Herinneringen bij een foto …

Deze foto van Cor Vos werd twaalf jaar geleden gemaakt aan de vooravond van de Tour de France 2003. Het was toen honderd jaar geleden dat de eerste Tour werd verreden en alle nog in leven zijnde winnaars waren op één na present voor deze statiefoto. Alleen Roger Pingeon – de winnaar van 1967 – ontbrak. De foto is dertien jaar na dato niet meer actueel, want Charly Gaul, Marco Pantani en Laurent Fignon zijn overleden en Lance Armstrong zijn z’n zeven Touroverwinningen ontnomen. Om de foto te actualiseren moeten Oscar Pereiro, Alberto Contador, Carlos Sastre, Andy Schleck, Cadel Evans, Bradley Wiggins, Chris Froome en Vincenzo Nibali er bij. Plus natuurlijk ... 
... Pingeon, de ontbrekende op deze foto.
Het is een gezelschap van mannen die in de sport iets hebben gepresteerd waar men in de hele wereld eerbied voor heeft. De Tour winnen is iets bijzonders. Wie dat presteert mag gedurende zijn hele leven genieten van de heldenstatus. Het stijgt ver uit boven bijna alle andere sportprestaties.
Toen ik in militaire dienst zat, keek ik op een avond in mei 1958 in de kantine van grote afstand en in zwart/wit naar de finale van de Europa Cup. Een legendarische wedstrijd tussen Real Madrid en Benfica, met beroemdheden op het veld als Puskas, Di Stefano, Garrincha en Eusebio. Er was ook een Nederlandse inbreng, want Leo Horn was de dominante arbiter. Inderdaad mensen, opa vertelt. 
Na afloop zat ik met twee jongens na te praten over die fantastische wedstrijd. De ene had een soort stagecontract bij de voetbalclub Leeuwarden, waar een paar jaar later FC Cambuur uit is ontstaan en de ander was leerling sportjournalist bij een in Twente verschijnende regiokrant. We hadden het over de wedstrijd en de Leeuwarden-jongen hield het voor onmogelijk dat er ooit een Nederlandse club zou zijn die de Europa Cup zou winnen. Dat is sindsdien zes keer gebeurd, ook al heet dat toernooi nu Champions League. 
De sportjournalist in opleiding deed er een schepje bovenop door te stellen dat het nooit een Nederlandse tennisser zou lukken om Wimbledon te winnen. We weten allemaal nog dat Richard Krajicek deze prognose in 1996 doorprikte. 
Om niet achter te blijven zei ik toen dat het mooi zou zijn als er ooit een Nederlander de Tour zou winnen en daar moesten we met z’n drieën smakelijk om lachen. De Tour winnen stond in het rijtje van onmogelijkheden helemaal op de eerste plaats. De kans dat een Nederlandse club de Europa Cup zou winnen en een vaderlandse tennisser op Wimbledon het allerhoogste zou bereiken achtten wij eveneens onmogelijk, maar wel iets groter. 
Tien jaar later werd Jan Janssen als winnaar van de Tour de France gehuldigd en twaalf jaar daarna Joop Zoetemelk. Ze staan allebei op deze foto tussen de grootste namen uit de internationale wielerhistorie.
Vanavond wordt tijdens het jaarlijkse Sportgala de naam bekendgemaakt van de sportman of sportvrouw die dit jaar wordt onderscheiden met de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs. Ik ijver met vele medestanders nu al zo’n vijf jaar om Jan en Joop deze prijs te bezorgen en ik hoop dat het dit jaar lukt. Ik heb er in ieder geval alles gedaan wat in mijn vermogen ligt.
Het is tien dagen te laat maar de tekst van een sinterklaasliedje galmt al sinds het opstaan door mijn hoofd: ‘Zie de maan schijnt door de bomen, makkers staakt uw wild geraas. ’t Heerlijk avondje is gekomen, (hopelijk) ’t avondje van Jan & Joop.’ (Foto: © Cor Vos)
Door Fred van Slogteren, 15 december 2015 10:00

"Zat m'n schoen 'vast klaar"

Rond diezelfde 5e december raak ik een ander liedje maar niet kwijt: "Sinterklaas is jarig, ik zet m'n schoen 'vast klaar." Je kan maar te laat wezen met die schoen. Inhaligheid ten top! Kap eens met al die beïnvloeding van jury's en de kleingeestigheid om met alle geweld iemand uit het eigen favoriete sportwereldje op de troon te willen hijsen. Zeker wanneer het je eigen sponsor betreft. Ooit gehoord van mensen als Bettine Vriesekoop? Over carrières gesproken.

