Uit de wasserette van Henk …

Team Roompot, de Nederlandse ProContinental-ploeg ging vorig jaar van start met een aantal klinkende namen. Met Michael Zijlaard als manager traden drie ploegleiders aan die tot de groten van de Nederlandse wielersport worden gerekend. Erik Breukink, Jean-Paul van Poppel en Michael Boogerd. Helaas heeft de laatste noodgedwongen moeten afhaken, maar de overige twee gaan verder met het vakkundig begeleiden van talentvolle jonge renners. 
Daar zitten trouwens ook grote namen bij, zoals Johnny Hoogerland en de onlangs toegetreden Pieter Weening. Daar mag het overige personeel niet bij achterblijven, moet Zijlaard hebben gedacht, toen hij ... 
... Johan van der Velde naar voren schoof als chauffeur van de bus, het van alle gemakken voorziene rennersonderkomen, voor vóór en na de koers. 
Johan van der Velde, misschien wel de grootste naam van de hier genoemde, heeft een even succesrijke als dramatische wielercarrière achter de rug. Van de hoogste toppen van de wielerroem viel hij in het diepste zwarte gat en het is tekenend voor zijn karakter dat hij daar is uitgeklommen en de regie van zijn leven, met de hulp van zijn fantastische vrouw, weer stevig in handen heeft. 
Johan is een lieve, sympathieke persoonlijkheid die voor iedereen benaderbaar is en trots is op de hoogtepunten van zijn wielercarrière. De onvoorwaardelijke steun aan kopman Joop Zoetemelk in de Tour van 1980, de prachtige tweestrijd twee jaar later met Peter Winnen op de Alpentoppen en zijn verschrikkelijke helletocht in de sneeuwstormen op de flanken van de Gavia. Wie zal het vergeten? Het waren hoogtepunten in de Nederlandse wielerhistorie. De man die als jonge neoprof direct drie rittenkoersen won is ongetwijfeld voor Team Roompot meer dan alleen chauffeur. 
Hij zal - zeker weten - ook een vraagbaak zijn voor de jonkies in de ploeg, die nog niet geboren waren toen hij zijn heldendaden verrichtte. Ze zullen echter ongetwijfeld weten dat Johan van der Velde een van de groten is geweest. Iemand om respect voor te hebben, hoewel Johan de eerste zal zijn om als gelijke met die jongens te willen omgaan.
Johan van der Velde is vanwege het bovenstaande daarom voor mij de belangrijkste reden waarom ik dit mooie truitje koester. 
Tot volgende week!
Henk Theuns 
Door Fred van Slogteren, 27 januari 2016 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web