De Burgerlijke Stand van 9 februari.

Pavel TONKOV (1969, Rusland)

Een uitstekende ronderenner, deze Rus uit Iszjevsk. Zoals zo veel van zijn landgenoten kwam hij in Italië terecht en ontwikkelde daar zijn carrière. Hij reed goed bergop en hij had ook een uitstekende tijdrit in de benen. Zijn wedstrijd was de Ronde van Italië en hij verscheen tien keer aan de start met een prachtige reeks: 7e, 5e, 4e, 6e, 1e, 2e, 2e, 5e en 13e. Hij moest het van zijn regelmaat hebben zonder grote uitschieters want in al die jaren won hij slechts vier etappes. De Giro die hij won, die van 1996, was een van de spannendste uit de geschiedenis. Vier dagen voor het eind waren er nog vier kanshebbers op de eindzege. Het begon met de tijdrit die door Berzin gewonnen werd, met slechts een seconde voorsprong op Abraham Olano. Tonkov moest bijna anderhalve minuut toegeven, maar behield zijn roze trui met één tel voorsprong op Olano en 14 tikjes op zijn landgenoot Berzin. Met nog twee zware Dolomietenritten in het verschiet verkeerde Pavel Tonkov dus in wankel evenwicht. De volgende dag was hij zijn trui kwijt, want Olano kwam precies een seconde eerder over de streep. Twee man in het roze? Nee, want nadat de reglementen waren geraadpleegd, ging de trui naar de lange Bask. Een dag later – de voorlaatste etappe – was de koninginnerit met reuzen als de Gavia en de Mortirolo in het parcours. Tonkov ging die dag vol en met Gotti, Zaina en Ugrumov reed hij weg bij Olano die bijna drie minuten moest toegeven. Zo won Pavel Tonkov de Giro waarin nogal wat vedetten ontbraken, vanwege de Olympische Spelen dat jaar waar voor het eerst professionals aan de start mochten komen. Daarom bleven mannen als Jalabert, Indurain, Rominger, Armstrong en Museeuw thuis, omdat ze niet te vroeg in het seizoen wilden pieken. Vreemd genoeg is Tonkov nooit in de Tour de France geweest. Dat zal wel door sponsorbelangen zijn veroorzaakt en dat is de reden waarom de Rus zijn palmares hoofdzakelijk in Italië heeft gerealiseerd. Wel won hij een keer de Ronde van Zwitserland en die van Romandië en was hij een keer derde in de Vuelta. In 2005 zette hij een streep onder zijn carrière. (Foto: © Cor Vos)

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Robert ALBAN (1952, Frankrijk)

Deze lange Fransman met onwaarschijnlijk dunne beentjes was een sterk klimmer die vooral heeft uitgeblonken in de Tour de France. Hij debuteerde daarin echter pas op 27-jarige leeftijd, omdat zijn ploegleider bij Mercier het niet in hem zag zitten. Louis Caput achtte hem niet in staat een Tour te rijden. Alban was volgens hem een renner voor de kleinere rondritten met veel klimwerk, zoals de Midi Libre, de Dauphiné en de Ronde van Zwitserland. Alban was het niet met hem eens en hij tekende een contract bij La Redoute-Motobécane en onder leiding van ploegleider Philippe Crepel startte hij voor het eerst in de editie van 1979 in de Tour de France. De cameramensen waren niet bij hem weg te slaan, want zijn stijl van klimmen was niet om aan te zien. Hij zat te sterven op zijn fiets en alles bewoog. Wie hem zo bezig zag kon maar één conclusie trekken: die wordt zo gelost. Maar Robert Alban werd niet gelost, des te lelijker zijn stijl, des te sterker was hij. En zo behoorde hij enkele jaren lang tot de beste klimmers van de Tour, maar in het tijdrijden moest hij nogal wat toegeven. Daarom is hij slechts één keer hoog geëindigd. Dat was in 1981, toen hij derde werd. Hij won dat jaar ook een etappe en dat is vrijwel zijn enige overwinning, want hij won verder alleen nog twee keer de Grand Prix Plumelec, een echte klimkoers in de omgeving van Morbihan, met bijna uitsluitend Franse winnaars op de erelijst.

De andere op 9 februari geborenen zijn:

ARVESEN, Kurt Asle (1975, Noorwegen)
CINELLI, Cino (1916, overleden 20.04.2001, Italië)
CLAES, Jean-Baptiste (1937, België)
HOOGERLAND, Marinus (1943, Nederland)
STÉPHANE, Auguste (1863, overleden ???, Frankrijk)
VAN DE WALLE, Jurgen (1977, België)
VIANEN, Gerard (1944, Nederland)

Door Fred van Slogteren, 8 februari 2007 23:00

pavel tonkov

over tonkov en de tour: die heeft hij toch drie keer gereden maar hij reed hem nooit uit. in 1994 en 1995 begon hij goed in de bergetappes, maar viel hij daarna ver terug om tenslotte op te geven. hij zal in de gaten hebben gekregen dat de dubbel giro en tour voor hem te veel was, want in 1999 liet hij de giro links liggen om de tour te rijden. een paar dagen voor parijs stond hij elfde wat niet echt slecht was maar ook niet echt goed. als ik het me goed herinner gaf hij toen op omdat zijn vader (of moeder) was overleden.

Geplaatst door ronnie vd bogaart, 09 februari 2009 16:43:06

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web