Randstedelijke Überheblichkeit! ...

Ergens in 2010 ontdekte ik het Slogblog. Sindsdien ben ik een trouwe bezoeker. Naast al de positieve dingen die erover te vertellen zijn, lijdt ook het slogblog, net als bij TV, kranten en andere media waar het vrijwel standaard is, aan een overdaad van aandacht voor de Randstad. Stuiten we hier op een even boeiend als irritant sociologisch fenomeen, namelijk de haast dwangmatige manier van manifesteren wat zo kenmerkend is voor de gemiddelde Randstedeling!

De reacties lezend waan ik me soms in een buurtcafé vol mannen die niet ophouden hun vedetten en daarmee henzelf op de borst te slaan. Het zou mooi zijn als we in het Slogblog meer aandacht zouden besteden aan het wielerverleden van bijvoorbeeld de noordelijke provincies. Zelfs Limburg komt er bekaaid van af.

Recht en krom

En natuurlijk moeten we de sport blijven zien zoals die werkelijk is. Dus incluis haar ingebakken gekte waarin een goed resultaat alles recht praat wat krom is. De laatste jaren hebben een onomkeerbare verandering ingeluid. Veel shit kwam boven tafel en we moeten blijven roeren. Een gezonde sport kan niet zonder voortdurende alertheid op vals spelen.

Voorspelbare geur

Ik durf te stellen dat de wielersport zich de laatste tijd als voortrekker heeft ontwikkeld. Het lijkt er zelfs op dat andere sporten zich eraan gaan spiegelen. De bovengedreven narigheid in de atletiek kan mijns inziens niet los gezien worden van de schoonmaak in de wielersport. Het koekblik, genaamd Ria Stalman, dat opengetrokken werd, verspreidde een voorspelbare geur. Het zal niet de laatste zijn.

Pseudologica fantastica

Maar sommige leugenaars zijn hardnekkig. Met toenemende verbazing kijk ik naar volwassen mannen, sommige al opa. IJzerenheinig blijven ze volharden in hun zelfverzonnen waarheid. In de psychiatrie heet zoiets ‘pseudologica fantastica’. Het is van alle tijden. Gelukkig gaan in journalistenland geleidelijk de ogen open. Het schaamteloos de voetveeg uithangen van een vedette, is steeds meer beperkt tot slechts de voetballerij.

Al die zwijgers/leugenaars of leugenaars/zwijgers; op een dag vallen ze door de mand. Als het slogblog daaraan een bijdrage kan leveren, hoeven we over haar bestaansrecht geen woord meer vuil te maken.

Joep Scholten
Notoire dwarsligger

Door Joep Scholten, 1 februari 2016 19:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web