Uit de ordners van Jan …

Hoe je het ook wendt of keert, voor mij als enigszins gevorderde wielerfan is het seizoen afgelopen zaterdag pas écht begonnen met de Omloop Het Volk, eh sorry De Omloop Het Nieuwsblad.

In 1947 bij de eerste editie kreeg de Omloop de naam van Het Volk, de Vlaamse krant die vooral in en in de omgeving van Gent werd gelezen. In totaal 58 van 67 georganiseerde Omlopen droegen die naam. Weinigen weten echter dat deze koers al in de twee jaar voor 1947 werd verreden met de naam de Omloop van Vlaanderen.

Die naam was, naar het oordeel van velen, te verwarrend ten aanzien van de Ronde van Vlaanderen en zo kwam de naam de Omloop Het Volk uit de hoge hoed.

Vanaf 2009 is het de Omloop Het Nieuwsblad geworden, omdat Het Volk, de krant van de vermaarde wielerjournalist Jan Cornand, was opgegaan in de Het Nieuwsblad, een veel grotere gazet.

De mannenwedstrijd eist elk jaar bijna alle aandacht op. Ook in Nederland terwijl we het in de statistieken helemaal niet zo geweldig doen. Op de erelijst prijken slechts de namen van Jo de Roo in 1966 (foto), Jan Raas in 1981, Teun van Vliet in 1987 en Sebastian Langeveld in 2011.

We zijn samen met Italië trouwens wel de beste van de rest want er won maar liefst 55 keer een Belg. Greg Van Avermaet, die afgelopen zaterdag de sterkste was, inbegrepen.

Zoals bij meer klassieke koersen is er ook een versie voor vrouwen. Die van de Omloop is elf keer verreden en zes maal daarvan zegevierde een landgenote. Ook hier doen ze het dus beter dan onze mannen.

Wie verwacht dat het van die zes keer wel vijf keer Marianne Vos zal zijn geweest, moet ik teleurstellen. Voske heeft nooit de Omloop gewonnen. Suzanne de Goede (foto: © Cor Vos) wel, die won in 2006 de allereerste editie voor vrouwen.

Kirsten Wild (2008), Loes Gunnewijk (2012), Amy Pieters (2014) en Anna van der Breggen (2015) volgden haar voorbeeld. En in tegenstelling tot de mannen, er heeft nog nooit een Belgische renster de openingskoers gewonnen. Ook dit jaar niet, want het was zaterdag de Britse Lizzy Armistead die als winnares over de streep kwam.

Nadat hij goed gerodeerd uit de Antwerpse zesdaagse was gekomen, verraste Jo de Roo (foto: archief dewielersite.net) op 5 maart 1966 de gehele Belgische sprintelite in de laatste twee kilometer.

De sterke Zeeuw versloeg in een lange spurt rappe mannen als Godefroot, Merckx en Van Looy. De laatste liet zich met een duw door een ploegmaat afzetten, ging als tweede over de meet, maar werd terecht gediskwalificeerd.

Veertig jaar later won Suzanne de Goede uit Zoeterwoude de eerste editie voor vrouwen. Zij afficheerde zich aanvankelijk als een groot talent, maar dat is er niet helemaal uitgekomen. Haar belangrijkste wapen was haar eindsprint.

Daarmee heeft ze heel wat koersen gewonnen. Helaas zette ze aan het eind van 2012 een punt achter haar wielercarrière. Ze koos voor een maatschappelijke loopbaan en werkt nu als hoofdagente bij de politie.

Tot volgende week!

Jan Houterman

Door Jan Houterman, 29 februari 2016 12:00

Veertig jaar geleden alweer

Het is geen verwijt hoor Jan, dus wind je vooral niet op, maar het lijkt me niet overdreven je terugblik op de geschiedenis van de Omloop alsnog aan te vullen met de naam van een andere Nederlander. Ik bedoel Hennie Kuiper. Het is precies veertig jaar geleden dat hij in de regenboogtrui de held van de dag werd door geweldig te keer te gaan , maar in de eindspurt het hoofd te moeten buigen voor vluchtmakker Willem Peeters. De meer dan verdiende haver ontging hem daardoor. Hennie had een jaar eerder zowel de nationale titel bij het veldrijden als op de weg gewonnen, om vervolgens in de Ardennen ook nog eens wereldkampioen te worden. Bij onze zuiderburen had dat tot zure commentaren geleid, was de prestatie van onze Tukker gekleineerd en dat was voor 'Kuipertje' extra reden om die chauvinistische Belgen bij de opening van het nieuwe seizoen eens wat scheten voor te schotelen. Uitgerekend op de dag dat het nieuwe wielerseizoen in Vlaanderen van start ging, wenste hij te laten zien dat de man in de regenboogtrui een meer dan waardige wereldkampioen was. Des te spijtiger voor hem, voor de erelijst en voor de wielersport, dat Willem Peeters het die dag blijkbaar niet kon opbrengen in de spurt een oogje en twee remmen dicht te knijpen, opdat de man die zich onmiskenbaar de grote gangmaker van de vlucht had getoond, ook de meer dan verdiende kers op de taart zou hebben gekregen. Ja ja, ik weet het, sponsorbelangen, ieder voor zich, bordjes van anderen eerst leeg eten, bla bla bla, maar de gerechtigheid wil soms ook wat en het respect is in de wielerwereld vaak ver te zoeken. Gruit..
niet toen geleid tot zure cals erkend strijkijzer in de 'spurt' het loodje moest leggen
Geplaatst door Han de Gruiter, 29 februari 2016 15:23:02

Weg met dat zwerfvuil!

Als slordig ventje ben ik nu weer vergeten die laatste regel weg te schrobben. Het is gewoon zwerfvuil. Han.
Geplaatst door Han de Gruiter, 29 februari 2016 15:27:29

terugblik

Han, opwinden doe ik me niet zo snel hoor. Ik wil alleen melden dat ik regelmatig woeker met de mij door Fred ter beschikking gestelde ruimte. Binnen die marge probeer ik wat wetenswaardigheden te melden met betrekking tot de cover van het tijdschrift en moet ik vooral keuzes maken. Zo heb ik gisteren gekozen voor de zege van Jo de Roo en voor de twee overwinningen van Suzanne de Goede. Het zou maar zo kunnen dat volgend jaar rond deze tijd jouw Hennie Kuiper verhaal vermeld zou zijn. En dat hoef ik nu niet meer te doen omdat jij dat gisteren in je reactive al gedaan hebt. Dank daarvoor, het maakt mijn stuk zeker wat completer!
Geplaatst door Jan Houterman, 01 maart 2016 10:11:45

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web