenner worden.

Hij werd een hele goede en was als 32-jarige al een bekende coureur met overwinningen op zijn naam in onder andere Parijs-Roubaix en de monsterrace Parijs-Brest-Parijs over 1200 kilometer, toen hij in 1903 met zestig anderen van start ging in de allereerste Tour de France. Als de grootste favoriet voor de eindzege.

Het was een onmenselijke onderneming. In zes etappes heel Frankrijk in de rondte. De langste rit was 467 kilometer en de kortste 268. Gemiddeld 404 kilometer per dag. Met na iedere rit een rustdag, dat wel, want ergens heel diep in zijn binnenste schuilde er toch nog iets menselijks in de inborst van organisator Henri Desgrange.

Garin won drie van de zes etappes en werd winnaar met bijna drie uur voorsprong op de nummer twee: Lucien Pothier. Arsène Millochau werd 21ste en laatste. Met een achterstand van meer dan 64 uur (!).

Daarmee was Garin dus de eerste Tourwinnaar. Een jaar later won hij weer, maar werd maanden daarna met de nummers twee, drie en vier gediskwalificeerd, omdat ze onderweg waren betrapt toen ze met de fiets aan de hand een spoorwegstation uitkwamen. Later bleek dat ze hele delen van het parcours met de trein hadden afgelegd. Een vorm van logistieke doping.

Waarmee ook die eerste zege natuurlijk onder verdenking kwam te liggen, maar het is bij vermoedens en verdachtmakingen gebleven.

Garin zal ook wel doping hebben gebruikt want de coureurs van toen vonden het doodnormaal om aan het vertrek te komen met een grote drinkkruik die half-om-half was gevuld met koffie en cognac.

Het waren andere tijden, hoewel hij voor die logistieke doping een schorsing van twee jaar kreeg opgelegd, net als Ivan Basso, Danilo Di Luca en Thomas Dekker nog niet zo lang geleden.

Die drie keerden terug in het peloton, maar Garin was zo kwaad over die diskwalificatie dat hij direct met fietsen stopte. Hij begon een bezinestation in Lens.

Hij heeft nog vele malen de fiets bestegen, maar steeds voor een ererondje op een wielerbaan in een plaats waar de Tour de France aankwam of vertrok. Bijvoorbeeld in 1954 op de baan van het Olympisch Stadion in Amsterdam, waar ik er als schooljongen getuige van was toen hij op de avond voor de eerste Tourstart weer zo'n ererondje maakte.

Het ging moeizaam, zelfs voor een 83-jarige, en hij was zichtbaar opgelucht toen hij weer op zijn benen stond. Hij zou nog bijna vier jaar leven.

Foto’s: archief dewielersite.netDoor Fred van Slogteren, 3 maart 2016 9:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web