Uit het museum van Hans

© Hans Middelveld

De Grote Prijs van Amsterdam was een jaarlijks weerkerend internationaal baanprogramma in het Olympisch Stadion. Op 22 juni 1962 was dat weer het geval maar of het stadion op die vrijdagavond uitverkocht was, waag ik te betwijfelen. De klad kwam in die tijd een beetje in het baanwielrennen. Grote sprintkanonnen als Derksen en Plattner waren in hun nadagen en wereldkampioen Antonio Maspes was weliswaar een geniale sprinter, maar hij had ook regelmatig een offday. Mannen als Debakker, Ogna, Morettini en Gaignard waren niet van dezelfde klasse, om over gelegenheidssprinters als Lambrechts en Captein nog maar te zwijgen. De overwinning ging verrassend naar ...

... de Belg Jos Debakker, die na zijn wielercarrière jarenlang als dernygangmaker zou optreden in de zesdaagsen. Jan Derksen (41 jaar inmiddels) werd voor eigen publiek tweede en Antonio Maspes derde.
Bij de stayers stonden drie buitenlandse wereldkampioenen op het affiche. De Belg Pol Depaepe was in 1957 de beste van de wereld geweest en de Duitser Karl-Heinz Marsell had in 1961 de regenboogtrui gepakt. De grote man was echter de Spanjaard Guillermo Timoner. Die was in 1962 al drie keer wereldkampioen geweest en hij zou daar nog drie aan toevoegen. Drie wereldkampioenen en de Fransman Raynal, maar de naam van Peter Post stond het meest prominent op het biljet. De Amstelvener reed af en toe achter de motor en hij had als zodanig enkele sterke staaltjes laten zien. Maar hij was geen geboren stayer. Daarvoor was zijn postuur te fors en dat is niet goed voor een optimale abri. Hij had het jaar daarvoor de Grote Prijs gewonnen en dat zal wel de reden zijn geweest om hem zo prominent te afficheren. Er stonden ook nog drie Nederlanders aan de start. Aan hun plaats op het affiche te oordelen waren zij programmavulling. Het waren nationaal kampioen Martin Wierstra, de Utrechter Noppie Koch en de wereldkampioen 1961 bij de amateurs: Leen van der Meulen uit Badhoevedorp. Zij leken de bijwagens, maar de uitslag was 1. Wierstra, 2. Van der Meulen en 3. Koch. Timoner, Marsell, Depaepe en Post kwamen er die avond niet aan te pas. Toch werd Post die avond derde in een klassementswedstrijd achter Gerard Koel en Rinus Paul. Maar dat was niet Peter, maar zijn jongere broer Fons, die al weer vele jaren in Amerika woont.

Namens Hans Middelveld, tot volgende week!

Door Fred van Slogteren, 4 februari 2007 9:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web