Van de boekenplank van Wim …

100 HOOGTEPUNTEN UIT DE RONDE VAN FRANKRIJK

door Hagen en Beate Boßdorf

Dit boek heb ik ergens in de jaren negentig in de ramsj in Rotterdam gekocht voor een paar gulden. Als de prijs tien gulden of meer was geweest dan had ik het waarschijnlijk laten liggen. Ik had er geen hoge verwachtingen van tot ik het thuis doorbladerde en geboeid de fraaie foto’s zag die ik voor het merendeel nooit eerder had gezien.

Zoals een afbeelding van de rondemiss anno 1910, die Octave Lapize met een flinke pakkerd feliciteert met zijn Touroverwinning (foto 2).

Dat komt waarschijnlijk omdat het echtpaar Boßdorf dat dit boek heeft gemaakt geheel vanuit een Duits oogpunt naar de Tour de France heeft gekeken.

De verhalen komen uit Duitse archieven en ook de foto’s komen daar vandaan. De in de titel genoemde hoogtepunten gaan bijvoorbeeld over Kurt Stöpel, de Berlijner in het geel (1932); Rudi Altig, de brutale debutant (1962) en Karl-Heinz Kunde, de gele bergvlo (1966).

Er komen niet alleen Duitsers aan bod, want ook aan onder meer Francesco Cepeda, de dodelijke afdaling (1935); Abdelkader Zaaf, de verdwaalde wijndrinker (1950) en Greg LeMond, an American in Paris (1986) zijn korte hoofdstukken gewijd.

Het is een Nederlandstalige uitgave en hoewel slecht vertaald zijn de diverse en voor het merendeel overbekende anekdotes best weer een leuk om te lezen.

Dat het dokter Rolink is geweest die Joop Zoetemelk ervan heeft overtuigd om wielrenner te worden, is nieuw voor me en ook beslist niet waar.

Een ander 'hoogtepunt' was de eerste etappe van de Tour van 1938, gewonnen door Willi Oberbeck (foto 3). Nooit van gehoord, maar deze renner uit Hagen in Westfalen droeg wel een dag de gele trui.

De volgende dag kreeg de klassementsleider de ene lekke band na de andere, maar zijn ploeggenoten keken de andere kant op als ze langs fietsten.

Het heeft in der Heimat nog tot veel ophef geleid, maar waarschijnlijk hadden de Duitse renners al andere dingen aan hun hoofd. Bijvoorbeeld, opgeroepen te worden voor de legers van Hitler.

Door Fred van Slogteren, 8 november 2018 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web