Van de smalle bandjes naar de gladde ijzers …

In de geest van deze tijd zou je ze schaatsvluchtelingen of natuurijsgelukszoekers kunnen noemen. Ik bedoel het schaatslegioen dat naar Oostenrijk is getrokken om er de afgelopen week op de Weissensee een alternatieve Elfstedentocht te rijden. Al ruim vijfentwintig jaar komen duizenden marathon- en recreatieve schaatsers naar die natuurijsvlakte, verwelkomd door de lokale bevolking die gastvrij een tijdelijk asiel verleent aan deze volks- en cultuurverhuizing. 
Wat de Weissensee is voor de langzaam maar zeker vergrijzende groep schaatsliefhebbers is het net zo Oostenrijkse Sankt Johann in Tirol voor de veteranenwielrenners. Al sinds de jaren zeventig komen uit alle ... 
... landen van de wereld de Masters jaarlijks in Sankt Johann samen voor hun eigen naar leeftijd georganiseerde wereldkampioenschappen op de weg. Volgens de verhalen gaat het er bijna net zo fanatiek aan toe als bij de profs en moeten wereldtitels letterlijk en figuurlijk bevochten worden.
Lid van de club
Uit het gastland Oostenrijk behoort Ludwig Kronfusz tot de vele winnaars in de geschiedenis van de WK-wedstrijden voor Masters. Omdat deze in 1950 in Wenen geboren schaats- en wieleratleet in beide sporten internationaal een bescheiden erelijst heeft opgebouwd, hoort hij net als bijvoorbeeld zijn landgenoot Christian Eminger thuis in de steeds grotere en meer multinationale club van schaatsende wielrenners en wielrennende schaatsers.
Eén na laatste
Het topsportleven van Ludwig Kronfusz begon als schaatser. In het kleine schaatsland Oostenrijk reed hij zich eind jaren zestig in de juniorenkernploeg en trainde hij regelmatig in het Zuid-Duitse Inzell, dat niet ver van de Oostenrijkse grens ligt. Een aantal jaren was Kronfusz deelnemer aan het wedstrijdcircuit van de onderontwikkelde schaatslanden uit Midden-Europa. In 1972 volgde zijn echte internationale debuut bij het EK allround in Davos. Ver achter winnaar Ard Schenk en de andere Nederlandse, Noorse en Zweedse toppers eindigde de 22-jarige Ludwig van de 32 deelnemers op de één na laatste plaats in het klassement.
Voor eigen publiek
Waar hij internationaal nauwelijks meetelde, daar vestigde hij zich nationaal bij de top door in 1973 de Oostenrijkse titel in het allroundschaatsen te behalen. Op grond daarvan werd hij uitgezonden naar het WK allround in Deventer. Na een val op de vijf kilometer werd hij van de 39 deelnemers laatste in het klassement. Ondanks de tegenvallende resultaten bij internationale kampioenschappen was er voor hem de extra motivatie van de Olympische Winterspelen, die in 1976 in Innsbruck, dus voor eigen publiek, werden gehouden.
Winterspelen
De Oostenrijkse schaatskernploeg deed zijn best om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op de Spelen. Maar in de schaduw van het in Oostenrijk veel belangrijkere alpineskiën lukte het de schaatsbond niet om goede topschaatsers, die met de wereldtop zouden kunnen concurreren, af te leveren. Ludwig Kronfusz, die in 1975 en 1976 andermaal de nationale allroundtitel had veroverd, werd uiteindelijk geselecteerd voor de Olympische afstanden vijftienhonderd meter en vijf kilometer. Kronfusz maakte zijn selectie echter niet waar door op die twee afstanden respectievelijk als 26ste en 27ste te eindigen.
Niet ophouden
Net als bijna alle schaatsers fietste Kronfuss als training voor het schaatsen en ging hij in de zomermaanden ook wedstrijden rijden. Niet onverdienstelijk want bij de amateurs was hij een geduchte concurrent van latere profs als Rudolf Mitteregger en Harald Maier. Kronfusz was ook op de baan actief en behaalde in 1980 met drie clubgenoten het nationaal kampioenschap ploegachtervolging. Toen hij de veteranenleeftijd had bereikt ging hij in die categorie rijden, want de man was volledig verslaafd aan de fiets en de schaats. Hij kon er niet mee ophouden.
Drie wereldtitels
Uiteraard dook hij als oudere wielrenner ook op in Sankt Johann om er deel te nemen aan het wereldkampioenschap op de weg voor Masters. Eindelijk bereikte hij het hoogtepunt van zijn sportcarrière toen hij in 2003 wereldkampioen werd. Omdat hij ook een goede baanrenner was, is hij ook meerdere keren deelnemer geweest aan de jaarlijkse wereldkampioenschappen voor Masters op de baan in het Engelse Manchester. Ook hier was hij succesvol door twee keer de beste Master van de wereld te worden. Dat was in 2004 toen hij zowel op de individuele achtervolging als in de puntenkoers de beste was. 
Ludwig Kronfusz is als schaatser deelnemer geweest aan de Olympische Winterspelen en meerdere keren aan Europese en wereldkampioenschappen allround. Als wielrenner kan hij bogen op drie wereldtitels, zij het dan bij de veteranen. Maar vergis u niet, het gaat er bij die oudjes fanatiek aan toe. Er wordt elk jaar op leven en dood gekoerst als waren zij professionals in de Tour de France of de grote klassiekers. Toen Gerrit Voorting op 62-jarige leeftijd aan het WK in Sankt Johann deelnam, verzuchtte hij na thuiskomst: “Ik heb in mijn profcarrière veel zien gebruiken, maar zoveel als bij die oude kerels heb ik nog nooit gezien.” Waarmee niet gezegd is dat Ludwig Kronfusz zijn drie titels door vals spelen heft behaald. 
IJs en wieler dienende, tot volgende week!
Ad van der Linden
Door Fred van Slogteren, 30 januari 2016 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web