Uit de stalling van Peter R. de Fiets …

Een van de pronkstukken in mijn kleine privé-museum in Rotterdam-Zuid is deze groene baanfiets, met de merknaam Cycles Bontekoe, type Super Course. Met een bracketgroep van BSA. Die fiets heeft namelijk toebehoord aan Gerrit Bontekoe junior. Dat impliceert dat er ook een Bontekoe senior heeft bestaan en van die bezit ik de complete prijzenkast. Plus de ingelijste foto van deze vooroorlogse baansprinter die zijn meeste roem echter vergaarde als stuurman op de tandem.

Junior kon als renner niet in de schaduw staan van zijn vader, hoewel hij vlak na de oorlog als amateur op de baan en in de criteriums niet voor spek en bonen reed. In de eerste naoorlogse edities van de Ronde van Capitol, in het Haagse stadsdeel Loosduinen, was hij zelfs de held van het publiek. Iedereen moedigde hem aan, maar dat kwam omdat zijn rijwielzaak op de Loosduinseweg aan het parcours lag. De tijd die die zaak opeiste was een van de redenen waarom zijn wielerprestaties bescheiden zijn gebleven.

Junior, die in 1998 is overleden, was er in de eerste naoorlogse jaren wel altijd bij als de NWU (de K zou er pas in 1953 bijkomen) renners uitzond naar de toernooien van de wereldkampioenschappen en de Olympische Spelen. Niet als deelnemer maar als mecanicien, want hij was een geweldige vakman.

Die racespeciaalzaak is door zijn vader (foto) opgericht, nadat die in 1930 zijn wielerloopbaan had beëindigd. Hij had er eigenlijk het geld niet voor, maar twee trainingsmaten van hem leenden hem het benodigde startkapitaal. Dat waren Gerard Leene en Piet Moeskops, die als internationale topsprinters geld genoeg hadden om hun vriend, wiens profloopbaan minder fortuinlijk was verlopen, uit de brand te helpen.

De zaak bestaat nog steeds en ik heb er als verzamelaar van antieke racefietsen op de zolder heel wat moois gevonden, dat na restauratie nu in mijn museum staat.

De racespeciaalzaak Bontekoe is nu al weer vele jaren in handen van de derde generatie en de twee kleinzonen van de oprichter noem ik altijd ‘De Jongens van Bontekoe’ naar het beroemde boek van Jan Fabricius dat ik in mijn jeugd heb verslonden.

Gerrit Bontekoe senior (1893-1962) was van 1917 tot 1930 beroepsrenner. Een ernstige val op de Amsterdamse stadionbaan maakte een einde aan zijn carrière als populair baanrenner. Op de tandem was hij voor de oorlog met zijn vaste maat Willem van Duin schier onverslaanbaar. Spontaan kregen ze op de Scheveningse wielerbaan de bijnaam ‘Jopie Slim en Dikkie Bigmans’, met Bontekoe in de rol van de eerste.

Toentertijd was ‘Jopie Slim en Dikkie Bigmans’ de eerste regel van een populair revueliedje en dat werd hartstochtelijk gezongen als de twee Hagenezen de piste in Scheveningen betraden. Die baan had een bijzondere constructie. De latten lagen niet in de lengterichting maar juist dwars, en dat zorgde voor een monotoon ratelend geluid als de renners er op reden.

De oude Bontekoe komt ook meermalen voor in het befaamde boek ‘Te midden der kampioenen’, want hij was de vaste trainingsmaat en vriend van de hoofdpersoon van dat boek, de vijfvoudige wereldkampioen Piet Moeskops.

'De Jongens van Bontekoe' zijn nog steeds trots op Jopie Slim, hun opa, die met hard werken en slim zakendoen een prachtige zaak heeft opgebouwd, waar zij nog steeds hun boterham mee verdienen. Cycles Bontekoe mag dan hun broodwinning zijn, het is mijn snoepwinkel.

Door Peter R. de Fiets, 9 februari 2016 11:00

Begon Bontekoe niet in de Schilderswijk?

