Van de smalle bandjes naar de gladde ijzers …

Nadat in deze rubriek vorige week de beste mannelijke schaatsende wielrenners en wielrennende schaatsers van 2015 aan bod zijn geweest, is het deze week de beurt aan de beste vrouwen die de smalle bandjes combineren met de gladde ijzers. Volgens de aloude etiquette is deze volgorde niet helemaal hoe het heurt maar hopelijk worden mijn goede bedoelingen duidelijk als ik met nadruk stel dat de schaatsende wielrensters en wielrennende schaatssters op deze zaterdagmorgen alsnog de aandacht krijgen die ze verdienen. Want ook deze bijzondere sportvrouwen bouwen tot op de dag van vandaag verder aan de traditie dat schaatsen en wielrennen op topsportniveau goed samengaan.
Op dit moment zijn Martina Sablikova (foto boven) en Laurien van Riessen daar twee goede voorbeelden van. De naalddunne Tsjechische combineert de twee sporten al langer, terwijl de 28-jarige uit Leiden afkomstige ... 
... Van Riessen dit jaar op de smalle bandjes debuteerde, nadat ze al enige jaren tot de top van het vaderlandse schaatsgilde behoort. Deze twee topsportvrouwen zijn daarmee waardige opvolgers van de twee iconen uit de schaats- en wielersport, Jaap Eden en Sheila Young.
Slechts twee
Zoals bekend wordt Eden algemeen gezien als het grootste voorbeeld van de combinatie van beide sporten. Als eerste wereldkampioen in de Nederlandse sportgeschiedenis is naar hem de trofee genoemd die in de afgelopen week weer is uitgereikt aan de sportman en sportvrouw van het bijna afgelopen jaar. In de oertijd van de sport werd Eden als baanwielrenner twee jaar achter elkaar wereldkampioen en in de winter van 1894-`95 ook nog eens de beste van de wereld in het allroundschaatsen. Geen sportman heeft hem dat ooit nagedaan, maar zo’n zeventig jaar later was daar wel de Amerikaanse Sheila Young, die als wereldkampioene in beide sporten zijn prestaties evenaarde.
Alle metalen
Tot twee keer toe zelfs, want in 1973 en 1976, was Sheila gelijktijdig zowel wereldkampioen sprint op de schaats als op de fiets. In beide sporten behaalde ze bovendien nog een derde wereldtitel en als Olympisch deelneemster ook nog eens goud, zilver en brons op de schaats. Als er in haar tijd al Olympische Spelen voor vrouwen in het baanwielrennen hadden bestaan, dan had ze wellicht ook daarin medailles kunnen behalen. Ook nu nog staat de 65-jarige sportvrouw uit Michigan dicht bij de wielersport, omdat ze is getrouwd met Jim Ochowicz, de teammanager van de BMC wielerploeg. 
Grootste kanshebber
De kans dat de prestaties van Eden en Young nog eens herhaald worden is door de vergaande professionalisering van beide sporten hoogst onwaarschijnlijk. Van de huidige generatie duo-sporters is Martina Sablikova de grootste kansbebber. Al een aantal jaren neemt zij in beide sporten deel aan de wereldkampioenschappen. Op het ijs is de Tsjechische spillepoot hard op weg één van de beste schaatsters aller tijden te worden, maar op het smalle zadel heeft ze zich nog niet met de wereldtop kunnen meten, maar zat ze er wel diocht tegen aan. 
Tiende wereldbeker
In haar permanente strijd om de wereldhegemonie met Ireen Wüst is haar oogst tot nu toe drie gouden Olympische medailles, drie wereldkampioenschappen allround, tien afstandswereldtitels en vier Europese kampioenschappen allround. Met name op de 5000 meter is ze net zo onverslaanbaar als Sven Kramer bij de mannen. Dit seizoen kan Sablikova voor de tiende keer op rij de wereldbeker op de lange afstanden veroveren.
Tijdrijden
Als een moderne Jaap Eden is Sablikova in de zomer ook op hoog niveau op de racefiets actief. Zij behoort tot de beste wielrensters van haar land en behaalde meermalen nationale titels. Met name in het tijdrijden is ze van internationale klasse. In 2012 was de 28-jarige al eens negende bij het WK tijdrijden. De afgelopen twee keer bleef ze op dit onderdeel met een twaalfde plaats echter net buiten de top-tien. Daarmee heeft Sablikova voor haar land wel een startplaats voor de Olympische Spelen van volgend jaar veroverd. Ze nam ook twee keer deel aan de wegwedstrijd bij het WK maar in deze dsicipline kon ze geen potten breken.
Nieuw op de fiets
Hoewel net zou oud als Sablikova is Laurien van Riessen als duo-sporter nog een groentje. Na het schaatsseizoen 2014-2015 maakte ze de overstap van de ijsbaan naar de wielerbaan. Als schaatsster is zij het meest bekend van haar bronzen medaille op de 1000 meter bij de Olympische Winterspelen van 2010 in Vancouver. Van Riessen vertegenwoordigde Nederland twee keer bij de Winterspelen en vijf keer bij zowel de WK Sprint als de WK Afstanden. Naast haar Olympische medaille behoren de twee zesde plaatsen bij het WK Sprint van 2011 en 2014 tot haar beste prestaties op de schaats. Bij wereldbekerwedstrijden won ze twee keer de 1000 meter. Net als Berden de Vries behaalde Van Riessen als junior een wereldtitel bij de ploegenachtervolging.
Teamsprintster
Na succesvolle tests bij de nationale selectie bleek de Leidse ook aanleg te hebben voor het baanwielrennen. Samen met het jonge talent Elis Ligtlee (op de foto links) is er hard gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuw Nederlands duo voor de teamsprint. Inmiddels zijn de eerste, aansprekende internationale successen geboekt. Met Van Riessen als startster en Ligtlee als finishster werd in oktober bij het EK in Zwitserland een bronzen medaille behaald. Op de individuele 500 meter bij het EK werd Laurien zesde. 
Tactische ervaring
Aan het begin van deze maand werden Ligtlee en Van Riessen bij de World Cup-wedstrijden in Nieuw-Zeeland nogmaals derde op de teamsprint. In onderdelen als de individuele sprint en de keirin ontbreekt het Van Riessen nog duidelijk aan taktische ervaring, maar in de teamsprint lijkt haar explosiviteit en ruime topsportervaring een goede aanvulling op het meer natuurlijke sprinttalent van Ligtlee.
Met Martina Sablikova en Laurien van Riessen als koninginnen van de schaatsende wielrensters en de wielrennende schaatssters zijn er ook bij de vrouwen twee nieuwe kandidaten voor de lijst van Olympische sporters die zowel op de zomer- als de winterspelen tot de deelnemers kunnen behoren.(Foto's: © Cor Vos)
IJs en wieler dienende, tot volgende week!
Ad van der Linden
Door Fred van Slogteren, 19 december 2015 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web