Cock …

Ik heb geen idee hoe oud hij is geworden, maar wel dat hij vandaag jarig is. Toen ik in 2004 bezig was met de biografie van Joop Zoetemelk, een boek met vijftig interviews met mensen die Neerlands grootste renner goed kennen en een rol in zijn leven hebben gespeeld, stuitte ik op Cock. Wat zijn rol precies was, wist ik niet. Hij was op dat moment bij iedereen in het wielerwereldje enigszins uit beeld geraakt, maar ik vond hem in Roswinkel, een Drents dorp met krap achthonderd inwoners in de buurt van Emmen. 
Cock had na zijn veeljarige carrière als soigneur in de wielersport in de herfst van zijn leven alsnog de liefde gevonden. Hij had er nooit eerder tijd voor gehad door een leven als nomade. Zij woonde even voorbij de ... 
... dorpsgrens in een boerderijtje, dat alleen bereikbaar was via een zandpad. Ze fokte honden. Deense doggen als ik me goed herinner en een aanmerkelijke kleinere soort. Cock trok bij haar in ver van heel zijn sociale leven. Hij leek het geluk toch nog te hebben gevonden tot ze een paar jaar daarna plotseling overleed en de gepensioneerde soigneur weer naar het westen trok.
Het was een genoeglijk gesprek in april 2004. Over Joop en over Gerben Karstens, door wie hij in het vak verzeild was geraakt dat hij tientallen jaren heeft uitgeoefend. Duizenden kilometers heeft hij met beide heren door Europa gezworven, van criterium naar criterium. Ze hoefden maar te bellen en Cock stond met zijn tafel aan de stoeprand om opgepikt te worden. Zij fietsten en hij zorgde voor de rest. Voor de massages, het eten, de overnachtingen en het op afstand van de pers als ze daar geen zin in hadden. Liep met al het verdiende geld op zak omdat ze na een rondje om de kerk altijd contant werden uitbetaald. De goudeerlijke Leidenaar had er zo wat voor zichzelf uit kunnen  halen, want er werd nooit iets geteld. Geld was een abstract begrip geworden. 
Hij vertelde ook het mooie verhaal dat hij enkele uren nadat Joop in 1985 wereldkampioen was geworden thuis in Leiden door de nieuwe regenboogtruidrager werd gebeld met het verzoek de volgende dag vroeg op Schiphol te staan. Slimme Joop had stiekem een vlucht eerder geboekt om de persdrukte op Schiphol te ontlopen. Nu liep hij volslagen onopgemerkt de aankomsthal uit en reed met Cock linea recta naar Rijpwetering naar het huis van zijn vader. Na een uitgebreide massage vertrokken de twee naar België voor de eerste van een lange reeks criteriums. Bij Vianen draaide Cock de parkeerplaats van het aldaar gevestigde wegrestaurant op om een hapje te gaan eten. Ze kwamen de eetzaal binnen en Joop werd door iemand herkend. De man ging staan en begon te applaudisseren, direct gevolgd door de rest van het overvolle restaurant. Iedereen had kennelijk de dag ervoor die fantastische finale van het WK gezien. “Joop Zoetemelk, 38 jaar en hij heeft ‘m!” De woorden van Mart Smeets dreunden nog na.
De loyale Cock is niet kritiekloos op de man met wie hij jaren is opgetrokken. De geslotenheid van Joop was een obstakel in hun relatie. Toen Françoise, Joop’s vrouw, ernstig ziek was en Cock hem weer eens ergens ontmoette, kreeg hij alleen het woord ‘goed’ te horen toen Cock vol medeleven vroeg hoe het ging. “Toen dacht ik, we zijn toch geen vreemden van elkaar. Ik ken hem van haver tot gort. Hij hoeft voor mij toch niks te verzwijgen? Als je zo lang met elkaar bent opgetrokken, dan is het toch vertrouwd? Ik was een pure vriend van hem. Dan kan je toch zeggen, waar je mee zit? Maar dat is Joop, hè. Ten voeten uit.” 
Het grote succes van Joop Zoetemelk als internationaal toprenner dankt hij in de eerste plaats aan zijn grote talent, zijn discipline, zijn eenvoud, maar ook aan de mensen die hij jarenlang om zich heen had. Zoals de jarige Cock van Leeuwen, die ik een fijne dag toewens en nog vele, vele jaren in goede gezondheid. (Foto: © T&T Tekst & Traffic)
Door Fred van Slogteren, 27 december 2015 10:00

Cock van Leeuwen

Cock's achternaam is volgens mij, van Leeuwen en zoals je reeds beschreef. Een wielerfanaat uit Leiden die de glorietijd van het Leidse "SWIFT " mede de beste wielerveninging van Nederland maakte met de onvergetelijke Joop Riethoven aan het hoofd van die vereniging die enkele jaren achtereen Kampioen van Nederland werd In Wijk bij Duurstede. Met renners als Joop Zoetemelk, Gerben Karstens, Nol Kloosterman, Cees Schijf en Jan v.d. Zwaan, Cock van der Hulst, Gebr. Zoonsen de Gebr. van Amsterdam, waren o.a. lid van "SWIFT". Er is nog zo'n Leidsfiguur die zijn bijdrage heeft gehad in die club, n.l. Wim van Duivenbode, die jaren achter de K.N.W.U gediend heeft in diverse functies, speaker voor mij een der beste die Nederland ooit gehad heeft, echter Wim, die Leiden verwisselde met Zuid-Limburg, had andere ambities, n.l. organiseren waarvan zijn club en nadien de KNWU jarenlang gebruik heeft gemaakt, indien ik mij niet vergis in het Limburgse nog steeds coursen organiseerd of adviseerd. Dit jaar ontmoette ik Wim nog te Rijswijk, bij slotetappe van Olypia's Tour. Fred ik zou je aanraden contact op te nemen met Wim van Duivenbode, die zal je hoogstwaarschijnlijk wel kunnen informeren over de geboortedatum van mijn leeftijdgenoot, denk iets jonger dan mijn persoontje van soigneur Cock van Leeuwen,die voor mij ook een bescheiden maar aimabel mens is. Theo ten Dam

Geplaatst door Theo ten Dam, 27 december 2015 11:15:22

Wim

Sinds mijn boek over Zoetemelk Theo, behoort Wim van Duivenbode tot mijn wielervrienden. Een mooie man en een onuitputtelijke bron van prachtige verhalen.

Geplaatst door fred, 27 december 2015 11:47:29

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web