De jarige van vandaag …

Hij wordt vandaag negen jaar en toch is hij al vijftien jaar beroepsrenner. Rubén Plaza Molina is het enige schrikkelkind in de database van de slogblog.

Aangezien hij maar één keer in de vier jaar echt jarig is, is hij eind vorig jaar overgestapt van de Italiaanse Lampre-ploeg naar de Australische formatie van Orica-GreenEdge. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst, nietwaar?

Rubén Plaza is overigens geen slechte renner, want we herinneren ons hem nog heel goed van de zestiende etappe in de Tour van vorig jaar. Die bergrit van Bourg-de-Péage naar Gap over 201 kilometer won hij uiterst knap na een solo van dertig kilometer.

Zijn erelijst is beperkt, maar toch staan er behalve die Touretappe mooie overwinningen op zijn naam. Bijvoorbeeld in de Ronde van Spanje waar zijn haan twee keer victorie kraaide.

In 2013 won hij de etappekoers Vuelta Castilla y Leon. Ook was hij in 2003 en 2009 Spaans kampioen op de weg.

Waarschijnlijk is het feit dat hij geen veelwinnaar is het gevolg van zijn allround zijn. Hij kan klimmen, hij kan tijdrijden en een goede proloog rijden. Maar hij is nergens de beste in.

Alleen wat zijn verjaardag betreft is hij in de wielerhistorie uniek. Onder alle renners en rensters die ook maar iets hebben betekend, is hij het enige schrikkelkind.

Schrikkelkinderen zijn getalsmatig een beperkte mensensoort. Ik ken er buiten de wielersport eigenlijk maar één en dat is Sonja Barend. Die wordt vandaag negentien.

Zou je niet zeggen, als je haar ziet.Door Fred van Slogteren, 29 februari 2016 9:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web