Het balhoofdplaatje van Otto

© Otto Beaujon

“JJ Zieleman is veertig jaar lang fietsenbouwer te Amsterdam geweest. Ko was een man van weinig woorden. Hij bouwde op bestelling een knappe racefiets, maar ook net zo lief een boodschappenfiets. De merknaam Ko Zieleman bewaarde hij voor de echte liefhebbersfietsen en de rest kreeg de naam ‘Spirit’ mee. Zieleman woonde zijn hele werkzame leven in de Rivierenbuurt in Amsterdam-Zuid. Na een wielercarrière waarin hij een redelijke amateur was, nam hij de fietsenwinkel van zijn vader in de IJselstraat over. Later verhuisde hij met zijn handel naar de nabijgelegen Reggestraat. Ko Zieleman sponsorde geen ...

... wielerploegen, geen individuele renners en ook geen geen selecties, dus iedereen moest zijn fiets gewoon kopen. Zieleman-eigenaars van het eerste uur verklaren wel zonder uitzondering dat hij altijd bijzonder coulant was, dingetjes kosteloos repareerde en wel eens ‘wat mee gaf’. Ideaal, zo’n fietsenmaker en iedere stadsbuurt en dorp zou zich een dergelijke maecenas wensen. Ko was één van de vele kleine maatbouwers, die Amsterdam ooit rijk was. Namen als Jan van de Nieuwendijk, RIH-sport, Presto, Jasper Bouma en Joco kent iedereen nog wel. Nu is de hoofdstad rijk aan bouwers van rijdende konijnenhokken, waarin Amsterdammers vandaag de dag zo graag hun kinderen of vioolkist vervoeren. Het zijn namen als ‘t Mannetje, de Fietsfabriek, Van der Helm, bakfiets.nl, Cargobike, enzovoort.
Negen jaar geleden had Ko Zieleman er ruim veertig jaar op zitten, en hij beëindigde zijn zaak destijds geheel in stijl, met weinig woorden. De tekst van de advertentie in Wielerrevue luidde: ‘Ko houdt er mee op. Gereedschap en materialen zijn te koop’.
Wie nu nog een gave Zieleman heeft, heeft een pronkstuk in huis!

Tot volgende week!”

Otto Beaujon

Door Fred van Slogteren, 9 februari 2007 9:00

fietsenbouwers.

Geen Jan van de nieuwendijk !
Maar NIEUWENHOF in de Boomdwarsstraat , het was de stal van Henk Faanhof.
En dan niet te vergeten SUPER VITTORIO verkoper Jan Groot Alkmaar , deze fietsen werden gemaakt door Witte Co de Jonge in de Hazenstraat.Vele zeer prominente renners reden hier op zoals Ed Koeman Bouk Schellingerhout en nog vele Zaankanters.Ook hadde wij BERG SPORT fietsen , ook hier reden vele bekende renners op zoals Jan La Grouw , joop Stakenburg enz enz.

Geplaatst door will-leeners, 27 juni 2007 18:21:16

Zijn ze nog te koop

Toevallig kom ik op de site de gehele historie tegen. Ik heb dit nooit geweten.
Ik zou graag in bezit komen van zo'n race fiets.

Om er één in de familie te krijgen. Mijn vader heet namelijk Co Zieleman en zijn voorletters zijn JJ.

En de kenmerken welke er over Ko Zieleman geschreven zijn herkenbaar bij mijn vader.
vandaar dat ik graag zo'n fiets met deze historie in mij bezit zou willen krijgen.

Geplaatst door Wim Zieleman, 06 november 2008 20:50:24

Heb nog wel een origineel frame van Ko. Ondanks jou berichtje 2 jaar oud is.

Geplaatst door leo, 26 december 2010 14:36:46

Super Vittorio

Ik ben onlangs in het bezit gekomen van een Super Vittorio. Ik overweeg een volledige restauratie, maar ga dit alleen doen als de decalset compleet heb. Ik mis nog zitbuis- en schuinebuistransfers. Een origineel/nieuw balhoofdplaatje is ook welkom.Wie kan mij helpen? Bvb dank. Paul Munstege.

Geplaatst door Paul Munstege, 04 april 2013 08:51:56

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web