Van de smalle bandjes naar de gladde ijzers ...

De vaste uitzenddag van het populaire Zo vader, zo zoon zal in de bijna veertig jaar dat dit tv-spelletje heeft bestaan vast wel eens op een van de kerstdagen zijn gevallen. Bij zo’n Kerst Special zouden vader en zoon Hordijk goede kandidaten zijn geweest. Zowel de nu 69-jarige Jan senior als de 41-jarige Jan junior beoefenden op hoog niveau zowel de schaats- als de wielersport. Bovendien vertoonden hun carrières in beide sporten opvallende gelijkenissen. Om te beginnen waren ze allebei meer bekend als wielrenner dan als schaatser. Ze behoorden in hun tijd tot de beste amateurwielrenners van Nederland, maar het lukte hen niet om ... 
... als beroepsrenner de top te bereiken.
Maar dat is niet de enige overeenkomst. Als schaatser hebben ze als junior beide deelgenomen aan de nationale kampioenschappen en na hun wielertijd keerden ze beide ook weer terug op de gladde ijzers. Jan senior groeide op in de  Rotterdamse wijk Charlois, door de echte Rotterdammers uitgesproken alsSjaarloos, waar hij al jong sportief bezig was. Zomers op de fiets en ’s winters fanatiek op de schaats. Er was toen al weinig natuurijs in ons land en daarom ging hij met zijn vriend en latere zwager Rien de Roon op eigen kosten naar Noorwegen om daar op natuurijs te kunnen trainen. 
Fanatieke Rotterdammer
Het bracht hem geen succes, want hij kon begin 1965 geen potten breken toen hij op de Jaap Edenbaan in Amsterdam deelnam aan het door Eddy Verheijen gewonnen Nederlandse kampioenschap bij de Junioren-A. In hetzelfde jaar had hij als lid van de wielerclub Feijenoord op de smalle bandjes meer succes. Bij de nieuwelingen kwam de fanatieke Rotterdammer regelmatig met de bloemen thuis van koersjes in de eigen regio, waar de zes maanden jongere Joop Zoetemelk menigmaal tot zijn tegenstanders behoorde.
Iwan de Verschrikkelijke
Hij kon het succes makkelijk doortrekken toen hij de overgang naar de amateurs had gemaakt. Behalve met Zoetemelk kreeg hij ook te maken met Fedor den Hertog, die in die jaren als de beste amateurrenner van ons land en verre omstreken werd beschouwd. Nadat hij Iwan de Verschrikkelijke eens in een criterium had verslagen kreeg hij een plaatsje in de sterke Amstel Bier ploeg van Herman Krott. Een knieblessure na een zware val in de Ronde van Zuid-Holland vertraagde zijn doorbraak, maar een jaar later in 1971 boekte hij twee ritzeges in de Franse etappekoers Circuit des Mines en behaalde hij een fraaie zege in de Ronde van Midden-Nederland.
Kortstondige profcarrière
Het was genoeg om een profcontract te kunnen tekenen bij de Belgische Beaulieu Flandria-ploeg met Jan Janssen en Joop Zoetemelk in de gelederen. Het werd een bittere teleurstelling. Hij werd weliswaar tweede in de Ronde van Feijenoord, een thuiswedstrijd, en spurtte in de vijfde etappe van de Vierdaagse van Duinkerke (hier niet te lang over nadenken) eveneens naar een tweede plaats, maar verder waren er geen prestaties. Jan senior beschouwde het profbestaan als heel hard werken voor de kopmannen met minimale inkomsten voor zijn jonge gezin. Toen hij weer last kreeg van die knieblessure, keerde hij terug naar de amateurs.
Publiekslieveling
Hij werd een pure criteriumspecialist, die tientallen rondjes om de kerk op zijn naam schreef. De vele gewonnen prijzen en premies waren een welkome aanvulling op de inkomsten uit zijn net gestarte onderneming in sportprijzen. In 1977 vroeg hij opnieuw een proflicentie aan en in het shirt van kleine ploegjes als De Onderneming, AHV en Container Repair behoorde hij nog een handvol jaren tot de beste criteriumrenners van ons land. Het publiek kon altijd rekenen op zijn inzet en strijdlust en was er vaak getuige dat zijn temperament met hem op de loop ging. Het maakte hem in de eigen regio tot een echte publiekslieveling. 
Krienbühl revisited
Hij stopte in 1982 met de wielersport en raakte in de vergetelheid. Tot zijn naam in het begin van de jaren negentig weer in de uitslagen voorkwam bij het schaatsen. Als een nieuwe Franz Krienbühl bleef de veteraan op De Uithof in Den Haag op de vijf kilometer nog onder de acht minuten en werd er op de tien kilometer een indrukwekkende ‘zestien minuten rond’ geklokt. In de uitslagen stond achter zijn naam toen al de toevoeging senior, want zoon Jan kwam bij het schaatsen ook regelmatig in die uitslagen voor. Bij het NK voor Junioren-B eindigde die ten bewijze van zijn  talent in 1991 net buiten de top van het klassement, vlak achter ene Steven de Jongh, de huidige ploegleider van de Tinkoff-Saxo ploeg. 
Beide winnaar op Zuid
Het werd net als bij zijn vader een opmaat voor het wielrennen, maar in tegenstelling tot zijn oude heer bekeerde junior zich tot het baanwielrennen. Als lid van de nationale selectie won Jantje in 1993 brons op het NK Sprint en zilver op de NK één kilometer tijdrit. Zijn keuze voor de baan wilde niet zeggen dat hij voor de weg verloren was, want net als pa was de zoon een degelijke criteriumspecialist. Zo komt de naam Jan Hordijk twee keer voor op de erelijst van de Ronde van Feijenoord, het criterium op Zuid dat altijd op koninginnedag werd verreden. In 1968 was het de vader en in 1995 de zoon, die zijn naam op die lijst liet bijtekenen.
Internationale successen
Ook de zoon werd beroepsrenner en reed tussen 1997 en 2002 voor profteams uit de tweede divisie, zoals Foreldorado, Tönissteiner, Team Nürnberger en AXA. Mede dankzij een goede eindsprint bouwde hij een internationale erelijst op met ritoverwinningen in de Commonwealth Bank Classic in Australië, de Vuelta a la Rioja in Spanje en de Tour of Japan. Na die periode keerde hij net als zijn vader terug naar de amateurs. 
Vader en zoon zijn nog dagelijks druk met het familiebedrijf, maar zijn beide fanatieke sporters gebleven. Bij het marathonschaatsen, de wintertriathlon en het mountainbiken duiken hun namen nog steeds op. Ook tijdens de kerstdagen zal er wel getraind worden op de stille wegen in de Hoekse Waard of desnoods op de snelle ijspiste van Inzell. Leeftijd speelt nog steeds geen rol en zo hoort het ook in een echte sportfamilie, waar geen geraniums maar prijzenkasten de huiskamers sieren.
IJs en wieler dienende, tot volgende week!
Ad van der Linden
Door Fred van Slogteren, 26 december 2015 12:00

Jan Hordijk

Zoals al overal op Facebook verspreid is Jan Hordijk afgelopen zaterdag (11-11-2017) tijdens zijn vakantie in Portugal overleden. Jan is 71 jaar geworden.
Geplaatst door Fred, 13 november 2017 11:18:36

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web