Het was me het weekje wel …

Het was gisteren een aangename verrassing toen Thalita de Jong in het Belgische Heusden-Zolder wereldkampioen werd. We wisten natuurlijk wel dat ze haar vrouwtje stond, maar toen ze al snel op achterstand doorkwam, leek het een hopeloze zaak. Maar de Brabantse kreeg met een uiterste krachtsinspanning knap weer aansluiting en dicteerde vanaf dat moment de koers. Sanne Cant was de grote favoriete, maar de Belgische beet in de finale de tanden stuk op De Jong. 
Het lijkt erop dat Marianne Vos niet gemist wordt. Bij het WK op de weg was Anna van de Breggen al een uitstekende opvolgster en ... 
... Thalita de Jong, die pas sinds 2015 serieus aan veldrijden doet en twee weken geleden de nationale titel greep, liet zien dat Nederland het in de modder ook zonder Voske kan. Hoewel het te hopen is dat de veelvoudige wereldkampioene en Olympische medaillewinnares uit Babbyloniënbroek er de volgende keren weer bij is.
Sinds de Rabobank heeft besloten dat ze de financiële stekker aan het eind van het jaar uit alle wielersponsoring trekt, is de KNWU in paniek. Twintig jaar lang kon jaarlijks een flink bedrag op de rekening worden bijgeschreven, die als we naar de resultaten in de breedte en verdeeld over meerdere wieleronderdelen kijken, veel succes heeft opgeleverd. Dat is straks afgelopen, dat bijschrijven bedoel ik. Toen ik afgelopen donderdag hoorde dat de unie een nieuwe grote sponsor had binnengehaald en ik Marcel Wintels breed lachend in het journaal zag met een kale meneer, terwijl ze samen het shirt omhoog hielden waarmee de Nederlanders dit jaar in vertegenwoordigende wedstrijden uitkomen, was er even een gevoel van bewondering.
Maar het bleek een staaltje voor de muziek uitlopen. De nieuwe sponsor is Unibet, die we ons nog herinneren als sponsor van een profploeg, die nergens aan de start kon komen omdat ze in veel landen als illegale kansspelorganisatie geweerd werden. Zou het nu dan wel lukken? Voor wie niet naar de kleine lettertjes kijkt, misschien wel, maar de voorwaarden die Unibet bij de KNWU heeft bedongen liegen er niet om.
In ruil voor zeven miljoen euro in vier jaar tijd, wil het goksyndicaat dat de in een nieuwe wet vastgelegde kansspelbelasting van 29 procent wordt teruggebracht tot twintig procent. En daar denken ze in Den Haag niet aan, alleen al om het feit dat dat verlaagde tarief dan voor de hele gok- en loterijbusiness zou moeten gelden. Dan is negen procent geen negen procent, maar heel veel geld.
Wintels krijgt als prominent CDA-lid - enkele jaren geleden was hij nog in de race om lijsttrekker te worden - nergens steun en zelfs bij zijn eigen partij valt de deal slecht. Het lijkt erop dat de preses een iets te grote broek heeft aangetrokken, als hij van mening is dat de politiek de armlastige sport wel even uit de brand zal helpen. Wishfull thinking meneer de voorzitter. (Foto: © Cor Vos)

Door Fred van Slogteren, 31 januari 2016 10:00

dames wielrennen

Uit de oude doos:

Coureurke, coureurke,
Neem liever een moteurke
Dan rijdt ge sneller dan de wind
En zijt ge rapper in de sprint

Geplaatst door wim van eyle, 31 januari 2016 16:55:44

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web