Het balhoofdplaatje van Otto

© Otto Beaujon

“Het verhaal van Richard Depoorter is even bekend als tragisch. Hij werd tijdens de Ronde van Zwitserland 1948 door de wagen van zijn ploegleider doodgereden in een tunnel. De ploegleider in kwestie was een nog jonge Lomme Driessens, maar die zat niet aan het stuur. De toedracht werd later breed uitgemeten toen Louis Hanssens, de chauffeur, twee jaar later in België werd vervolgd voor dood door schuld. ‘Het toebrengen van slagen bij gebrek aan bedachtzaamheid, de dood ten gevolge hebbend’, zo zou de ...

... Correctionele Rechtbank van Brussel het hebben geformuleerd. Een vreemd proces trouwens, omdat een verkeersongeval waarbij al of niet sprake is van schuld naar normale maatstaven door de Zwitserse, en niet door de Belgische justitie bekeken had moeten worden. Maar zoals eigenlijk altijd in vermeende strafzaken in het Vlaamse wielerland is er een zekere hardnekkigheid om Barbertje te doen hangen.
Aanvankelijk was het trouwens nog maar de vraag of het wel Hanssens was die aan het stuur gezeten heeft. Vaststaat dat Richard Depoorter tijdens de bewuste bergetappe in de achtervolging was op Stan Ockers en Jean Robic. In de afdaling, in een onverlichte tunnel met ook nog eens een ingebouwde bocht, is het toen gebeurd, zonder verdere getuigen.
De familie Depoorter in Ichtegem (West-Vlaanderen) maakte jaren later nog fietsen met de beeltenis van de verongelukte renner. De laatste afstammeling had in 1986, toen ik hem opzocht, een textielwinkeltje in Koksijde, maar dat is een ander verhaal.

Tot volgende week!”

Otto Beaujon

Door Fred van Slogteren, 2 februari 2007 9:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web