Het is met enige schroom dat ik me hier afvraag of het wel juist is dat Gerrit Bontekoe sr. zijn befaamde zaak in 1925 op de Loosduinseweg is begonnen. In oude publicaties zag ik ooit een advertentie die repte van Sport- en Rijwielhandel Gerrit Bontekoe, Gerard-Doustraat 96. tel. 39.12.64. Dat was hagtje Schilderswijk, waar zijn goede vriend en collega Piet Moeskops (nogal wat) panden bezat. Vermoedelijk was al gauw duidelijk dat het voor een fietsenwinkel niet de ideale plek was en is de zaak daarom verkast naar de Loosduinseweg 673C. Maar dat blijft speculeren. Met enige schrik las ik dat de prijzenkast van Gerrit senior zich nu in Rotterdam-zuid bevindt. Het aardige van de zaak was juist dat er vlak naast de toegangsdeur een goed gevulde prijzenkast (dezelfde?) en een plateau met historische foto's van vader en zoon Bontekoe hing. Als je er binnen kwam, stond energieke Gerrit junior doorgaans al achter het toonbankje en zag je senior met zijn sigaar en vriendelijke grijze ogen belangstellend toekijken vanachter de schuifdeuren. Dat zag er altijd heel knus uit. Dat huiskamertje bestaat niet meer en de zaak is misschien wel viermaal zo groot geworden. De bouw van fietsen op maat was economisch niet langer verantwoord, maar wat bleef was het vakmanschap en het gevoel voor service dat de Bontekoeien eigen was. De derde generatie bewijst het. Grijze Gruit
Geplaatst door J.P.A. de Gruiter, 09 februari 2016 12:35:15

prijzenkast

Volgens mij hangt dat plateau met foto's er nog steeds, Gruit. tenminste nog wel toen ik er een maandje of wat geleden nog eens binnenstapte. Gerrit's kleinzoons zijn en blijven net zulke aardige vakmannen als hun legendarische voorvaderen. Daar waar service nog met hoofdletters wordt geschreven. En een pignonnetje waarvan je toevallig de afnemer niet hebt, er door die mannen even tegelijkertijd zonder kosten eraf wordt gedraaid. Vader junior welke in 1998 dus is overleden woonde hier vlakbij aan de Veenendaalkade op een woonboot en ben hem daar regelmatig tegengekomen op zijn sportieve omgebouwde ALAN.
Geplaatst door marcoV, 09 februari 2016 21:27:32

Nog wat ouwe Bontekoeien uit de sloot

Dat is dan gelukkig goed nieuws, Marco. Je stelt me gerust. Ondertussen ben ik me wel gaan afvragen hoe het nou eigenlijk zit met dat jaartal 1925. Volgens meneer De Fiets is de zaak van Bontekoe toen geopend aan de Loosduinseweg nadat wielervrienden hem daartoe de nodige financiële middelen hadden verstrekt, geroerd als ze waren door de zware val die voor hun sportmakker het einde van zijn loopbaan betekende. Duidelijk, lijkt me. Op internet kom ik echter publicaties tegen die beweren dat wijlen opa Gerrit pas in 1930 met koeren zou zijn gestopt. Is hij dan dermate goed hersteld van zijn val dat hij na 1925 nog een comeback heeft kunnen maken, in combinatie met de opbouw van zijn zaak? Volgens diezelfde bronnen is de oudste Bontekoe in 1928 trainer van de olympische baanselectie in Amsterdam geweest en ook in die tijd zal een sportman toch wel liever zélf hebben gereden dan een paar collega's te vertellen hoe het moest? Ik hel dan ook over naar de veronderstelling dat het in 1925 wel degelijk voorbij was met coureur Bontekoe en dat het jaartal 1930 onjuist moet zijn. Onder Gerrit's leiding wonnen Daan van Dijk en Bernard Leene (twee oud-buurtgenoten van me) toen overigen olympisch goud in Amsterdam, flitste Antoine Mazairac naar sprintzilver, was diezelfde kleur op de kilometer voor jonkheer Gerard Bosch van Drakestein en wist ook de achtervolgingsploeg zilver te veroveren. Grijze Gruit.
Geplaatst door Han de Gruiter, 10 februari 2016 14:24:29

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web