Herinneringen bij een foto …

Deze foto, die ik laatst op de WAF-pagina’s van Facebook tegenkwam, deed een luikje in mijn herinnering open vallen. Hij stond rond de jaarwisseling 1952/1953, het kan ook een jaar later zijn geweest, in het blad Wielersport. De renner herkende ik onmiddellijk, maar wat hij daar aan het doen was, ontging me even. De foto stond op de achterpagina en in het bijschrift las ik dat het om een cyclo cross ging bij Kraantje Lek. Geen idee wat een cyclo cross was, maar Kraantje Lek was bekend. Daar gingen we als Amsterdamse schoolkinderen wel eens met schoolreisje naar toe. Een hoge duin waar we ons enthousiast vanaf lieten rollen om daarna direct weer in het mulle zand naar boven te klauteren om de vorige handeling te herhalen. Keer op keer op keer, tot het tijd was voor het hoogtepunt van de dag: een ... 
... glaasje ranja. 
De renner was Aren van ’t Hof, al dacht ik toen nog dat hij Arend heette, een van mijn idolen. Hij was een goede renner, maar ik volgde zijn verrichtingen ook omdat hij in Sassenheim woonde. Mijn moeder had daar een neef wonen en daar zijn we eens met het hele gezin op bezoek geweest. Ik werd prompt verliefd op een van de dochters. Hoe ze heette dat ben ik vergeten, maar ze zorgde voor vlinders in mijn buik. Ik heb haar na die ene keer nooit meer gezien, maar hield er wel een zwak plekje voor haar woonplaats aan over. Dus Aren van ’t Hof kon bij mij niet stuk, hoewel ik ook veel respect had voor zijn prestaties als een van de beste amateurrenners van Nederland. 
Naar de maatstaven van nu ziet hij er deze foto niet uit met die wollen broek, het truitje in de broek gepropt in plaats van er overheen en dat maffe petje. Maar die fiets heb ik lang zitten bewonderen. De merknaam Rih Sport op de schuine buis, dat mooie smalle stuurtje met de namen van Maes, Kint en Van Steenbergen en dat lederen Brooks zadel met die grote koperen nagels. Van zo’n racefiets droomde ik nog vaker dan van mijn achternichtje. Maar hoe het ook zij het is een mooie foto en voor mij puur jeugdsentiment. 
Veel wegrenners deden in die tijd in de wintermaanden mee aan een cyclo cross en Aren was een van de besten. Gelukkig was hij een nog veel betere wegrenner. Helaas heeft hij door toedoen van de heer Pellenaars nooit de kans gekregen zijn klasse ook bij de beroepsrenners te bewijzen. 
Als ik me in een van de genoemde details vergis, mag u me daar natuurlijk op aanspreken. Vergeef me echter bij voorbaat als het niet helemaal klopt, want een en ander vond meer dan zestig jaar geleden plaats. Dan mag je een steekje laten vallen, lijkt me. (Foto: archief Theo van Tol)
Door Fred van Slogteren, 29 december 2015 10:00

Katerkoers op Duindigt

Aangemoedigd door bovenstaand jeugdsentiment van Fred, waarin hij Kraantje Lek en voor mij ook de goedewegrenner Aren(d) van 't Hof uit Sasenheim in de picture bracht, overigens was Sassenheim begenadigd met meerdere Kampioenen als Arie van Houwelingen, zelfs wereldkampioen der Amateursstaijers, die als zoals het verhaal wil, dat hij om dit te bereiken zelfs zeewater dronk vanwege het hoge vitamine gehalte,alsmede de naar Scheveningen geemigreerde Piet van der Lans, om dat daar zijn liefje( nu zijn echtgenote ) woonde.In de jaren vanaf ca. 1950 tot midden van 1960, werd op het landgoed van Mr. Herbert Jochems ( Duindigt ) een meer dan gewaardeerd lid der Spartaan( toen nog HWV ) op dit uitgebreide landgoed een cyclocross georganiseerd, altijd op Nieuwjaarsdag. Het was secretaris Cees Kouwenhoven degene die uit wiens brein de naam Katerkoers" ontsproot", afgeleidt van de Belgische semi klassieker. "De Kattekoers". De dubbele betekenis van deze naam, is meer dan duidelijk, het geestrijk vocht moest immers uit het lichaam verdreven worden, na de jaarwisseling.Zoals Fred renners uit zijn jonge jaren herinner, is er de nog steeds in leven zijnde ( Her) Manus Brinkman uit Rotterdam die in deze tak der wielersport excelleerde. Wat te denken van Gerrit-en Adrie Voorting toen nog uit Haarlem, voordat zij naar het Brabantse verhuisde. Zeer goede crosser waren ook de Gebroeders Wim -en Adrie van der Voort uit 's-Gravenzande, nadien waren Henk de Vos en Henk Zuidema zeer bedreven in het crossen. Ik was als jong broekie zelfs een hulpje van Dick van Rijn, van Luisteraars ter land en in de lucht of waar ook ter wereld, zijn radioverslag de ether in slingerde. Hij kon de hard fietsende- lopend en springende renners nauwelijks, zodat ik hem op de hoogte bracht van hetgeen er voor zijn ogen afspeelde,in die tijd is de wielerbacil waarschijnlijk in mij gekropen en nog steeds aanwezig, dit is overigens de enige bacil die ik aanbid! Voor straks een goede jaarwisseling en een gezond 2016! Theo ten Dam.

Geplaatst door Theo ten Dam, 29 december 2015 13:06:19

katerkoers

Na uitstapjes naar zowel Duinrell als Kijkduin (camping) is deze koers helaas begin jaren '80 een langzame dood gestorven. :-(

Geplaatst door marcoV, 29 december 2015 13:34:51

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web