Tussen twee haakjes: de kiek is geen statiefoto (statie is het Vlaamse woord voor station) maar staatsiefoto. Niets te danken.

Schoolmeester Han

Geplaatst door Han de Gruiter, 15 december 2015 18:07:35

Europacup

De mooiste Europacupfinale welke ik ooit heb gezien, was die tussen Real Madrid en Benfica in 1962 in Amsterdam. De finale van 1958 in Brussel mocht er ook zjn. Real Madrid won na verlenging met 3-2 van AC Milaan.

Geplaatst door W.A. ter Kant, 15 december 2015 19:43:26

jouw mening

Beste Han, Ik ben het niet met je eens, maar heb er geen behoefte aan daar mijn argumenten tegenover te zetten. Dat heb ik op deze plaats genoeg gedaan. Ik moest even nadenken toen ik las over mijn eigen sponsor. Ik reageer niet meer zo vlot, de leeftijd hè, maar het kwartje viel uiteindelijk. Je doelt waarschijnlijk op het logo bovenaan deze pagina van Jan Janssen Fietsen. In de eerste plaats is dat bedrijf eigendom van de zonen van Jan en in de tweede plaats sponsoren zij de slogblog al lang niet meer. Het logo staat er nog op omdat Jan Janssen Fietsen en ook Fred Rompelberg ruimhartig bijdragen aan de prijzenregen voor het Slogblog Tourspel. Ik krijg wel af en toe een vrijwillige bijdrage van enkele enthousiaste slogblogvolgers, maar voor de rest betaal ik het allemaal uit eigen zak. Daarom zojuist het staatsiegeld geïnd om dit mogelijk te maken. Het ga je goed Gruit. Groet! Fred

Geplaatst door fred, 15 december 2015 20:15:33

Wat krijgen we nou weer?

Dat mensen in dit land het al bijna op voorhand niet met elkaar eens zijn, zou ik des Nederlanders willen noemen. Jij mag het best oneens met me zijn, graag zelfs want dat verhoogt de levendigheid, maar dat betekent nog niet dat jouw mening ook à priori een betere dan de mijne zou zijn. Laat de lezer(es) het oordeel maar vellen. Desnoods villen. Even goeie 'vrienden' voor wat mij betreft.

Dat Jan Janssen het blog niet langer sponsort, kon mij natuurlijk niet bekend zijn. Hoe had ik dat moeten weten? Of heb ik een bericht gemist? Waarom die naam dan nog altijd in de kop? Voor niks gaat de zon op. Die zoons van Jan geven hun fietsen toch ook niet cadeau? Omdat ze af en toe een prijs beschikbaar stellen? Kom op zeg, waar is je onafhankelijke positie? Ik zou die prijzen voortaan maar lekker uit eigen zak betalen en de kosten doorberekenen aan de deelnemers van je Tourspel.

Dat je alles uit eigen zak betaalt is mooi, maar het was je eigen vrije keuze om zo'n blog te beginnen. Dan moet je ook de nare consequenties aanvaarden. Of is het weer tijd dat kapitaalkrachtig lezerspubliek uit eigen vrije wil wat muntjes overboeken naar je rekening? Publiceer het nummer nog maar eens.

Groet van Grijze Gruit.

Han

Geplaatst door Han de Gruiter, 15 december 2015 21:29:48

Joop

Toch een ontroerend moment toen Joop vanavond zijn Fanny Blankers Koen-carrièreprijs in ontvangst nam.
De als altijd bescheiden en onbeholpen Joop stal weer iedereen zijn hart zoals hij dat in het verleden vele malen heeft gedaan.Een terechte beloning voor één van de grootste sportmensen die Nederland heeft gehad. Nu Jan volgend jaar nog.Want dat die ook een echte ijzervreter is geweest is bij veel nederlanders misschien wat minder bekend. Ook bij Jan spreken de prestaties voor zich. Tour,Vuelta,wk,Parijs-Nice,Parijs-Roubaix, 3 maal groen en Jan was en is altijd een geweldige ambassadeur geweest van zijn prestaties. In tegenstelling tot Joop is Jan niet een man van weinig woorden en daardoor wellicht iets minder aaibaar.Maar dat ook hij waardering verdient van de vakjury staat buiten kijf.

Geplaatst door Gerard, 16 december 2015 00:22:54

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web