Uit de wasserette van Henk

© Henk Theuns

“Ik ben fotograaf van beroep en mijn hobby is het verzamelen van wielertruitjes. Als ik een ander beroep had gehad dan zou ik natuurlijk veel minder truitjes hebben. Als fotograaf heb ik in de loop der jaren duizenden wielerfoto’s gemaakt. Daardoor ken ik veel renners en rensters in binnen- en buitenland. Vroeger moest ik er om vragen, soms zelfs bedelen, maar die tijd is voorbij. Ik ben door mijn truitjes zo bekend dat ze ze me komen brengen. Als ik thuis kom en er hangt een plastic tasje aan de deurknop dan weet ik het al. Ik heb er dan weer één of twee of meer. Ook dit truitje heb ik zo gekregen. Ik was voor een fotosessie voor een boek over ...

... de Campina Ronde van het Groene Hart bij Tinus en toen het fotowerk gedaan was, kwam ze met deze zeldzame trui aandragen. Het Olympische shirt. En die had ik nog niet, want hoeveel Olympische kampioenen heeft Nederland nou helemaal gehad in meer dan een eeuw. Ja, twee keer de 100 kilometer ploegentijdrit en dat tikt lekker aan, want dat zijn acht man. En verder: Leene-Van Dijk in 1928, Jacques van Egmond in 1932, Arie van Vliet in 1936, Hennie Kuiper in 1972 en verder? Ik zou het niet weten. Bovendien weet ik niet of ze vroeger een aparte trui uitreikten als je goud won. Misschien weet iemand dat? In ieder geval heeft Tinus net zo veel gouden medailles als Zoetemelk, Den Hertog, Pijnen en Krekels samen. En ze heeft ook nog een zilveren en een bronzen medaille. Ze is de koningin van de spelen, die zelfs Fanny Blankers-Koen heeft overtroffen. In aantal medailles dan, want Fanny haalde haar vier gouden plakken op één Olympisch toernooi en Tinus had er twee voor nodig. Maar dat is van minder belang. Tinus heeft de Fanny Blankers-Koen Trofee gekregen voor haar hele carrière en dat is toch de erkenning dat we het hebben over de grootste nog levende vrouw uit de Nederlandse sportgeschiedenis. En ze is ook nog aardig en ze maakt een mooi plaatje. Want ik ben in de eerste plaats natuurlijk fotograaf!

Tot volgende week!”

Henk Theuns

Door Fred van Slogteren, 7 februari 2007 9:00

Ja Henk vroeger kreeg je een aparte trui als je goud won ik weet dat Gerben Karstens er nog bere trots op is hij heeft hem nog van de 100 k.m ploegen tijdrit van tokio 1964
de ploeg bestond uit karstens
dolman,pieterse,zoetemelk tijd over 110 k.m 2.26.31.19 U
Ja ja die mannen reden ECHT hard !!!

Geplaatst door hans middelveld, 07 februari 2007 12:48:47

Go een klein foutje gemaakt niet zoetemelk was er bij maar een ECHTE hardrijder n.l.BART ZOET

Geplaatst door hans middelveld, 07 februari 2007 12:56:47

wasserett

beste henk,
mijn mokums bloed kruipt waar het niet gaankan, maar ko willems was in 1924 (parijs) echt olymnpisch kampioen 50 km op de baan.

zijn zoon hans (in de zeventig en: 'wat moet ik achter de geraniums')is nog steeds actief in de fietsenzaak die zijn vader in 1927 begon.
heb hem gebeld en wist niks van een trui af.
bertus raats

Geplaatst door bertus raats, 08 februari 2007 10:54:06

Even op het verhaaltje van Bertus Raats terug te komen, het moet haast wel dat ko willems ook een olympische trui gehad heeft in 1924,n.l.olympisch kampioen Jac van Egmond kreeg er ook een tijdens zijn gouden race in 1932 in los angeles bekend zijn de fotoos waar hij opstaat met de trui met de ringen.

Geplaatst door hans middelveld, 08 februari 2007 11:18:31

Ko Willems

Ter verdediging van Henk moet ik opbiechten dat dit verhaaltje door de haast gedeeltelijk door mij is geschreven. Henk vroeg mij er even alle Nederlandse Olympische kampioenen bij te vermelden en toen ben ik - op mijn minder wordende geheugen afgaand - Ko Willems vergeten. En ook nog Maurice Peeters, die in 1920 goud won op de sprint. Sorry, sorry, sorry.

Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 08 februari 2007 19:34:35

Paolo Bettini

Ook Paolo Bettini werd in 2004 olympisch kampioen in de wegwedstrijd. Dat seizoen reed hij met een gouden trui bij zijn ploeg QuickStep rond. Dit was echter tegen de regels in omdat er simpelweg géén trui/shirt voor bestond op dat moment en ik geloof nu nog niet. Ik weet nog dat Bettini er een boete voor heeft gehad maar dat kon hem én de pleog niets schelen. Die betaalde ze maar wat graag gezien de publiciteit dat het opbracht!

Geplaatst door Sander Groen, 09 februari 2007 19:41:21

oude fotoos

ik heb een album met oude fottoos uit de tijd dat m'n oom arie vooren wielrende en m'n vader zijn masseur was is dit ook iets voor jullie ik wil echrter de fottos nog wel scannen

Geplaatst door joke kremer-vooren, 13 februari 2008 11:17:28

Arie Vooren

Beste Joke, Als je me even je tel.nummer mailt op fred@slogblog.nl dan neem ik contact met je op. Wim van Eyle de grootste Nederlandse wielerarchivaris is zeker gïnteresseerd. Groet! Fred

Geplaatst door Fred, 13 februari 2008 16:31:08

Arie vooren

Mijn naam is danielle kieboom de kleindochter van Arie vooren. ik zou graag weten waar en of u de foto's die door joke aan u zijn aangeboden op de site heeft staan.

Met vriendelijke groet,Danielle

Geplaatst door Danielle, 03 oktober 2008 16:02:34

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web