Het was me het weekje wel …

Het grote wielernieuws van de afgelopen week was natuurlijk het feit dat Rabobank op 31 december 2016 definitief stopt met het sponsoren van de wielersport. Eenentwintig jaar lang heeft de bank grote sommen geld in het Nederlandse cyclisme gestoken en als wielermensen mogen we daar diep dankbaar voor zijn. Wie zich noch herinnert hoe het Nederlandse wielrennen er in 1995 voorstond zal beamen dat het nu oneindig veel beter is, we op alle wielerfronten weer een geducht woordje meespreken en de bank over een jaar een aantrekkelijke erfenis nalaat. 
Het besluit van de bank heeft natuurlijk alles te maken met de mededeling een dag eerder dat de structuur van Rabobank drastisch gewijzigd gaat worden. Dat dit nog eens ... 
... negenduizend banen gaat kosten overheerste het nieuws, maar dat is deels het gevolg van het feit dat de coöperatieve organisatiestructuur wordt vervangen voor die van een normale financiële dienstverlener als de grootste concurrenten ABN Amro en ING. Het is aan al die ontslagenen natuurlijk niet uit te leggen dat zij te duur zijn geworden, terwijl er wel geld is om jaarlijks vele miljoenen in de sport te stoppen. 
De bank heeft die sponsoring natuurlijk niet nodig gehad om naamsbekendheid te verkrijgen en ook niet om producten te verkopen, de doelstellingen van de meeste andere sponsors. Het belangrijkste doel was in 1996 om als bank van de gewone man overal gezien en gerespecteerd te worden. 
In hoeverre de wielersport de dupe is van het besluit is nog niet helemaal duidelijk. De sterke damesploeg rond Marianne Vos zal vanwege de vele successen wel in veilige haven belanden en ook de jonge talenten van de opleidingsploeg zullen hun weg wel vinden in het profpeloton.
De meeste pijn zit waarschijnlijk bij de KNWU. Niet alleen werd de organisatie met al die coaches, trainers en talentscouts met het geld van de bank gefinancierd, maar ook de opleidingen, waardoor we er als wielerland nu zo goed voor staan. Hoe dat verder moet is de puzzel die Marcel Wintels, jarenlang gewend om steeds weer een nieuwe overeenkomst met de CEO van de bank te tekenen (foto), met zijn bestuur in de komende tijd zal moeten oplossen. 
Op dit moment lijkt het me het meest passend om Rabobank te bedanken voor eenentwintig jaar financiering van onze sport. (Foto: © Cor Vos)
Door Fred van Slogteren, 13 december 2015 10:00

Andere bank?

Is het nu misschien de tijd voor een andere bank,om in de sport-wielersponsering te stappen?De Rabobank heeft in de afgelopen 21 jaar zijn sponsorgelijk bewezen.De Rabobank was over ieders lippen!!

Geplaatst door Harry Hermkens, 13 december 2015 11:33:37

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web